Επιμολυσμένα με κολοβακτηριοειδή είναι το 15% των έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων, σύμφωνα με στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που εξήχθησαν από έρευνα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη, από εργαστηριακές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε διαπιστευμένα ή εξειδικευμένα πανεπιστημιακά εργαστήρια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, από το σύνολο των 607 δειγμάτων:
Από τις 9 κατηγορίες τροφίμων τη μεγαλύτερη συνολικά μικροβιακή επιβάρυνση παρουσιάζουν κατά σειρά προτεραιότητας: α) τα σάντουιτς και ιδιαίτερα αυτά με αλλαντικά, τυριά, ή σαλάτες, β) τα ψητά προϊόντα κρέατος, γ) τα σύνθετα σνακς (πίτσες, πεϊνιρλί). Μικρότερη επιβάρυνση εμφανίζουν τα παστά ψάρια και τα έτοιμα γεύματα ψαρικών, όπως και οι πολυσαλάτες με βρασμένα λαχανικά και ζυμαρικά ή ρύζι. Πολύ μικρή επιβάρυνση εμφανίζουν τα μαγειρεμένα πιάτα λαχανικών και ελάχιστη επιβάρυνση τα παγωτά.
Κατά τον ΕΦΕΤ τα αποτελέσματα αυτά εμφανίζουν μια ικανοποιητική εικόνα για τη μικροβιακή επιμόλυνση των έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων, η οποία θα οριστικοποιηθεί με την επικέντρωση του νέου προγράμματος ελέγχων σε εκείνες τις κατηγορίες τροφίμων και επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη μικροβιακή επιβάρυνση.