Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέο «εγχώριο» μέτωπο κατά Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέα επίθεση προς τον Αμερικανό Πρόεδρο από πρώην Αμερικανούς κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους. Η επίθεση εκδηλώνεται - διά της διαρροής - τη στιγμή που περισσότερες αποκαλύψεις ότι «η Αλ Κάιντα σχεδίαζε τις επιθέσεις στην Αμερική την άνοιξη του 2001» βγαίνουν στο φως, που φέρνει για άλλη μία φορά σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μπους. Ενώ ο Λευκός Οίκος «αντεπιτίθεται» με διαβεβαιώσεις περί σύλληψης του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Διαβεβαιώσεις από τα πλέον επίσημα χείλη, όπως του υπουργού Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ, αλλά και του Χαμίντ Καρζάι.

Συγκεκριμένα, ομάδα πρώην ανώτατων διπλωματών, αλλά και στρατιωτικών, που αυτοαποκαλείται «Διπλωμάτες και Στρατιωτικοί Διοικητές για την Αλλαγή», αναμένεται να εκδώσει στα τέλη της εβδομάδας ανακοίνωση με την οποία θα καταδικάζει έντονα την πολιτική του Τζορτζ Ο. Μπους επί εξωτερικών θεμάτων. Οι υπογράφοντες ανήκουν στις τάξεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών και μεσούσης της προεκλογικής περιόδου οι πρώην αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η πολιτική Μπους οδήγησε την Αμερική στην απομόνωση και την κατέστησε περισσότερη ανασφαλή, καταστρέφοντας παράλληλα την εικόνα της παγκοσμίως. Το «κατηγορώ» τους ακολουθεί τη σκληρή κριτική που είχαν ασκήσει προσφάτως 53 Αμερικανοί πρώην διπλωμάτες για τη στάση του Τζορτζ Ο. Μπους στο Μεσανατολικό.

Εντούτοις, για τον Τζορτζ Ο. Μπους οι συνθήκες είναι χειρότερες συνολικά, ενώ στην ομάδα των πρώην αξιωματούχων περιλαμβάνονται εξαιρετικά σεβαστά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ Ουίλιαμ Τζ. Κρόου, ο Μέριλ Α. Πικ πρώην επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας, οι πρώην πρέσβεις στο Ισραήλ επί Μπους πρεσβύτερου Ουίλιαμ Σ. Χάροπ και Τζακ Φ. Μάτλοκ στην ΕΣΣΔ επί Ρίγκαν και Μπους, καθώς και ο πρώην αρχηγός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) ναύαρχος Στάνσφιλντ Τέρνερ. Στην ανακοίνωση οι πρώην αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι τα συμπεράσματά τους αυτά είχαν εξαχθεί προτού αποδειχθεί λανθασμένη η στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ.

Χαρακτηριστικά, ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί Προεδρίας Ρίγκαν Φίλις Οκλέι - που επίσης υπογράφει τη νέα καταδικαστική ανακοίνωση - επισημαίνει μιλώντας στο BBC πως ήταν μία εξαιρετικά επικίνδυνη κίνηση για τις ΗΠΑ να δράσουν μονομερώς ως η μοναδική υπερδύναμη που μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στους άλλους. «Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε μόνοι μας» αναφέρει με φόντο την ανάληψη δράσης κατά του Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη γνωστοποιήθηκε πως η Αλ Κάιντα σχεδίαζε να εξαπολύσει τις επιθέσεις της κατά των ΗΠΑ την άνοιξη του 2001, εντούτοις αναβλήθηκαν έως το Σεπτέμβριο καθώς οι αεροπειρατές δεν ήταν ακόμη έτοιμοι. Την πληροφορία δημοσιεύει η «Washington Post» επικαλούμενη νέα στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή της διακομματικής επιτροπής που ερευνά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τέλος, από κοινού ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι - ο οποίος επισκέπτεται την Ουάσιγκτον - εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν θα συλληφθεί, αν και δεν προσδιόρισαν το χρόνο κατά τον οποίο θα κατορθώσουν να επιτύχουν το στόχο αυτό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνουν τις επιθέσεις οι «Ταλιμπάν» (2011-08-17 00:00:00.0)
Δηλώσεις υποκρισίας (2011-05-26 00:00:00.0)
Συγκρούσεις, αλλά και προσπάθειες «προσέγγισης» (2005-12-02 00:00:00.0)
«Διαπραγμάτευση» με τους Ταλιμπάν (;) (2003-10-22 00:00:00.0)
Οι βομβαρδισμοί και οι «παράπλευρες» σφαγές αμάχων «θα συνεχιστούν»... (2002-01-09 00:00:00.0)
Πόλεμος και κυνηγητό της εξουσίας (2001-12-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ