Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επαφές με Σαουδάραβες για την ενίσχυση της κατοχής

ΡΙΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συμμάχους στη Σαουδική Αραβία, φαίνεται να αναζητά ο δοσίλογος πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, που έφτασε χτες στο Ριάντ για συναντήσεις με το βασιλιά Αμπντουλάχ, στα σχέδια «προσέγγισης» και κυρίως εξαγοράς των «μετριοπαθών Ταλιμπάν», προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή τα σχέδια περί «εθνικής συμφιλίωσης»...

Ωστόσο η μεσολάβηση δε φαίνεται να είναι άνευ όρων, καθώς οι Σαουδάραβες απαιτούν οι «Ταλιμπάν» να καταδικάσουν και να αποκηρύξουν, πριν τις συνομιλίες, τον ηγέτη της «αλ Κάιντα», Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος στο παρελθόν είχε προχωρήσει σε επιθέσεις στο βασίλειο, όταν έπαψαν να του δίνουν καταφύγιο. Οι «Ταλιμπάν» από την πλευρά τους εξακολουθούν να αρνούνται να δεσμευθούν δημόσια σε συζητήσεις με την κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού, Μάικλ Μιούλεν, υποστήριξε ότι οι επόμενοι 18 μήνες αποτελούν κρίσιμη περίοδο των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που αν δεν κερδηθούν θα επηρεάσουν «αρνητικά την παγκόσμια ασφάλεια για τις επόμενες δεκαετίες», ζητώντας από το Κογκρέσο να εγκρίνει τα κονδύλια του πολέμου, με 18.000 επιπλέον στρατιώτες να φτάνουν στο Αφγανιστάν μέχρι την άνοιξη.

Χτες σε επίθεση δύο μοτοσικλετιστών στην Κανταχάρ σκοτώθηκαν δύο στενοί συνεργάτες του Χ. Καρζάι, ενώ το Αφγανιστάν κατηγόρησε τους συνοριακούς φύλακες του Ιράν για το θάνατο πέντε Αφγανών στα δυτικά. Ακόμα δύο Βρετανοί κατοχικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Χελμάντ, ένας Αμερικανός σκοτώθηκε σε έκρηξη στο νότο και ένας Κολομβιανός των ισπανικών κατοχικών δυνάμεων έχασε τη ζωή του από νάρκη σε δρόμο δυτικά της Καμπούλ.

Στο Πακιστάν αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις σε επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Αφγανιστάν, σκότωσαν τουλάχιστον 10 ανθρώπους, που εμφανίζονται ως «μαχητές των Ταλιμπάν», ενώ την ίδια στιγμή εντείνονται οι εθνοτικές συγκρούσεις στο Καράτσι, όπου χτες ακόμα εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ