ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κύμα νέων αντιαμερικανικών επιθέσεων

Στρατιωτικές ενισχύσεις φέρεται να ζητά, εκτάκτως και επειγόντως, από το Πεντάγωνο ο Μπρέμερ

Ουκρανοί στρατιώτες που θα ενωθούν με τις δυνάμεις κατοχής προετοιμάζονται να αντιμετωπίζουν διαδηλωτές...

Associated Press

Ουκρανοί στρατιώτες που θα ενωθούν με τις δυνάμεις κατοχής προετοιμάζονται να αντιμετωπίζουν διαδηλωτές...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΑΜΑΝΤΙ.--

Χρηματική αμοιβή σε οποιονδήποτε διαθέτει εξακριβωμένες πληροφορίες για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν και των δύο γιων του αποφάσισε να προσφέρει η κατοχική διοίκηση στο Ιράκ, εκτιμώντας ότι ο μη εντοπισμός του ηγέτη του πρώην καθεστώτος είναι ο βασικός λόγος της κλιμάκωσης των αντι-αμερικανικών επιθέσεων. Χτες, τα αμερικανικά στρατεύματα έγιναν και πάλι στόχος, σε σειρά περιπτώσεων, ενώ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ ζήτησε από την Ουάσιγκτον στρατιωτικές ενισχύσεις και επιπλέον πολιτικό προσωπικό, αναμένοντας διόγκωση του κύματος των επιθέσεων.

Ακολουθώντας την τακτική που θύμισε πολύ το σίριαλ του εντοπισμού του μπιν Λάντεν, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν, χτες, ότι προσφέρουν αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε οποιονδήποτε διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν, οι οποίες είτε θα οδηγήσουν στη σύλληψή του, είτε θα αποδεικνύουν ότι είναι νεκρός. Επίσης, αμοιβή 15 εκατομμυρίων δολαρίων προβλέπεται για οποιονδήποτε διαθέτει ανάλογες πληροφορίες για τον έναν ή τον άλλο γιο του Σαντάμ, Ουντάι και Κουσάι. Την ανακοίνωση έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό που ελέγχεται από τις κατοχικές δυνάμεις ο ίδιος ο Πολ Μπρέμερ, τονίζοντας προς τους Ιρακινούς ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεχάσει τον Σαντάμ».

Μια από τις πολλές διαδηλώσεις ενάντια στην κατοχή

Associated Press

Μια από τις πολλές διαδηλώσεις ενάντια στην κατοχή
Την ίδια στιγμή, όμως, κλιμακωνόταν το κύμα των επιθέσεων κατά των κατοχικών στρατευμάτων, εξέλιξη που θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση την επιμονή της κατοχικής διοίκησης ότι οι επιθέσεις προέρχονται μόνο από απομεινάρια του καθεστώτος και δεν υφίσταται λαϊκή δυσαρέσκεια σε βάρος τους. Στο κέντρο της Βαγδάτης, δύο αμερικανικά οχήματα δέχτηκαν επίθεση με χειροβομβίδες, με αποτέλεσμα να τυλιχτούν στις φλόγες. Τουλάχιστον, 2 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι άνοιξαν πυρ κατά πάντων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας διερχόμενος οδηγός και να τραυματιστούν άλλοι 12 περαστικοί. Οι αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την οργή τους λιθοβολώντας τα φλεγόμενα οχήματα για πολλή ώρα μετά την απομάκρυνση των Αμερικανών.

Επίσης, στην ιρακινή πρωτεύουσα, στη δυτική συνοικία Κανταμίγια, κατά τη διάρκεια νυχτερινής περιπόλου, ελεύθερος σκοπευτής τραυμάτισε έναν Αμερικανό στρατιώτη. Οι υπόλοιποι Αμερικανοί ανταπέδωσαν, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν έναν διερχόμενο Ιρακινό και να τραυματίσουν το 6χρονο παιδάκι που βρισκόταν μαζί του.

Η χειρότερη επίθεση της ημέρας σημειώθηκε στην πόλη Ραμαντί, 100 χλμ δυτικά της Βαγδάτης, όπου εκτοξεύτηκε εκρηκτικός μηχανισμός εναντίον φάλαγγας αμερικανικών οχημάτων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 6 Αμερικανοί. Αλλος ένας Αμερικανός πεζοναύτης έχασε τη ζωή του, το βράδυ της Τετάρτης, και άλλοι 3 τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια επιχείρησης ανίχνευσης ναρκών στην περιοχή της Καρμπάλα.

Τέλος, χτες, στην πόλη Μπακουμπάχ, νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στο μέσον διαδήλωσης που πραγματοποιούσαν σιίτες κάτοικοι της περιοχής, απαιτώντας την απελευθέρωση κληρικού που συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες από τις αμερικανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, 1 Ιρακινός σκοτώθηκε και 5 τραυματίστηκαν. Αμερικανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι επρόκειτο για έκρηξη χειροβομβίδας που κρατούσε κάποιος διαδηλωτής.

Καθώς η κατάσταση είναι εμφανές ότι βαίνει από το κακό στο χειρότερο, ο Πολ Μπρέμερ φέρεται, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Φιλαντέλφια Ινκουάιερ», να κατέθεσε επίσημο επείγον αίτημα προς το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας για αποστολή σημαντικών στρατιωτικών ενισχύσεων στο Ιράκ, καθώς και επιπλέον πολιτικού προσωπικού. Παράλληλα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καταφέρουν να περιορίσουν τα σαμποτάζ κατά των πετρελαιαγωγών και να διασφαλίσουν τη ροή του ιρακινού πετρελαίου (άρα και των εσόδων του), οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν, χτες, ότι αυξάνονται οι περιπολίες κατά μήκος των πετρελαιαγωγών και ότι διεξάγονται συνομιλίες με φυλάρχους του νότου, προκειμένου να αναλάβουν αυτοί μέρος της ευθύνης της φύλαξής του.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Πόλεμος» για το φάκελο του Ιράκ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ουσιαστικά, οι αναφορές του βρετανικού δικτύου BBC, όπου έφεραν τον Βρετανό εκπρόσωπο Τύπου Αλιστερ Κάμπελ να έχει «παρέμβει» στο περιεχόμενο της έκθεσης για το οπλοστάσιο του Ιράκ, προκειμένου να καταστεί περισσότερο πειστική, επιβεβαιώνονται με το χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, όπου αποκαλύπτει την επιστολή του Αλιστερ που αναφέρει τις έντεκα τροποποιήσεις στην ογκώδη έκθεση.

Ο Guardian δημοσιεύει την επίμαχη επιστολή η οποία απευθύνεται προς την κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων που καλείται να εξακριβώσει κατά πόσον ευσταθούν οι κατηγορίες ότι η Ντάουνινγκ Στριτ ανασκεύασε ορισμένες εκ των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, ώστε να πείσει για την αναγκαιότητα του πολέμου σε βάρος του Ιράκ.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού αναγνωρίζει ότι εισηγήθηκε συνολικά έντεκα αλλαγές στο προσχέδιο του φακέλου που δόθηκε στη δημοσιότητα στην τελική του μορφή στις 22 Σεπτεμβρίου του 2002, έξι μήνες πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. Εννοείται, ότι στην επιστολή ο Αλιστερ Κάμπελ αρνείται, ωστόσο, τις αναφορές του BBC ότι ο ίδιος εισηγήθηκε να προστεθεί στην έκθεση η φράση πως το Ιράκ δύναται να κάνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής σε διάστημα μόλις 45 λεπτών.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ημέρες έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ του Κάμπελ και του BBC, εξαιτίας των τροποποιήσεων στο «φάκελο αποδείξεων» κατά του Ιράκ. Ο Αλιστερ Κάμπελ έχει αξιώσει πολλάκις την επίσημη συγγνώμη του μέσου, το οποίο δημοσίευσε προσφάτως τη σχετική πληροφορία, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Μολονότι η αντιπαράθεση κλιμακώνεται, το BBC αρνείται κατηγορηματικά να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για το δημοσίευμα. Μάλιστα, ο διευθυντής ειδήσεων του BBC, Ρίτσαρντ Σάμπρουκ, είχε κατηγορήσει το πρωθυπουργικό γραφείο ότι επιχειρεί να εκφοβίσει το ειδησεογραφικό δίκτυο και να επηρεάσει την κάλυψη των γεγονότων. Επίσης, στη μακροσκελή επιστολή του, ο Σάμπρουκ κατηγόρησε τον Κάμπελ για «προσωπική βεντέτα» με τον αμυντικό συντάκτη του BBC, Αντριου Γκίλινχαν.

ΙΤΑΛΙΑ - ΕΕ
Απολογία Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ανακοίνωσε χτες ότι το θέμα που είχε δημιουργηθεί έπειτα από τις προχθεσινές δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «έκλεισε», αφού ο Ιταλός πρωθυπουργός απολογήθηκε για τα σχόλιά του σε τηλεφώνημα που έκανε χτες στο Γερμανό ηγέτη.

Σύμφωνα με το Σρέντερ, ο Μπερλουσκόνι «εξέφρασε τη λύπη του για την επιλογή της έκφρασής του και την ατυχή παρομοίωση» του Γερμανού ευρω-βουλευτή Μάρτιν Σουλτζ με ναζιστή δεσμοφύλακα. Ο Σρέντερ πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα μπορεί να γίνουν για το σχόλιο του Ιταλού πρωθυπουργού, αποτελούν πλέον ευθύνη του Ευρωκοινοβουλίου και φυσικά ότι «ελπίζει πως η εξάμηνη ιταλική προεδρία της ΕΕ θα είναι επιτυχής».

Νωρίτερα ο Σρέντερ είχε ζητήσει από το βήμα της γερμανικής Βουλής την επίσημη συγγνώμη από την πλευρά του Ιταλού πρωθυπουργού. Παράλληλα οι δηλώσεις Μπερλουσκόνι είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις του γερμανικού αλλά και του ιταλικού Τύπου, αλλά και στελεχών κομμάτων που μετέχουν στον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό. Μάλιστα μόνο ο επίσης γραφικός Ουμπέρτο Μπόσι, της ρατσιστικής «Λίγκας του Βορά», έκανε δηλώσεις υπέρ του πρωθυπουργού του. Ο ίδιος ο διαπλεκόμενος μεγιστάνας πάντως πριν την απολογία υποστήριζε ότι οι δηλώσεις Σουλτζ που τον «έθιξαν», είχαν ως πηγή την Αριστερά της χώρας του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ