Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις, δολιοφθορές και νέες καταγγελίες

Ιρακινή μετέχει σε αντικατοχική διαδήλωση με το όπλο στο χέρι

Associated Press

Ιρακινή μετέχει σε αντικατοχική διαδήλωση με το όπλο στο χέρι
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Προτεραιότητα της διορισμένης μεταβατικής κυβέρνησης είναι η ασφάλεια, διαβεβαίωνε ο νέος Ιρακινός Πρόεδρος, Γκάζι αλ Γιαουέρ. Την ίδια ώρα, νέες επιθέσεις σημειώνονταν κατά εργαζομένων σε εταιρίες που απασχολούνται από την κατοχική διοίκηση ενώ εξαιτίας επιτυχημένης και μεγάλης έκτασης δολιοφθοράς σε πετρελαιαγωγό έξω από τη Βασόρα, διεκόπη εντελώς η εξαγωγή αργού πετρελαίου από το νότιο Ιράκ.

Ο κύριος πετρελαιαγωγός που μεταφέρει πετρέλαιο από πετρελαιοπηγές βορείως της χερσονήσου Φάου προς τον τερματικό σταθμό της Βασόρας έγινε, χθες το πρωί, στόχος σαμποτάζ με αποτέλεσμα επί ώρες οι πυροσβέστες να μην μπορούν να ελέγξουν την πυρκαγιά. Ο πετρελαιαγωγός έχει δυνατότητα μεταφοράς 50.000 βαρελιών/ ώρα. Σε μια προσπάθεια να μη διακοπεί εντελώς η ροή, τέθηκε σε λειτουργία ένας εφεδρικός πεπαλαιωμένος αγωγός, ο οποίος, όμως, δεν άντεξε, με αποτέλεσμα η ροή πετρελαίου να διακοπεί εντελώς.

Την ίδια ώρα, στο δρόμο από τη Βαγδάτη προς το αεροδρόμιο, αυτοκινητοπομπή με ξένους εργαζομένους δέχτηκε επίθεση από ενόπλους και υπάρχουν αρκετοί νεκροί, χωρίς, όμως, να διευκρινιστεί ο αριθμός τους. Στον ίδιο δρόμο, νωρίτερα, είχε εκραγεί βόμβα χωρίς να προκληθούν θύματα. Το απόγευμα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε αμερικανική βάση ανάμεσα στη Χίλα και στην Ισκανταρίγια, όπου σκοτώθηκε 1 Ιρακινός και τραυματίστηκε ένας δεύτερος.

Τέλος, το δίκτυο «αλ Αραμπίγια» μετέδωσε βίντεο με ένα Λιβανέζο όμηρο οργάνωσης Ιρακινών ενόπλων, ο οποίος είναι ο τρίτος Λιβανέζος που απάγεται σε μία βδομάδα.

«Θα παραδοθεί ο Σαντάμ»

«Την κατάλληλη στιγμή, όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την παραπομπή του σε δίκη, ο Σαντάμ Χουσεΐν θα παραδοθεί στην ιρακινή κυβέρνηση», δήλωσε, χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Η δήλωση Μπους έγινε λίγες ώρες μετά τους ισχυρισμούς του διορισμένου Ιρακινού πρωθυπουργού, Ιγιάντ Αλάουι, ότι μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε λαμβάνει χώρα η, έστω και τυπική, «μεταβίβαση της εξουσίας», ο Σαντάμ Χουσεΐν θα παραδοθεί στις ιρακινές αρχές.

«Βρήκαν αποδιοπομπαίους τράγους»

Ως εξιλαστήριο θύμα παρουσίασε τον εαυτό της, αλλά και τους στρατονόμους που έχουν παραπεμφθεί σε στρατοδικεία με την κατηγορία της κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων, η ταξίαρχος Τζάνετ Καπρίνσκι, επικεφαλής όλων των αμερικανικών φυλακών στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της μαρτυρικής «Αμπού Γράιμπ». Η Καπρίνσκι έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Μιλώντας στο BBC, υποστήριξε ότι όσο προχωρά η διαδικασία των ανακρίσεων, θα έρθουν στη δημοσιότητα πολύ περισσότερα στοιχεία και φωτογραφίες. Τόνισε ότι ο υπεύθυνος των ανακρίσεων, στρατηγός Τζέφρι Μίλερ, ο οποίος παλαιότερα ήταν υπεύθυνος για τις φυλακές του Γκουαντανάμο, της κατέστησε σαφές ότι «θα πρέπει να φερόμαστε στους κρατουμένους σαν σκυλιά, γιατί, αν δε νιώθουν έτσι, δεν πρόκειται να γίνει εφικτός ο έλεγχός τους». Ο Καπρίνσκι υπονόησε σχεδόν ξεκάθαρα ότι όλες οι εντολές για βασανιστήρια δόθηκαν «από πολύ ψηλά» και επανέλαβε ότι η ίδια αγνοούσε την εμβέλεια του φαινομένου και δεν ήταν παρούσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ