ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ενιαία και δημόσια «Ολυμπιακή Αεροπορία»

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος της ΟΑ

Το θέμα της πορείας της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» έφεραν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Μεταφορών Χρ. Βερελή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, Αντ. Σκυλλάκος και Ν. Γκαζής, δίνοντας έμφαση στην απαίτηση για ΟΑ 100% στο Δημόσιο στο πλαίσιο ενός Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Μεταφορών.

Οι τρεις βουλευτές επισημαίνουν ότι «η απαξίωση και η συρρίκνωση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) υπέρ του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων και του τόπου απ' τη μεριά της κυβέρνησης είναι συνεχής. Ομως, με τα σχέδια της ΚΑΝΤΟΡ μπαίνει στην κυριολεξία πια η ταφόπλακα στην ΟΑ που γνωρίσαμε, αυτής των πέντε Ηπείρων, που παρά την αντίθεσή μας για τη λειτουργία της υπέρ του μονοπωλιακού κεφαλαίου, ήταν μια επιχείρηση τέτοιου μεγέθους και διαστάσεων που με μια άλλη πολιτική θα μπορούσε να λειτουργεί υπέρ του λαϊκών στρωμάτων, θα ήταν ένας καλός σύνδεσμος φιλίας με τους άλλους λαούς».

Σχετικά με τις προοπτικές της ΟΑ, σημειώνεται: «Πρώτα - πρώτα η προοπτική, όπως περιγράφεται από την ίδια την ΚΑΝΤΟΡ, είναι ζοφερή. Η συρρίκνωση της ΟΑ θα έχει ως συνέπεια και τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων (μείωση θέσεων εργασίας, ανατροπή εργασιακών σχέσεων και εντατικοποίηση για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού κλπ.). Είναι προκλητική η εθελοδουλία της κυβέρνησης απέναντι στα μονοπώλια των ΗΠΑ και της ΕΕ. Καταργούνται υπέρ τους δραματικά τα δρομολόγια της ΟΑ. Υποδιπλασιάζεται ο στόλος και σε βάρος του δυνητικού αμυντικού του ρόλου στο όνομα δήθεν της ομογενοποίησής του. Αλλά και η θέση της ΟΑ στην Ευρώπη συρρικνώνεται παραπέρα. Μόνο μια ματιά στο χάρτη του δικτύου δείχνει ότι η ΟΑ γίνεται μια αεροπορική εταιρία ενός μόνο άξονα. Ακόμα και το διαφημιζόμενο δίκτυο των Βαλκανίων είναι μηδαμινό».

Συνεχής η απαξίωση

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν, ακόμη: «Η ΟΑ αντανακλά το ίδιο το κοινωνικό σύστημα, στο οποίο κινείται, δηλαδή τον καπιταλισμό. Ετσι, βρίσκεται σήμερα σε αδιέξοδο, ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες. Η κρίση του συστήματος, η αυξανόμενη φτώχεια, η ανεργία, η αύξηση του κόστους μεταφοράς και λόγω του νέου αεροδρομίου, που συνειδητά επέλεξε η κυβέρνηση - ανεβάζοντας το κόστος λειτουργίας της ΟΑ σε νούμερα αστρονομικά, ενώ γνώριζε εκ των προτέρων ότι ήταν δύσκολη η λειτουργία της κάτω από αυτή και μόνο τη συνθήκη - σε συνδυασμό με τον εντεινόμενο ανταγωνισμό των άλλων εταιριών και των άλλων μέσων (ταχύπλοα σκάφη, τρένα, λεωφορεία κλπ.), αλλά κύρια οι επιταγές του μονοπωλιακού κεφαλαίου και της ΕΕ οδηγούν την ΟΑ στη συνεχή απαξίωση και συρρίκνωση, όμως το κόστος θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ο λαός, αλλά και η ποιότητα των αερομεταφορών.

Μόνη λύση αποτελεί η Ενιαία Δημόσια 100% ΟΑ, ενταγμένη σε ένα Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Μεταφορών σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση».

Ερωτάται ο υπουργός:

  • Ποιοι εθνικοί λόγοι επιτάσσουν την ομολογούμενη επίσημα πια συρρίκνωση της ΟΑ σε περιφερειακή εταιρία;
  • Ποιος είναι ο λόγος επαναφοράς του Ν. 1264, τον οποίο η ίδια η κυβέρνηση με επίπονες προσπάθειες κατάργησε το '98 στα πλαίσια του 2602/98;
  • Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που θα περισσεύουν και τα εργασιακά τους δικαιώματα;
  • Ποιο θα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της νέας ΟΑ;
  • Στον άγριο ανταγωνισμό που ομολογουμένως καθαρά περιγράφεται και στο σχέδιο ΚΑΝΤΟΡ, ποια θα είναι η τύχη της ποιότητας των υπηρεσιών της ΝΟΑ και ιδιαίτερα της Ασφάλειας Πτήσεων;
  • Με δεδομένη την αδυναμία εξυπηρέτησης των νησιών απ' το θαλάσσιο δίκτυο στις περιόδους δύσκολων καιρικών συνθηκών, αλλά και τους εκβιασμούς των εφοπλιστών, πώς είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να καλύψει τις ανάγκες των νησιών;
  • Πώς είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να καλύψει την απώλεια τόσων χιλιάδων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης και μάλιστα άκρως εξειδικευμένες;
  • Πώς είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να καλύψει την τεράστια αύξηση του κόστους λειτουργίας της εταιρίας και την επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Ταμείων από τις προωθούμενες αθρόες συνταξιοδοτήσεις;
  • Πώς θα πληρωθούν και πώς είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να καλύψει το κόστος της πρόωρης συνταξιοδότησης ορισμένων εργαζομένων;
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Οίκοι ανοχής

1. Οίκος Σημίτη: Η βαθιά κρίση των σοσιαλιστών ταράζει την ήμερη φύση του πρωθυπουργού. Κάθε τόσο ένας Νεονάκης φέρνει ως δώρο ένα σκάνδαλο κάνοντας καλοκαιρινό τον οίκο Σημίτη. Ο ηγέτης με την ήρεμη φύση, αν και έδειξε την πόρτα στον Λαλιώτη, ξέρει ωστόσο ότι τα σκάνδαλα έτσι δε διαγράφονται. Ο ηγέτης έχει τώρα πια μόνο δύο λύσεις να προτείνει: `Η θ' αρχίσει να μοιράζει απλόχερα τρελόχαρτα στους υπουργούς του ή θα πρέπει να τους πείσει πως η αυτοκτονία δεν είναι αμαρτία όταν πρόκειται για μια μεγάλη ιδέα όπως είναι το ΠΑΣΟΚ.

2. Οίκος Χριστόδουλου: Οι διαμαρτυρίες για τους οίκους ανοχής των πατέρων της Ιεράς Συνόδου δε συνάδουν με τη ζωή και το έργο του πρόωρα χαμένου Ιησού Χριστού. Ο ίδιος, όπως είναι γνωστό ακόμα και στο γάτο μου, άφησε τη μοναδική Μαγδαληνή να τον φροντίσει αλείβοντάς τον με τον περίφημο μύρο. Αυτό σημαίνει ότι ο Χριστός δε φοβόταν τίποτα. Γιατί λοιπόν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν αφήνει λίγο τον εαυτό του ελεύθερο και, αντί να πηγαίνει μόνο στους οίκους της Λάτση και του Βαρδινογιάννη, να μην κατεβαίνει προς τους οίκους ανοχής στο Μεταξουργείο, για να αντικρίσει στα μάτια τον πεπτωτότα άγγελο και να εννοήσει πλήρως τι εστί πτώση;

3. Οίκος Μπερλουσκόνι: Η δεσποινίς Ευρώπη σφόδρα ταράχτηκε όταν, την κρίσιμη στιγμή που έκανε ψυχανάλυση, έμαθε τα τρομερά νέα: Οτι για αρκετούς μήνες πατέρας, αφεντικό και πατριάρχης του οίκου της θα είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Γνωστός και μη εξαιρετέος από τον ποινικό κώδικα, ο Μπερλουσκόνι δεν καταλαβαίνει τίποτα από τέτοιου είδους αντιδράσεις. Γνωρίζει πολύ καλά πως και το πόπολο της Ευρώπης μπορεί τώρα να διαμαρτύρεται, αλλά αργά και σταθερά θα καταλήξει, όπως πάντα, σε χασμουρητά. Μετά λοιπόν το κράξιμο που δέχτηκε απ' όλους τους Ευρωπαίους μέσα στο Κοινοβούλιο, αν και θύμωσε λίγο στην αρχή, πέρασε στα γέλια με την εξής φράση: «Ελάτε, παιδιά, μην κάνετε έτσι, έξι μήνες είναι και θα περάσουν γρήγορα».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Εκδρομή της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη διοργανώνει διήμερη εκδρομή στις 12 και 13 Ιούλη για Λίμνη Πλαστήρα, Πύλη, Ελάτη, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι, Νεοχώρι, Φράγμα και πλαζ Λαμπερού. Αναχώρηση το Σάββατο 12 Ιούλη στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56 - 1ος όροφος) και στα τηλέφωνα 210.3827.303 και 210.3843.444.

Εχασε το βουλευτικό αξίωμα ο Α. Λυκουρέζος

Η ηθοποιός Μ. Κοντού θα καταλάβει το βουλευτικό έδρανο του Αλ. Λυκουρέζου, καθώς το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) με ψήφους 8-3 κήρυξε έκπτωτο τον δικηγόρο και βουλευτή της ΝΔ, λόγω του γνωστού ασυμβίβαστου.

Το Εκλογοδικείο έκρινε ότι το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος αρχίζει από την 1.1.2003, παρόλο που δεν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, όπως προβλέπεται από το αναθεωρημένο Σύνταγμα. Στην ίδια απόφαση, επισημαίνεται ότι έκπτωτος είναι και ο βουλευτής, ο οποίος μετά την 1.1.2003 δηλώνει ή αποδεικνύει ότι ασκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα δωρεάν (χωρίς αμοιβή).

Σε δήλωσή του, ο Α. Λυκουρέζος αναφέρει ότι έχασε «τη μάχη εναντίον του ασυμβίβαστου, εναντίον αυτής της παγκόσμιας πρωτοτυπίας» και πως «τη μάχη αυτή την έδωσε μόνος τους». Επίσης υποστηρίζει ότι είχε νομική υποχρέωση να μην εγκαταλείψει την πολιτική αγωγή της «17 Νοέμβρη» και την υπεράσπιση Ναξάκη στη δίκη Οτσαλάν.

Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό του ΔΗΚΚΙ

Την έντονη διαμαρτυρία του για τον αποκλεισμό του ΔΗΚΚΙ από τα ΜΜΕ εξέφρασε χτες ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ιωάννη Λασκαρίδη.

Σε δήλωσή του ο Δημήτρης Τσοβόλας έκανε λόγο για συστηματική και «εκ προθέσεως παραβίαση της δημοκρατικής και της συνταγματικής τάξης σε σχέση με τη λειτουργία των ΜΜΕ, αλλά και σε σχέση με την αντιμετώπιση του ΔΗΚΚΙ», το οποίο αποκλείουν από τις πολιτικές εκπομπές, αλλά και από τα δελτία ειδήσεων.

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ παρέδωσε και εξώδικη διαμαρτυρία με πρόσκληση και επισήμανε ότι αν δεν «αποκατασταθεί η δημοκρατική και συνταγματική τάξη, θ' αναγκαστεί να καταθέσει μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος» και στα ΜΜΕ και στους δημοσιογράφους που κάνουν πολιτικές εκπομπές και δεν καλούν εκπροσώπους του ΔΗΚΚΙ. Εξώδικη όμως διαμαρτυρία θα κάνει το ΔΗΚΚΙ και εναντίον των μελών του ΕΣΡ, «γιατί είναι κλασική η περίπτωση παράβασης καθήκοντος», αφού ο συστηματικός αποκλεισμός του κόμματος γίνεται «προκειμένου να ωφεληθεί το διαπλεκόμενο με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ΜΜΕ ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με τη δήλωση του Δ. Τσοβόλα, ο πρόεδρος του ΕΣΡ αποδέχτηκε τον αποκλεισμό του ΔΗΚΚΙ, αποκλεισμός που γίνεται παράνομα και αντιδημοκρατικά. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης δεσμεύτηκε ότι θα φέρει αμέσως το θέμα στο ΕΣΡ και θα «εισηγηθεί τη λήψη μέτρων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ