Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Υποτροφία Αντρόποφ

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (ΟΥΑ) της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε πως καθιερώνει «υποτροφία Αντρόποφ», για τους σπουδαστές των σχολών της, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από τη γέννηση του Γιούρι Αντρόποφ. Ο Γ. Αντρόποφ πριν εκλεγεί στη θέση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ, είχε διατελέσει επί δεκαπέντε χρόνια Πρόεδρος της Κα-Γκε-Μπε, που σήμερα έχει μετεξελιχθεί σε ΟΥΑ. Στις 15 Ιούνη, η ηγεσία της ΟΥΑ κατέθεσε λουλούδια στην προτομή του Γ. Αντρόποφ, που βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία, πίσω από το Μαυσωλείο του Λένιν, όπως και των άλλων πρώην ηγετών της ΕΣΣΔ. Αντίστοιχες εκδηλώσεις μνήμης έγιναν σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες και πάλι στα ρωσικά ΜΜΕ δημοσιεύονται διάφορες πλευρές των ιστορικών γεγονότων, στα οποία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Γ. Αντρόποφ, όπως η απόκρουση των αντεπαναστατικών σχεδίων στην Τσεχοσλοβακία το 1968. Στο ρωσικό λαό έντονος είναι ο σεβασμός προς τη μνήμη του Γ. Αντρόποφ, όπως και η αίσθηση ότι δεν πέθανε με φυσικό θάνατο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» ο γιος του, Ιγκορ Αντρόποφ, πρώην διπλωμάτης, σημειώνει μεταξύ των άλλων πως ο πατέρας του σε καμία περίπτωση δεν επιδίωκε να έρθει στο πόστο του ΓΓ του ΚΚΣΕ ο Μ. Γκορμπατσόφ, αλλά, στο λίγο χρόνο που βρέθηκε στο ανώτατο κομματικό και κρατικό αξίωμα, εργαζόταν για την ανάδειξη νέων στελεχών, από τα οποία και θα έπρεπε να αναδειχτεί η νέα κομματική και κρατική ηγεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ