Τρίτη 24 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αλλεπάλληλες δολιοφθορές και επιθέσεις

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέα έκρηξη, η δεύτερη σε λιγότερο από δύο μέρες, σημειώθηκε, χτες τα ξημερώματα, σε ιρακινό πετρελαιαγωγό προκαλώντας νέα καθυστέρηση στην εξόρυξη και διάθεση του ιρακινού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Η αμερικανική κατοχική διοίκηση δεν κρύβει την ανησυχία της καθώς υπολογίζει στα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου για την ανοικοδόμηση της χώρας. Παράλληλα, οι αντι-αμερικανικές επιθέσεις συνεχίζονται σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ η κατοχική διοίκηση προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα χθες, ανακοινώνοντας ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα μισθοδοσίας των ανέργων, πλέον, στρατιωτών του ιρακινού στρατού. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απηύθυνε νέα έκκληση για παράδοση της διακυβέρνησης του Ιράκ «το συντομότερο δυνατό στους ίδιους τους Ιρακινούς».

Αγνοια για τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε έκρηξη, χτες το πρωί, στον πετρελαιαγωγό που βρίσκεται κοντά στα ιρακινο-συριακά σύνορα δήλωναν εκπρόσωποι της αμερικανικής κατοχικής διοίκησης. Αργά το βράδυ του Σαββάτου έκρηξη είχε σημειωθεί στον πετρελαιαγωγό που συνδέει τις πετρελαιοπηγές στο βόρειο Ιράκ με το νότο, κοντά στην πόλη Χιτ, 140 χλμ βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο για δολιοφθορά. Αντίθετα, δεν επιβεβαιώθηκε η είδηση που μετέδωσε την Κυριακή το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ «αλ Τζαζίρα», σύμφωνα με την οποία άλλη μια έκρηξη σημειώθηκε στον πετρελαιαγωγό που συνδέει το Κιρκούκ με το τουρκικό σταθμό Τσεϊχάν.

Η κατοχική διοίκηση επιδιώκει άμεση πλήρη επαναλειτουργία της ιρακινής πετρελαιοβιομηχανίας στοχεύοντας σε έσοδα ύψους 5,5 δισ. δολαρίων μέχρι τα τέλη του χρόνου. Προς το παρόν, όμως, η πρώτη και μοναδική εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο λιμάνι του Τσεϊχάν, όταν 1 εκατομμύριο βαρέλια φορτώθηκαν σε ένα τουρκικό και σε ένα ισπανικό τάνκερ. Αυτό το ένα εκατομμύριο, όμως, προερχόταν από τα 8 εκατομμύρια βαρέλια που είχαν αποθηκευτεί στο σταθμό πριν από την έναρξη της αμερικανο-βρετανικής επίθεσης. Εκτιμάται ότι οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στοιχίζουν απώλειες 50 εκατομμυρίων δολαρίων ανά βδομάδα στην αμερικανική κατοχική διοίκηση.

Συνεχείς επιθέσεις

Δεινή είναι η κατάσταση και στον τομέα ασφαλείας για τις αμερικανικές δυνάμεις. Την Κυριακή αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα έπεσαν σε ενέδρα στην πόλη Ραμαντί, ενώ αμερικανικές περίπολοι δέχτηκαν επιθέσεις με χειροβομβίδες χθες στις πόλεις Χαλίντιγια και Χαμπάνιγια. Από αυτές τις επιθέσεις δεν υπήρξαν θύματα, αντίθετα με την επίθεση με χειροβομβίδες που σημειώθηκε εναντίον αυτοκινητοπομπής νοτίως της Βαγδάτης, την Κυριακή, όπου σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκε ένας δεύτερος. Δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης στην αλ Χιτ.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγός Φρανκς, αναγνώριζε χτες ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράκ μετά τη λήξη των εχθροπραξιών προϋποθέτει την παρουσία τουλάχιστον 200.000 ανδρών του στρατού στη χώρα». Αμερικανοί γερουσιαστές που επισκέπτονται το Ιράκ και συναντήθηκαν με τον κατοχικό διοικητή Πολ Μπρέμερ, δήλωναν, στη συνέχεια, πως «ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι δεσμεύσεις μας και η στρατιωτική μας παρουσία εδώ μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 5 χρόνια».

Μέτρα κατευνασμού και αντικρουόμενες πληροφορίες

Την επανάληψη της μισθοδοσίας των απόστρατων στρατιωτικών του ιρακινού στρατού αλλά και των αξιωματικών του πρώην ιρακινού στρατού ανακοίνωσε χτες ο υπεύθυνος ασφαλείας της κατοχικής διοίκησης, Ουόλτερ Σλόκομπι, συμπληρώνοντας ότι θα καταβληθεί μια εφάπαξ αποζημίωση και στους στρατεύσιμους και στους εφέδρους. Η απόφαση αυτή λήφθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές πρώην στρατιώτες και αμερικανικές δυνάμεις. Ο Σλόκομπι ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέσα σε ένα χρόνο στόχος είναι να συσταθεί η πρώτη μεραρχία του νέου ιρακινού στρατού αποτελούμενη από 12.000 άνδρες, ενώ απώτερος σκοπός είναι να συσταθούν 3 μεραρχίες με σύνολο 40.000 άνδρες μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, τόσο το Πεντάγωνο όσο και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, διέψευδαν ότι αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν, την περασμένη Τετάρτη, ιρακινή αυτοκινητοπομπή κοντά στα σύνορα με τη Συρία επειδή υπήρχε η πληροφορία ότι σε αυτήν επέβαιναν ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι δύο του γιοι. Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι ο γραμματέας του Σαντάμ, Μαχμούντ αλ Τικρίτι, που συνελήφθη την περασμένη βδομάδα, πιθανότατα μεθόδευσε την παράδοσή του προκειμένου να διαπραγματευτεί την παράδοση του Σαντάμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχίες για εμφύλια σύρραξη (2005-10-21 00:00:00.0)
Μπαράζ επιθέσεων και παράταση στρατιωτικού νόμου (2005-03-04 00:00:00.0)
«Σύννεφα» μεταξύ συνεργατών (2004-09-23 00:00:00.0)
Επιθέσεις, δολιοφθορές και νέες καταγγελίες (2004-06-16 00:00:00.0)
Κύμα νέων αντιαμερικανικών επιθέσεων (2003-07-04 00:00:00.0)
Προβλήματα σε όλους τους τομείς (2003-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ