Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Νέος γύρος συνομιλιών

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.- Ο τρίτος γύρος των εξαμερών συνομιλιών για την κρίση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο στις 23 με 26 Ιούνη, ανακοίνωσαν χτες Κορεάτες αξιωματούχοι.

Πάντως, η Πιονγκγιάνγκ έκανε σαφές ότι οι συνομιλίες δεν πρόκειται να οδηγήσουν πουθενά, αν οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείψουν την απαίτησή τους για «ολοκληρωτική και επιβεβαιώσιμη» καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεών της. Η ΛΔ Κορέας είναι πρόθυμη να «παγώσει» το πρόγραμμά της, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, ενώ ζητά από την Ουάσιγκτον να υπογράψει σύμφωνο «μη επίθεσης», προτού προχωρήσει σε συζητήσεις για την οριστική παύση του πυρηνικού προγράμματός της.

Πάντως χτες ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Ρο Μου Χιουν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια στη ΛΔ Κορέας, εάν αυτή κάνει παραχωρήσεις. «Η δια-κορεατική συνεργασία θα επιταχυνθεί εάν επιλυθεί το ζήτημα των πυρηνικών και γι' αυτήν την προοπτική προετοιμάζουμε συγκεκριμένα και πλήρη προγράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, επί τη ευκαιρία της τετάρτης επετείου της συνόδου μεταξύ των δύο χωρών τον Ιούνη του 2000. Από την πλευρά του, ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ιλ ζήτησε να ανανεωθεί η προσέγγιση ανάμεσα στη χώρα του και τη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο της «σημερινής ευνοϊκής δυναμικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ