Σάββατο 3 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προβλήματα σε όλους τους τομείς

Ετσι στήθηκε η κατοχή. Το εξάχρονο που προετοιμάζεται για το τελευταίο του ταξίδι είναι θύμα βόμβας διασποράς που έσκασε καθυστερημένα

Associated Press

Ετσι στήθηκε η κατοχή. Το εξάχρονο που προετοιμάζεται για το τελευταίο του ταξίδι είναι θύμα βόμβας διασποράς που έσκασε καθυστερημένα
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΝΑΤΖΑΦ-ΤΙΚΡΙΤ.--

Πυκνώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε όλους τους τομείς η αμερικανική κατοχική διοίκηση μέρα με τη μέρα. Εκτός από τις πράξεις αντεκδίκησης και τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις οι Αμερικανοί, προς το παρόν, δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν με τους Ιρακινούς ειδικούς της πετρελαιοβιομηχανίας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο κύκλος της ηγεσίας της διοίκησης αυτής καθώς ο απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συντονισμού των επιτελών του. Πάντως, ένας συγκινημένος Πρόεδρος Μπους μίλησε για «νίκη στη μάχη του Ιράκ», από το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Linkoln», το οποίο επέστρεψε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Δεύτερη επιδρομή, μέσα σε λίγα 24ωρα, πραγματοποίησαν αμερικανικές δυνάμεις σε συνοικία της πόλης Τικρίτ, προκειμένου, όπως είπαν, να συλλάβουν μέλη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Κατά τη διάρκεια της επιδρομής σκοτώθηκε 1 Ιρακινός και τραυματίστηκαν 20. Την ίδια ώρα, 4 ισχυρές εκρήξεις συγκλόνιζαν και την περιοχή γύρω από το προεδρικό μέγαρο όπου έχει εγκατασταθεί το αμερικανικό στρατιωτικό αρχηγείο στη Βαγδάτη. Πιθανότατα επρόκειτο για καταστροφή πυρομαχικών.

Ενταση επικρατούσε, χτες, και στην ιερή σιιτική πόλη Νατζάφ, όπου άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ, κατ' αρχάς, εναντίον σιιτών κληρικών, τα ξημερώματα κοντά στο τέμενος του ιμάμη Αλί. Επί τόπου έσπευσαν άνδρες της ιρακινής αστυνομίας που έχουν διορίσει οι Αμερικανοί και μετά από ανταλλαγή πυρών έγιναν 2 συλλήψεις. Ιρακινές πηγές υποστήριζαν ότι οι δύο συλληφθέντες εμπλέκονται και στη δολοφονία, στις 10 του Απρίλη, του φιλοαμερικανού σιίτη κληρικού Αχμέντ Μάτζιντ αλ Κχόι, μία μόλις βδομάδα μετά την επιστροφή του στο Ιράκ. Στη συνέχεια, όπως μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένοπλοι αποπειράθηκαν να ελευθερώσουν τους 2 συλληφθέντες, ανεπιτυχώς.

Από την ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας από τους ενόπλους, τον οποίο Ιρακινοί κατονόμαζαν ως μέλος των Φενταγίν του Σαντάμ. Σιίτες κληρικοί κατήγγειλαν τις αμερικανικές δυνάμεις ότι συνεργάζονται με υπολείμματα του ιρακινού καθεστώτος, τα οποία στρέφονται κατά των σιιτών. Οπως χαρακτηριστικά δήλωναν, «δεν μπορούμε και να αντιδράσουμε γιατί θα μας χαρακτηρίσουν τρομοκράτες».

«Πονοκέφαλος» παρά την «επικράτηση»

Σημαντικές καθυστερήσεις θα υπάρξουν στην επαναλειτουργία της ιρακινής πετρελαϊκής βιομηχανίας καθώς οι Ιρακινοί ειδικοί αρνούνται να εργαστούν υπό αμερικανική κηδεμονία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η απόφαση του διοικητή της κατοχικής διοίκησης, Τζέι Γκάρνερ, να ορίσει υπεύθυνο για το ιρακινό πετρέλαιο τον πρώην διευθυντή της Shell, Φίλιπ Κάρολ, έχει εξοργίσει τους Ιρακινούς.

Προβλήματα υπάρχουν, όμως, και στο πολιτικό σκέλος της «ανασυγκρότησης» του Ιράκ. Ορισμένες διπλωματικές πληροφορίες ανέφεραν ως βέβαιο το διορισμό του πρώην επικεφαλής του αντιτρομοκρατικού τμήματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και νυν στελέχους της εταιρίας του Χένρι Κίσινγκερ, Πολ Μπρέμερ του 3ου, ως «γενικού επικεφαλής» της αμερικανικής κατοχικής διοίκησης. Υπό τον Μπρέμερ, ο Γκάρνερ θα επιβλέπει την ανασυγκρότηση των υποδομών και ο ειδικός απεσταλμένος Ζαλμάι Κχαλιζάντ την πολιτική «μετάβαση».

Ο Τζορτζ Μπους παραδέχτηκε ότι «θα χρειαστεί χρόνος γι' αυτήν τη μετάβαση» και ότι «αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στο να ολοκληρώσουμε το έργο μας στο Ιράκ». Εντούτοις, δήλωσε ότι «στη μάχη του Ιράκ επικρατήσαμε... Και αποδείξαμε ότι μπορούμε να ελευθερώνουμε ένα έθνος, καταστρέφοντας μόνον το καθεστώς». Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, από την πλευρά του, εκτιμούσε ότι το Ιράκ «παραμένει μια πολύ επικίνδυνη περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ