Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Προεκλογικά «παραμύθια»...

Η διαμονή του στις ΗΠΑ για τη G8 και τις επίσημες συναντήσεις στην Ουάσιγκτον τού άρεσε τόσο, είπε ο Χαμίντ, που «θα 'θελε να μείνει εκεί, να μην επιστρέψει». Ο Τζορτζ απάντησε πατρικά, «πήγαινε σπίτι και πιάσε δουλιά τώρα, δεν πας;». Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση Μπους -Καρζάι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΚΑΜΠΟΥΛ.- «Η κυβέρνησή μου επανεπιβεβαιώνει τη σιδηρά δέσμευσή της να βοηθήσει το Αφγανιστάν να επιτύχει και να ευημερήσει». Αυτή ήταν η φράση στο λόγο του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, στην κοινή συνέντευξη με τον Χαμίντ Καρζάι, μεταβατικό «πρόεδρο» της υπό μερική κατοχή χώρας, που ήταν γραμμένη για να «παίξει» στα δελτία ειδήσεων. Ως εκεί, όμως. Οσον αφορά το κύριο ζήτημα που ετέθη στη συνάντηση από πλευράς Καρζάι, την αύξηση των δυνάμεων - άρα και της έκτασης - της κατοχής, ή της «ασφάλειας», ο Μπους είπε μάλλον κάτι περίπου σαν «δώσαμε», και μετακύλησε το θέμα στο ΝΑΤΟ. Ο αριθμός των 20.000 Αμερικανών που επιχειρούν στο Αφγανιστάν θεωρείται ήδη «δυσβάστακτος» για το Πεντάγωνο δεδομένων των «αναγκών» από στρατιωτικής πλευράς στο Ιράκ, την άλλη υπό κατοχή των ΗΠΑ χώρα.

Στην ομιλία Μπους υπήρξαν και οι απαραίτητες διακηρύξεις περί «προώθησης της δημοκρατίας, εκπαίδευσης πολιτικών (σ.σ.: ναι...), επέκτασης των προγραμμάτων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών, αύξησης του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων, εργασίας για να τυπωθούν νέα σχολικά βιβλία και σχολικά κτίρια για αγόρια και κορίτσια και της παροχής δανείων σε γυναίκες επιχειρηματίες».

Ολ' αυτά ακούγονται ωραία, στην πραγματικότητα όμως καμία σχέση δεν έχουν με την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν. Η μισή χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Η «κυβέρνηση» Καρζάι εξακολουθεί να «ελέγχει» την Καμπούλ και μόνο χάρη στο ΝΑΤΟ - και χτες στην Καμπούλ σημειώθηκε διαδήλωση στην οποία αρκετές δεκάδες πολιτών υπό την ηγεσία δύο υποψηφίων αντιπάλων του στις εκλογές του Σεπτέμβρη, αξίωσαν την παραίτησή του «λόγω της λήξης της θητείας του».

Ο ίδιος ο Καρζάι πέρα από τις γλοιώδεις «ευχαριστίες» του, στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο και στη συνάντησή του με τον Μπους για την «απελευθέρωση» (!) της χώρας του, διαβεβαίωσε ότι «δεν έχει κάνει συμφωνίες» με τους πολεμάρχους που ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα του Αφγανιστάν - σ.σ. οι πολέμαρχοι το ξέρουν; - και επίσης ότι «δε θα γίνουν συμμαχίες ισχύος» με τους πανίσχυρους οπλαρχηγούς που ελέγχουν και το εμπόριο ναρκωτικών.

Νωρίτερα, σε συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Καρζάι και Ράμσφελντ εκτίμησαν ότι «ο Οσάμα μπιν Λάντεν θα συλληφθεί», χωρίς να διευκρινίσουν το πότε. Πολλοί παρατηρητές στις ΗΠΑ έχουν μιλήσει για τη λεγόμενη «έκπληξη του φθινοπώρου», δηλαδή μια σύλληψη των Οσάμα μπιν Λάντεν ή/και μουλά Μοχάμαντ Ομάρ προς άγραν ψήφων της εκστρατείας Μπους για τις εκλογές του Νοέμβρη.

Πάντως, χτες, η εφημερίδα του Πακιστάν Dawn δημοσίευε - για άλλη μια φορά - πληροφορίες σχετικά με το ότι οι Βρετανοί έχουν αναλάβει για λογαριασμό των Αμερικανών, «διαπραγμάτευση» με τους Ταλιμπάν για την «ειρήνευση» του Αφγανιστάν, επικαλούμενη τον ηγέτη του ΜΜΑ, Μολάνα ουλ Χακ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη Πανέτα (2011-07-12 00:00:00.0)
Επαφές με Σαουδάραβες για την ενίσχυση της κατοχής (2010-02-03 00:00:00.0)
Σορός έναντι ομήρων (2007-06-06 00:00:00.0)
Διαρκής ένταση (2002-10-30 00:00:00.0)
Το τέλος; ...αργεί πολύ ακόμη (2001-12-28 00:00:00.0)
Η «συμφωνία» για την παράδοση του Κανταχάρ «ενοχλεί» τις ΗΠΑ... (2001-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ