ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Διογκώνονται η υπερχρέωση και η τοκογλυφία

Διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια για καταναλωτικά δάνεια και για καταθέσεις. Αύξηση 29,8% εμφανίζουν σε ετήσια βάση τα χρέη των νοικοκυριών για δάνεια

Οι ουρές για τραπεζικά δάνεια συνεχώς μεγαλώνουν
Οι ουρές για τραπεζικά δάνεια συνεχώς μεγαλώνουν
Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν να συσσωρεύονται τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των δανείων που έχουν πάρει τα νοικοκυριά από τις τράπεζες. Ηδη οι νέες εκταμιεύσεις μαζί με τα παλαιά δάνεια έχουν ήδη οδηγήσει σε κατάσταση υπερχρέωσης που, για τους εργαζόμενους, σημαίνει μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα, λόγω των τοκοχρεολυτικών δόσεων που καταβάλλουν και επίσης λόγω των τοκογλυφικής πολιτικής των τραπεζών. Ακόμη και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (αφορούν τον Απρίλη του 2003), δείχνουν με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση την αύξηση της τραπεζικής τοκογλυφίας, τους ωφελημένους και τους χαμένους από τις μειώσεις επιτοκίων: Τον Απρίλη του 2002, το χάσμα ανάμεσα στο μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων προς τα νοικοκυριά και στα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου ήταν στο 11% σε όφελος των τραπεζών. Ενα χρόνο μετά (Απρίλης 2003) η διαφορά αυτή διευρύνθηκε στις 11,57 ποσοστιαίες μονάδες, αυξήθηκε δηλαδή πάνω από 0,50%.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης και των μεγαλύτερων κινδύνων που εγκυμονεί η πρόσφατη κατάργηση του πλαφόν στα καταναλωτικά δάνεια είναι το γεγονός ότι τα σημερινά υπόλοιπα των δανείων φτάνουν στο 23% του ΑΕΠ που θα παραχτεί σε ολόκληρο το 2003. Ετσι, και με βάση τους σημερινούς ρυθμούς επέκτασης, στα τέλη του έτους τα δάνεια των νοικοκυριών αναμένεται να ξεπεράσουν το 27% του ΑΕΠ. Να σημειωθεί μάλιστα ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδας αφορούν στον μήνα Απρίλη του 2003, δηλαδή δεν περιλαμβάνουν τις εξελίξεις που σηματοδοτεί η κατάργηση του πλαφόν, που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 20 του Ιούνη.

Η τεράστια μεταφορά πλούτου και εισοδημάτων από τους εργαζόμενους στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών που συντελείται με τις ευλογίες της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τον Απρίλη του 2003 διαμορφώνεται ως εξής:

  • Τα κάθε είδους δάνεια των νοικοκυριών έφτασαν στα 33,7 δισ. ευρώ. (από 25,9 δισ. τον Απρίλη του 2002). Το ποσοστό της ετήσιας αύξησης διαμορφώνεται σε 29,8%. Με τέτοιο ρυθμό επέκτασης (που η ηγεσία της ΤτΕ ισχυρίζεται ότι αποκλιμακώνεται) υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2003 θα έχουν ξεπεράσει το 27% του ΑΕΠ, δηλαδή θα καταγράψουν και νέο επίπεδο - ρεκόρ.
  • Ειδικότερα τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνονται σε 22,7 δισ. ευρώ ευρώ και το ποσοστό της ετήσιας αύξησης σε 31%.
  • Τα καταναλωτικά δάνεια ξεπέρασαν τα 10,3 δισ. (ετήσια αύξηση 24,6%). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα λεγόμενα «προσωπικά δάνεια», που κατά κόρον διαφημίζουν οι τραπεζίτες, αυξήθηκαν σε ετήσια βάση σε ποσοστό 43,1%. Επίσης, τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών πλησίασαν τα 5,4 δισ. ευρώ (ετήσια αύξηση 33,5%).
  • Τα δάνεια στις επιχειρήσεις φτάνουν σε 57 δισ. ευρώ (μεταβολή 11,9%). Το σύνολο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις φτάνει σε 90,7 δισ. ευρώ, έχοντας ήδη ξεπεράσει το 60% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα που ισχύουν και στα άλλα κράτη της ΕΕ.
Η επιστημονικοτεχνική συνεργασία Βαλκανίων - ΕΕ

Στην υιοθέτηση ενός Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών των Βαλκανίων κατέληξε η Υπουργική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και στην οποία συμμετείχαν υπουργοί αρμόδιοι για την έρευνα και την τεχνολογία από τα κράτη - μέλη, τις χώρες της Διεύρυνσης και τις βαλκανικές χώρες.

Με το Σχέδιο Δράσης καθορίζονται οι προτεραιότητες της ερευνητικής συνεργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ γίνεται - κι αυτό αποτελεί την ουσία της όλης υπόθεσης - και διεξοδική διερεύνηση όλων των πιθανών πηγών χρηματοδότησης εκτός του προγράμματος πλαισίου για την έρευνα των δραστηριοτήτων αυτών (εθνικές πηγές και τραπεζικοί οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Παγκόσμια Τράπεζα). Μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης επιδεικνύουν όσοι στα πανεπιστήμια δραστηριοποιούνται σε τομείς όπου υπάρχουν κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα, εταιρίες και θυγατρικές που «εξειδικεύονται» στην κατάρτιση προγραμμάτων, προκειμένου να λάβουν κοινοτικά κονδύλια κλπ. Αλλωστε η ανάληψη κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων στους τομείς υπηρεσιών, πληροφορίας και επικοινωνίας, ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, τουρισμού κ.ά. που προβλέπει το Σχέδιο, ανοίγει μεγάλο πεδίο δραστηριοποίησης όλων των παραπάνω ενδιαφερομένων για τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ.

Οσον αφορά τους γενικότερους στόχους των πρωτοβουλιών αυτών, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος ήταν σαφής, όταν έλεγε στους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη ότι «με την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης όχι μόνο συμβάλλουμε στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Βαλκανικής, αλλά παράλληλα προωθούμε την ενσωμάτωσή τους στον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την ένταξή τους στην ΕΕ».

... Αίνιγμα η χρέωση της ΔΕΗ

Ελειπε από το σπίτι επί μήνες. Είχε κλειστό και τον κεντρικό διακόπτη του ρεύματος. Παρ' όλα αυτά όμως, η ΔΕΗ του χρέωνε κατανάλωση και τον κάλεσε να πληρώσει λογαριασμό που αντιστοιχεί σε 211 κιλοβατώρες! Αυτό καταγγέλλει με επιστολή του στο «Ρ» ο Γ. Τζούδας, κάτοικος Χαϊδαρίου, κατά τον οποίο, το αρμόδιο γραφείο της ΔΕΗ του Αιγίου δεν μπορεί να του εξηγήσει πώς στο μετρητή αναγράφηκαν 211 μονάδες, τη στιγμή που σε επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε διαρροή...

Σύμφωνα με λοιπόν με τον αναγνώστη μας, η τελευταία φορά που επισκέφτηκε την εξοχική του κατοικία στο Μάνεσι Καλαβρύτων ήταν τον περασμένο Οκτώβρη. Φεύγοντας, έκλεισε το γενικό διακόπτη. Το Μάη όμως, η ΔΕΗ του απέστειλε τον εκκαθαριστικό λογαριασμό στον οποίο εγγράφεται η κατανάλωση 211 κιλοβατωρών! Απευθυνόμενος στο γραφείο της ΔΕΗ στο Αίγιο, και μετά από έλεγχο, η απάντηση ήταν ότι κατανάλωσε τις συγκεκριμένες κιλοβατώρες, αν και οι ίδιοι οι υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι ο μετρητής του ρολογιού ήταν ακίνητος. Ούτε διαρροή διαπιστώθηκε. Ο Γ. Τζούδας, βέβαια, πλήρωσε το λογαριασμό (βρίσκεται στη διάθεσή μας), ωστόσο, περιμένει όμως την απάντησή της ΔΕΗ «από πού προέκυψε η χρέωση των 211 κιλοβατωρών»...

Κέντρα διασκέδασης

Στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και ορχήστρα πάνω από 3 άτομα περιορίζεται η υποχρεωτική έκδοση εισιτηρίου εισόδου. Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, η υποχρέωση αυτή καταργείται για τα καταστήματα που χρησιμοποιούν στερεοφωνική ή ηλεκτρονική μουσική και για αυτά που περιστασιακά, και μέχρι 2 φορές το χρόνο, διοργανώνουν εκδηλώσεις. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται ελάχιστη τιμή κατανάλωσης ως προκαταβολή τα 25 ευρώ σε περιπτώσεις κέντρων που προσφέρουν προεπιλεγμένο μενού (ταμπλ-ντοτ). Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με τις ρυθμίσεις απλουστεύεται και αποσαφηνίζεται το νομικό πλαίσιο. Γεγονός είναι ότι σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις απλουστεύονται και οι τρόποι φοροδιαφυγής των διάφορων επιτηδείων του χώρου, στον οποίο να σημειωθεί καταγράφονται πολλά τέτοια κρούσματα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ