ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
Συσσώρευση μεγάλων και οξυμένων προβλημάτων

Υπόμνημα της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπάκτου

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία τους οι γονείς της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπάκτου, για τη συσσώρευση μεγάλων και οξυμένων προβλημάτων στα σχολεία της περιοχής, με υπόμνημα που συντάχθηκε από τα μέλη της Ενωσης, απευθύνονται σε κάθε αρμόδιο και απαιτούν η Παιδεία να αποτελέσει βασικό κοινωνικό αγαθό, χωρίς φραγμούς, για όλους τους μαθητές. Βασικό αίτημα των γονέων και προϋπόθεση για την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών τους και την ισόρροπη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους είναι η καθιέρωση του ενιαίου δημόσιου και δωρεάν 12χρονου υποχρεωτικού σχολείου.

Στο σχετικό υπόμνημα καταγράφονται τα προβλήματα των σχολικών μονάδων της περιοχής, σύμφωνα με τα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, μελών της Ενωσης. Σε γενικές γραμμές, τα αιτήματα αφορούν στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αποκεντρωμένης χωροταξικής κατανομής των σχολικών μονάδων, αθλητικών εγκαταστάσεων και πολιτιστικών κέντρων, όπου οι μαθητές θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα γρήγορης και ασφαλούς πρόσβασης, λαμβάνοντας υπόψη την έντονη οικιστική ανάπτυξη του δήμου και της γύρω περιοχής, ιδιαίτερα μετά τη λειτουργία της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου.

Ταυτόχρονα ζητούν:

  • Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και αυστηρό περιοδικό έλεγχο για την τήρησή τους.
  • Τον έλεγχο αντισεισμικής προστασίας και πυρασφάλειας όλων των σχολικών μονάδων, μεταστέγαση των μονάδων εκείνων που έχουν οικοδομηθεί με επικίνδυνα υλικά.
  • Κατασκευή, διάνοιξη και απελευθέρωση πεζοδρομίων, σήμανση οδών και τοποθέτηση εμφανών προειδοποιητικών πινακίδων όπου διέρχονται μαθητές καθώς και τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στους κεντρικούς οδικούς άξονες. Καθιέρωση Σχολικού Γιατρού και ενημέρωση σε θέματα υγείας.
  • Εξοπλισμό των σχολικών μονάδων με τα αναγκαία έπιπλα, σκεύη, μηχανήματα, υλικά εργαστηρίων, Η/Υ, βιβλία και λοιπά υλικά που είναι απαραίτητα. Εξασφάλιση επαρκών και κατάλληλων χώρων και υλικοτεχνικής υποδομής για την εγκατάσταση αθλητικών και λοιπών εγκαταστάσεων.
  • Αύξηση συνολικά των δαπανών για την Παιδεία, σε ύψος που να καλύπτουν τις σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες της, άμεση αύξηση των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων, καθώς και των δαπανών για επισκευές και συντηρήσεις στο ύψος των πραγματικών αναγκών.
  • Επάνδρωση όλων των κενών θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες των σχολικών μονάδων. Λειτουργία των θεσμοθετημένων οργάνων των γονέων, των δασκάλων και διευκόλυνση για τη λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το 37,48% του συνόλου κάτω από τη βάση

Στοιχεία για το γενικό βαθμό πρόσβασης έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας

Μετά τις σκληρές εξετάσεις επιλογής, η ώρα του μηχανογραφικού

Eurokinissi

Μετά τις σκληρές εξετάσεις επιλογής, η ώρα του μηχανογραφικού
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, συνολικά έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις 90.472 τελειόφοιτοι του ενιαίου λυκείου από όλες τις κατευθύνσεις. Στο σύνολο των εξετασθέντων σε όλες τις κατευθύνσεις γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από τη βάση έχουν 37,48%, βαθμό πάνω από 18 το 7,32% των υποψηφίων, ενώ κλιμακώνεται η κατάταξη στις μεσαίες βαθμολογίες. Τα αποτελέσματα αυτά, κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και είναι αποτέλεσμα των εξετάσεων επιλογής που ρυθμίζονται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων που μπαίνουν. Πάντως, για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ότι αυτό το εξετασιοκεντρικό σύστημα και σχολείο καμιά σχέση δεν έχουν με την ανάγκη των νέων για μόρφωση. Και γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη η διεκδίκηση ενός άλλου σχολείου, του ενιαίου 12χρονου υποχρεωτικού, βασικού σχολείου γενικής παιδείας, πραγματικά δημόσιου και δωρεάν, κοινού για όλους και προαπαιτούμενου για οποιαδήποτε μετέπειτα επαγγελματική εξέλιξη.

Μεγάλη αποτυχία στη Θεωρητική κατεύθυνση

Πιο ειδικά τα αποτελέσματα ανά κατεύθυνση: Στη Θεωρητική κατεύθυνση, σε σύνολο 34.500 εξετασθέντων, το ποσοστό των μαθητών με γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από 9,9 είναι 45,01%, ενώ επιδόσεις πάνω από 18 και μέχρι 20 έχουν σημειώσει 1.305 υποψήφιοι, που αντιστοιχούν στο 3,79% των εξετασθέντων της κατεύθυνσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, συγκεντρώνουν οι βαθμολογίες μεταξύ 5 και 6,9.

Σε σύνολο 16.628 εξετασθέντων στη Θετική κατεύθυνση, γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από τη βάση έχει το 13,99%. Το ποσοστό των αριστούχων ήταν 21,36%. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό 30,5% των εξετασθέντων σημείωσε βαθμολογίες μεταξύ 17 και 18,9.

Περίπου ένας στους 10 υποψηφίους του πρώτου κύκλου της Τεχνολογικής κατεύθυνσης πέτυχε γενικό βαθμό πρόσβασης που κυμαίνεται ανάμεσα στο 17 και το 17,9. Σε σύνολο 553 υποψηφίων, το ποσοστό κάτω από τη βάση ήταν 29,3% και οι αριστούχοι με βαθμολογία από 18 έως 20 ήταν 9,41%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους του δεύτερου κύκλου της Τεχνολογικής κατεύθυνσης οι οποίοι συνολικά ανήλθαν σε 38.791, κάτω από τη βάση είναι ο γενικός βαθμός πρόσβασης για το 41,01% των υποψηφίων, ενώ οι αριστούχοι είναι το 4,42% που αντιστοιχεί σε 201 εξετασθέντες.

Από αύριο Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση στους υποψήφιους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των βεβαιώσεων πρόσβασης. Χτες, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για την κλιμάκωση του γενικού βαθμού πρόσβασης ανά κατεύθυνση στα μαθήματα της Γ΄ τάξης που εξετάστηκαν πανελλαδικά. Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 14 Ιούλη θα αρχίσει η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων, η προθεσμία για την οποία λήγει την Παρασκευή 25 Ιούλη. Μέχρι τις 10 Ιούλη θα ανακοινωθούν και οι βαθμολογίες για όσους εξετάστηκαν σε ειδικά μαθήματα. Υπενθυμίζεται ότι οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας περί τα τέλη Αυγούστου.

ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Παράσταση διαμαρτυρίας για το κτίριο «Σαρίδη»

Αγωνιστικά είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει το κτίριο «Σαρίδη» η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου, στην προσπάθειά της να διασφαλίσει τον άκρως αναγκαίο για την επιβίωση του πανεπιστημίου ζωτικό χώρο. Για το σκοπό αυτό, η Σύγκλητος του ιδρύματος πραγματοποιεί σήμερα, στις 11 το πρωί, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να της παραχωρηθεί το κτίριο και να μην εγκατασταθεί εκεί το υπουργείο Τύπου, όπως θέλουν οι φήμες που έχουν διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα.

Το κτίριο «Σαρίδη» βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Πάντειο και μετά το θάνατο του γνωστού επιχειρηματία το Πανεπιστήμιο διαπραγματευόταν την αγορά του. Πρόσφατα όμως, οι πρυτανικές αρχές ενημερώθηκαν ότι το κτίριο αγοράστηκε από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, αποχαρακτηρίστηκε (από «διατηρητέο» που ήταν) και πρόκειται να ανακατασκευαστεί για να φιλοξενήσει το υπουργείο Τύπου.

Η εξέλιξη αυτή «αποστερεί το Πάντειο Πανεπιστήμιο από τη μόνη δυνατότητα ορθολογικής κτιριακής επέκτασής του, απαραίτητης για την αντιμετώπιση της άκρως προβληματικής σημερινής κατάστασης», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του ιδρύματος που επισημαίνει ταυτόχρονα την πολλαπλή επιβάρυνση των συνθηκών ζωής στην περιοχή, εφόσον η λειτουργία του υπουργείου συνεπάγεται μετακίνηση στην περιοχή πολύ περισσότερων ατόμων και οχημάτων, καθώς και τους κινδύνους για το πανεπιστημιακό άσυλο, αφού στην περιοχή θα σταθμεύουν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις.

Επιπλέον, τα προβλήματα έλλειψης χώρων στο Πάντειο βοούν εδώ και χρόνια, καθώς την τετραετία 1998 - 2001 οι ενεργοί φοιτητές αυξήθηκαν κατά 47%, το σύνολο των φοιτητών του σήμερα ξεπερνά τους 14.500 και οι αρχές του ιδρύματος έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τραγικά φαινόμενα όπως το να στοιβάζονται 200 φοιτητές σε αίθουσες που χωρούν μόλις 70!

Προσλήψεις εκπαιδευτικών

Την πρόσληψη 145 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και 649 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τον πίνακα Α΄ του άρθρου 138 του νόμου 2725/99 ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης μέχρι τις 18 Ιούλη, για να πληροφορηθούν τις κενές θέσεις και να καταθέσουν σχετική δήλωση προτίμησης.

ΑΣΕΠ
Οριστικά αποτελέσματα για έξι κλάδους

Εκδόθηκαν χτες από το ΑΣΕΠ οι οριστικοί πίνακες διοριστέων για έξι κλάδους εκπαιδευτικών, μετά την εκδίκαση των ενστάσεων και τον έλεγχο των αιτήσεων των υποψηφίων. Πρόκειται για τους κλάδους ΠΕ 01 Θεολόγων που διαγωνίζονταν για 178 θέσεις, ΠΕ 03 Μαθηματικών για 483 θέσεις, ΠΕ 05 Γαλλικής Γλώσσας για 149 θέσεις, ΠΕ 11 Φυσικής Αγωγής για 335 θέσεις, ΠΕ 15 Οικιακής Οικονομίας για 184 θέσεις και ΠΕ 70 Δασκάλων για 3.180 θέσεις.

Οι πίνακες των διοριστέων καθώς και οι αναμορφωμένοι τελικοί πίνακες βαθμολογίας για όσους έλαβαν βαθμό άνω ή ίσο των 60 μονάδων, μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ στο διαδίκτυο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ