Παρασκευή 4 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κύμα νέων αντιαμερικανικών επιθέσεων

Στρατιωτικές ενισχύσεις φέρεται να ζητά, εκτάκτως και επειγόντως, από το Πεντάγωνο ο Μπρέμερ

Ουκρανοί στρατιώτες που θα ενωθούν με τις δυνάμεις κατοχής προετοιμάζονται να αντιμετωπίζουν διαδηλωτές...

Associated Press

Ουκρανοί στρατιώτες που θα ενωθούν με τις δυνάμεις κατοχής προετοιμάζονται να αντιμετωπίζουν διαδηλωτές...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΑΜΑΝΤΙ.--

Χρηματική αμοιβή σε οποιονδήποτε διαθέτει εξακριβωμένες πληροφορίες για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν και των δύο γιων του αποφάσισε να προσφέρει η κατοχική διοίκηση στο Ιράκ, εκτιμώντας ότι ο μη εντοπισμός του ηγέτη του πρώην καθεστώτος είναι ο βασικός λόγος της κλιμάκωσης των αντι-αμερικανικών επιθέσεων. Χτες, τα αμερικανικά στρατεύματα έγιναν και πάλι στόχος, σε σειρά περιπτώσεων, ενώ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ ζήτησε από την Ουάσιγκτον στρατιωτικές ενισχύσεις και επιπλέον πολιτικό προσωπικό, αναμένοντας διόγκωση του κύματος των επιθέσεων.

Ακολουθώντας την τακτική που θύμισε πολύ το σίριαλ του εντοπισμού του μπιν Λάντεν, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν, χτες, ότι προσφέρουν αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε οποιονδήποτε διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν, οι οποίες είτε θα οδηγήσουν στη σύλληψή του, είτε θα αποδεικνύουν ότι είναι νεκρός. Επίσης, αμοιβή 15 εκατομμυρίων δολαρίων προβλέπεται για οποιονδήποτε διαθέτει ανάλογες πληροφορίες για τον έναν ή τον άλλο γιο του Σαντάμ, Ουντάι και Κουσάι. Την ανακοίνωση έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό που ελέγχεται από τις κατοχικές δυνάμεις ο ίδιος ο Πολ Μπρέμερ, τονίζοντας προς τους Ιρακινούς ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεχάσει τον Σαντάμ».

Μια από τις πολλές διαδηλώσεις ενάντια στην κατοχή

Associated Press

Μια από τις πολλές διαδηλώσεις ενάντια στην κατοχή
Την ίδια στιγμή, όμως, κλιμακωνόταν το κύμα των επιθέσεων κατά των κατοχικών στρατευμάτων, εξέλιξη που θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση την επιμονή της κατοχικής διοίκησης ότι οι επιθέσεις προέρχονται μόνο από απομεινάρια του καθεστώτος και δεν υφίσταται λαϊκή δυσαρέσκεια σε βάρος τους. Στο κέντρο της Βαγδάτης, δύο αμερικανικά οχήματα δέχτηκαν επίθεση με χειροβομβίδες, με αποτέλεσμα να τυλιχτούν στις φλόγες. Τουλάχιστον, 2 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι άνοιξαν πυρ κατά πάντων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας διερχόμενος οδηγός και να τραυματιστούν άλλοι 12 περαστικοί. Οι αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την οργή τους λιθοβολώντας τα φλεγόμενα οχήματα για πολλή ώρα μετά την απομάκρυνση των Αμερικανών.

Επίσης, στην ιρακινή πρωτεύουσα, στη δυτική συνοικία Κανταμίγια, κατά τη διάρκεια νυχτερινής περιπόλου, ελεύθερος σκοπευτής τραυμάτισε έναν Αμερικανό στρατιώτη. Οι υπόλοιποι Αμερικανοί ανταπέδωσαν, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν έναν διερχόμενο Ιρακινό και να τραυματίσουν το 6χρονο παιδάκι που βρισκόταν μαζί του.

Η χειρότερη επίθεση της ημέρας σημειώθηκε στην πόλη Ραμαντί, 100 χλμ δυτικά της Βαγδάτης, όπου εκτοξεύτηκε εκρηκτικός μηχανισμός εναντίον φάλαγγας αμερικανικών οχημάτων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 6 Αμερικανοί. Αλλος ένας Αμερικανός πεζοναύτης έχασε τη ζωή του, το βράδυ της Τετάρτης, και άλλοι 3 τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια επιχείρησης ανίχνευσης ναρκών στην περιοχή της Καρμπάλα.

Τέλος, χτες, στην πόλη Μπακουμπάχ, νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στο μέσον διαδήλωσης που πραγματοποιούσαν σιίτες κάτοικοι της περιοχής, απαιτώντας την απελευθέρωση κληρικού που συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες από τις αμερικανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, 1 Ιρακινός σκοτώθηκε και 5 τραυματίστηκαν. Αμερικανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι επρόκειτο για έκρηξη χειροβομβίδας που κρατούσε κάποιος διαδηλωτής.

Καθώς η κατάσταση είναι εμφανές ότι βαίνει από το κακό στο χειρότερο, ο Πολ Μπρέμερ φέρεται, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Φιλαντέλφια Ινκουάιερ», να κατέθεσε επίσημο επείγον αίτημα προς το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας για αποστολή σημαντικών στρατιωτικών ενισχύσεων στο Ιράκ, καθώς και επιπλέον πολιτικού προσωπικού. Παράλληλα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καταφέρουν να περιορίσουν τα σαμποτάζ κατά των πετρελαιαγωγών και να διασφαλίσουν τη ροή του ιρακινού πετρελαίου (άρα και των εσόδων του), οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν, χτες, ότι αυξάνονται οι περιπολίες κατά μήκος των πετρελαιαγωγών και ότι διεξάγονται συνομιλίες με φυλάρχους του νότου, προκειμένου να αναλάβουν αυτοί μέρος της ευθύνης της φύλαξής του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιθέσεις και νέα επεισόδια σε στρατόπεδο αιχμαλώτων (2005-04-16 00:00:00.0)
Επιθέσεις, εκκαθαρίσεις και υποσχέσεις συμβολαίων (2003-12-23 00:00:00.0)
Πονοκέφαλος οι επιθέσεις και το χρέος (2003-12-06 00:00:00.0)
Κατά των κατακτητών ο σιιτικός θρήνος (2003-09-03 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες δολιοφθορές και επιθέσεις (2003-06-24 00:00:00.0)
Προβλήματα σε όλους τους τομείς (2003-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ