Σάββατο 16 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και νέα επεισόδια σε στρατόπεδο αιχμαλώτων

Ιρακινοί έχουν συγκεντρωθεί γύρω από οχήματα κατοχικής αυτοκινητοπομπής που έχει δεχτεί επίθεση από την αντίσταση

Associated Press

Ιρακινοί έχουν συγκεντρωθεί γύρω από οχήματα κατοχικής αυτοκινητοπομπής που έχει δεχτεί επίθεση από την αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Συνεχίστηκαν, και χτες, αν και με μικρότερη ένταση οι αντικατοχικές επιθέσεις. Την ίδια ώρα, η ανώτερη σουνιτική αρχή, Ενωση Μουσουλμάνων Κληρικών, καλούσε τη νέα ηγεσία να πιέσει για απελευθέρωση των Ιρακινών αιχμαλώτων, αν θέλει, όντως, να «αλλάξει σελίδα».

Στη Βαγδάτη σημειώθηκαν τρεις διαφορετικές επιθέσεις σε διαφορετικά σημεία. Νωρίς το πρωί, βόμβες εξερράγησαν σε ανατολική συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 πολίτης και να τραυματιστούν 3. Στόχος ήταν μια περίπολος της ιρακινής πολιτοφυλακής.

Λίγο αργότερα, στη συνοικία Μανσούρ της Βαγδάτης σημειωνόταν επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, με στόχο μια αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα. Τραυματίστηκαν 4 Ιρακινοί και 1 Αμερικανός στρατιώτης. Νωρίς το απόγευμα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη μεταξύ των συνοικιών Αμαρίγια - Γαζαλίγια, στη δυτική Βαγδάτη, τραυματίζοντας 4 πολίτες. Στόχος ήταν μια φάλαγγα του ιρακινού στρατού.

Επίσης, στο Ραμάντι, κατά τη διάρκεια «επιχειρήσεων», όπως ανακοινώθηκε, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός πεζοναύτης. Αλλος ένας συνάδελφός του σκοτώθηκε μέσα στη βάση Χιτ, του δυτικού Ιράκ, όταν επλήγη από όλμο. Στο Κιρκούκ, αργά το απόγευμα, ένοπλοι δολοφόνησαν έναν Κούρδο, δημοσιογράφο στο τηλεοπτικό δίκτυο που πρόσκειται στην Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν, του Προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί. Τέλος, έγινε γνωστό ότι βομβιστική επίθεση με στόχο Ιρακινούς στρατιώτες έγινε και στη Σαμάρα, χωρίς, όμως, να ανακοινωθεί αριθμός θυμάτων.

Στο μεταξύ νέες ταραχές ξέσπασαν το απόγευμα της Πέμπτης στο μεγαλύτερο αμερικανικό στρατόπεδο κρατουμένων, στο στρατόπεδο Μπούκα, κοντά στο λιμάνι του Ουμ Κασρ, ενώ ακόμη δεν έχει αρχίσει η έρευνα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού για τα πολύνεκρα επεισόδια που σημειώθηκαν, πριν μερικές ημέρες εκεί, μεταξύ Αμερικανών δεσμοφυλάκων και Ιρακινών κρατουμένων. Σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, αυτή τη φορά τα επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ κρατουμένων, με αποτέλεσμα ένας να σκοτωθεί και αρκετοί να τραυματιστούν. Εντούτοις, η κατοχική εκδοχή δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

Αλληλοκατηγορίες

«ΗΠΑ και Βρετανία δεν παρενέβησαν για να σταματήσει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν να πουλά, παρανόμως, πετρέλαιο σε γειτονικές χώρες, κάτι που παραβίαζε τους όρους του προγράμματος Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων». Αυτό υποστήριξε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τονίζοντας ότι την ευθύνη για τον έλεγχο των ιρακινών συνόρων την είχαν Αμερικανοί και Βρετανοί. Ουάσιγκτον και Λονδίνο απέρριψαν τις κατηγορίες Ανάν και άφησαν να εννοηθεί ότι πιθανώς ο ΓΓ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την προσοχή από τα σκάνδαλα δωροδοκιών που σκιάζουν το ίδιο το πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ