Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Στροφή» - έκπληξη Αχμαντινετζάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το Ιράν δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να εξαγάγει το εμπλουτισμένο, κατά 3,5%, ουράνιό του προς τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (που στη συνέχεια θα το παραδώσει διαδοχικά σε Ρωσία και Γαλλία για επεξεργασία) και να το παραλάβει μετά από μερικούς μήνες εμπλουτισμένο κατά 20% και επεξεργασμένο έτσι ώστε να μπορεί κατευθείαν να χρησιμοποιηθεί ως πυρηνικό καύσιμο. Αυτό φέρεται να δήλωσε, χτες, σε συνέντευξή του σε κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ιρανός Πρόεδρος, Μ. Αχμαντινετζάντ, προχωρώντας σε στροφή 180 μοιρών ως προς την επίσημη ιρανική θέση για το ζήτημα που ήταν, μέχρι στιγμής, γνωστή.

Ο Αχμαντινετζάντ εμφανίστηκε να συμφωνεί με την πρόταση που κατέθεσε η ΔΕΑΕ, και την οποία είχε απορρίψει με επιστολή της η Τεχεράνη, προχωρώντας σε σειρά αντιπροτάσεων. Την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, δεν είχε γίνει γνωστό αν οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ εκφράζουν το σύνολο της ιρανικής ηγεσίας, αν έχουν εσωτερικά κίνητρα ή αν είναι αποτέλεσμα κάποιας υπόγειας ή άλλης «διαπραγμάτευσης» με τη ΔΕΑΕ ή με κάποια άλλη ευρωπαϊκή ηγεσία ή με τις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο Αχμαντινετζάντ μίλησε και για πιθανότητα «ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ», αναφερόμενος στους τρεις Αμερικανούς ποδηλάτες που κρατούνται εδώ και έξι μήνες στο Ιράν για παράνομη είσοδο. Ο Ιρανός Πρόεδρος διευκρίνισε ότι η Τεχεράνη ζητά την απελευθέρωση 11 Ιρανών που θεωρεί ότι έχουν απαχθεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Τόνισε, δε, ότι έχουν ανταλλαχθεί σχετικά μηνύματα με τις ΗΠΑ.

Εκκληση Μουσαβί

Μήνυμα για «ειρηνική συνέχιση των δίκαιων διεκδικήσεων για πολιτικές αλλαγές, χωρίς παρέκκλιση από το Σύνταγμα (που προβλέπει την Αρχή του Ανώτατου Πνευματικού Ηγέτη) - αν και συγκεκριμένες προβλέψεις του, όπως είπε, πρέπει ν' αλλάξουν», απηύθυνε, χτες, ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, ηγέτης της «μεταρρυθμιστικής» αντιπολιτευόμενης πτέρυγας, καταδικάζοντας τις εκτελέσεις διαδηλωτών ως απόδειξη «αποτυχίας της ισλαμικής επανάστασης να εξαλείψει τον ολοκληρωτισμό». Μέσα από την έκκλησή του, αναδεικνύονται τόσο οι διαφορετικές συνισταμένες του συγκεκριμένου κινήματος που έχει συλλήβδην χαρακτηριστεί ως «μεταρρυθμιστικό» αλλά και τα πεπερασμένα όρια των αλλαγών που επιδιώκει η πτέρυγα του καθεστώτος που εκφράζει ο Μουσαβί.

Η ανοιχτή έκκληση Μουσαβί συνέπεσε με την είδηση, από το ημιεπίσημο πρακτορείο «Fars», για τον πιθανότατο απαγχονισμό άλλων εννιά συλληφθέντων στις διαδηλώσεις του Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ