Τρίτη 24 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Ζώνη ελεύθερου Εμπορίου στη Μέση Ανατολή

ΑΜΑΝ.--

Κομίζοντας την πρόσφατη πρόταση του Αμερικανού προέδρου για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τη Δευτέρα, από το βήμα του έκτακτου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Ιορδανία, τόνισε ότι η πολιτική σταθερότητα στη Μέση Ανατολή «θα υπονομευτεί αν δε βελτιωθεί η οικονομική ανάπτυξη και δεν υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης για τα εκατομμύρια πολίτες αυτής της πολύπαθης περιοχής».

Οπως αναμενόταν, η οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα στην περιοχή, η ανοικοδόμηση του Ιράκ, αλλά και το μέλλον της ισραηλινοπαιλαιστινιακής διαμάχης, μονοπώλησε την ατζέντα του Φόρουμ, με τους επιχειρηματίες και τους διπλωμάτες να συζητούν πώς θα «αναζωογονήσουν» τις οικονομίες της περιοχής, όπερ επιβολή μέσων για την επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Πάντως, η προσοχή στράφηκε στο σχέδιο των ΗΠΑ για την προώθηση μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου εντός της δεκαετίας, το οποίο αποτελεί, όπως αναφέρει το «Reuters», ένα είδος «δώρου» για την υποστήριξη των αμερικανικών πολιτικών στην περιοχή. Φυσικά, όλες οι συζητήσεις ερήμην των λαών, όπως πάντα...

«Θέλουμε την ειρήνη στην περιοχή, αλλά μαζί με την ειρήνη χρειαζόμαστε την οικονομική ανάπτυξη, ειδεμή οι λαοί δε θα ωφεληθούν από αυτή την ειρήνη» είπε χαρακτηριστικά ο Κόλιν Πάουελ. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου Ρόμπερτ Ζέλικ, γνωστοποίησε ότι η πρωτοβουλία για αυτό το σχέδιο - την οποία παρουσίασε ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους στις 9 Μάη, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Νοτίου Καρολίνας - ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την απόφαση της Ουάσινγκτον να εισβάλει στο Ιράκ και να ανατρέψει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Το σχέδιο Μπους προβλέπει την ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου - με περιορισμό ή κατάργηση δασμών, συμμετοχή στον ΠΟΕ και άλλα - με τα αραβικά κράτη μέσα στη δεκαετία και συνδέεται με τα αιτήματα των ίδιων των Αράβων για μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στον οικονομικό αλλά και στον πολιτικό τομέα. Κατά τον Ζέλικ, μόνο η Ιορδανία και το Ισραήλ έχουν ανάλογες διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις με το Μαρόκο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους, ενώ με το Μπαχρέιν ίσως ξεκινήσουν στις αρχές του 2004. Οσον αφορά το Ιράκ, ο Ζέλικ είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία, αν και οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες, θα εξαρτηθεί από τους στόχους της μελλοντικής ιρακινής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ