Σάββατο 3 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Καθυστερημένη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις σχολικές... πυρκαγιές

ΜΟΣΧΑ.--

Χρειάστηκαν 5 πυρκαγιές, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, σε σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ρωσίας, με θύματα δεκάδες παιδιά, για να καμφθεί η αναλγησία της ρωσικής κυβέρνησης. Στις παραμονές της Πρωτομαγιάς η Γκαλίνα Καρελιόβα, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, ζήτησε από τους κυβερνήτες όλων των ρωσικών επαρχιών να πάρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της κατάστασης των σχολικών κτιρίων και των άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Η ανακοίνωση έγινε μετά την επίσκεψη της αντιπροέδρου στο ορφανοτροφείο της Μόσχας για παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπου στις 30/4 ξέσπασε πυρκαγιά (από βραχυκύκλωμα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής), με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα παιδί και να τραυματιστούν άλλα δύο.

Να σημειωθεί ότι από τα μέσα Απρίλη, μετά τις δύο πρώτες πολύνεκρες πυρκαγιές, είχε εκδοθεί κοινή ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) και του κινήματος «Υπεράσπιση της παιδικής ηλικίας», στην οποία αποκαλύπτονταν οι αιτίες των πυρκαγιών σε σχολεία της χώρας που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 50 παιδιά και καυτηριαζόταν η αδιαφορία της ρωσικής κυβέρνησης για την παιδική ηλικία.

Συγκεκριμένα, σημειώνονταν μεταξύ άλλων, τα εξής: «Διαφόρου επιπέδου επιτροπές και εισαγγελείς θα διευκρινίσουν τις τεχνικές αιτίες της τραγωδίας. Η βασική όμως αιτία αυτών των τραγωδιών είναι η απροκάλυπτη αδιαφορία των σημερινών αρχών για τα ζητήματα υπεράσπισης των παιδιών. Σε αξιοθρήνητη κατάσταση βρίσκεται σήμερα η εκπαίδευση, ο τομέας της υγείας, η οργάνωση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών. Πολλά παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στη Ρωσία εξαιτίας της εγκατάλειψής τους, των ναρκωτικών, άλλων κοινωνικών νοσημάτων. Καταστρέφονται οι παιδικές ψυχές από την αμορφωσιά, μόνο που αυτό δε φαίνεται τόσο έντονα όσο οι πυρκαγιές στα σχολεία. Οι αρχές δηλώνουν πως δεν έχουν χρήματα για τον τεχνικό έλεγχο κι επιδιορθώσεις των σχολείων και των άλλων παιδικών ιδρυμάτων, για τη λήψη προφυλακτικών μέτρων από πυρκαγιές, για την καταβολή των μισθών στους εκπαιδευτικούς και στους άλλους εργαζόμενους στον τομέα της Παιδείας. Την ίδια ώρα η Προεδρία της χώρας βρίσκει εκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια για το στολισμό των διαμερισμάτων του Κρεμλίνου, για την κατασκευή θερινού προεδρικού παλατιού, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση των ηγετών των δυτικών χωρών για τα 300 χρόνια από την ίδρυση της Αγ. Πετρούπολης. Βρίσκει χρήματα για παχυλές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις των κρατικών αξιωματούχων. Οι σημερινοί κυβερνήτες της Ρωσίας δεν ενδιαφέρονται για το πώς ζούμε οι απλοί πολίτες, αλλά τους ενδιαφέρει μόνο το ζήτημα της υπεράσπισης της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και τα κέρδη των ιδιοκτητών τους. Οι αρχές προωθούν τώρα την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ενιαίου ενεργειακού συστήματος της Ρωσίας, τη στιγμή που δεν τους μένει καιρός να επιδιορθώσουν τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των σχολείων... Ο θάνατος των παιδιών είναι κρίμα στη συνείδησή σας κύριε Πρόεδρε και κύριοι υπουργοί», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ