Σάββατο 16 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
«Η Κούβα δεν αποδέχεται την απόφαση»...

Από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας

Associated Press

Από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας
ΑΒΑΝΑ - ΓΕΝΕΥΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

«Η Κούβα δεν αποδέχεται την απόφαση και δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την εντολοδόχο σε διατεταγμένη υπηρεσία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης - τοπική ώρα - στην Αβάνα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Σώματος της 61ης Συνόδου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Οσον αφορά στην πρόταση που κατατέθηκε από τις ΗΠΑ, σημαντικά διαφοροποιημένη για να αποφευχθεί μια πολύ βαριά ήττα της αμερικανικής διπλωματίας, υιοθετήθηκε τελικά με ψήφους 21 υπέρ, 17 κατά και 15 αποχές και η οποία διατηρεί την «επιτήρηση των θεμελιωδών ελευθεριών στην Κούβα», ενώ ζητά από την Κούβα, «προσφέροντάς της τα μέσα για να εκτελέσει την εντολή της», να επιτρέψει στην Γαλλίδα νομικό Κριστίν Σανέ, ειδική εκπρόσωπο για την Κούβα του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, να σχηματίσει την έκθεσή της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα. Οσο για την ψηφοφορία, στην οποία συμμετέχουν 53 χώρες, υπέρ ψήφισαν η Αρμενία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Κόστα Ρίκα, η Φιλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα, η Ρουμανία, η Σαουδική Αραβία, η Ουκρανία, η Βρετανία και, φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά της απόφασης, ψήφισαν η Κίνα, το Κογκό, η Κούβα, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Γουινέα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Κένια, η Μαλαισία, η Νιγηρία, το Κατάρ, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε. Ενώ απείχαν η Αργεντινή, το Μπουτάν, η Βραζιλία, η Μπορικίνα Φάσο, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Εκουαδόρ, η Γκαμπόν, η Μαυριτανία, το Νεπάλ, το Πακιστάν, η Παραγουάη, το Περού, η Σρι Λάνκα, η Σουαζιλάνδη και το Τόγκο.

Μία απόφαση καταφανώς «υποκριτική», όπως τόνισε ο Φελίπε Πέρες Ρόκε, καυτηριάζοντας τη στάση των Ευρωπαίων ειδικά, που όχι μόνο την ψήφισαν κατά την ονομαστική ψηφοφορία, αλλά και την υποστήριξαν κατά την κατάθεσή της, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι η στάση αυτή μπορεί να προκαλέσει εκ νέου κρίση στη σχέση της Κούβας με τις χώρες της ΕΕ, παρά την πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων. Ενώ κατέληξε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν την «ηθική αυθεντία» να ασκούν έστω και κριτική στην Κούβα, ειδικά υπό το πρίσμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασανιστηρίων σε Ιράκ και Γκουαντανάμο.

Αποκαλυπτήρια ΕΕ

Ειδικά όσον αφορά στο Γκουαντανάμο, ο Πέρες Ρόκε κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να υποστηρίξει, όπως έπραξε και στην περίπτωση της πρότασης των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, την πρόταση που καταθέτει η κουβανική αντιπροσωπεία για απόφαση εκ μέρους του Σώματος της 61ης Συνόδου, όπου θα απαιτείται να επιτραπεί μία έρευνα αναφορικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντανάμο, που έχει μετατραπεί σε κολαστήριο για εκατοντάδες «ξένους μαχητές». Εξάλλου, όπως τόνισε ο Ρόκε κατά την κουβανική εφημερίδα «Granma», ανάμεσα στους εκατοντάδες «ξένους μαχητές», βρίσκονται και δεκάδες Ευρωπαίοι πολίτες...

Τι απάντησαν οι Βρυξέλλες; Οχι! Κατηγορηματικά... «Η ΕΕ δεν το έχει πράξει ποτέ πριν στο παρελθόν και ούτε έχει καμία πρόθεση να το πράξει», απάντησε η Κριστίνα Νάγκι, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, απορρίπτοντας και την κριτική που άσκησε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών για τη στάση των χωρών της ΕΕ κατά την ψηφοφορία, σύμφωνα με το πρακτορείο AP.

«Αυτό που νομίζω ότι πρέπει να πράξει η κουβανική κυβέρνηση είναι να ακούσει αυτό που έχει ειπωθεί εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας», τόνισε και από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, που «πρωτοστάτησε» για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Κούβας και της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η κουβανική κυβέρνηση δε θα πρέπει, «κατά την άποψή μου, να βαδίσει στο δρόμο τον οποίο υπαινίχθηκε», εννοώντας την ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Νέες υπογραφές

Νέες υπογραφές κάτω από το κείμενο αποδοκιμασίας της προσπάθειας των ΗΠΑ για ψήφισμα καταδίκης της Κούβας, στην 61η Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Γενεύη. Τη σχετική επιστολή, υπό τον τίτλο «Ας σταματήσουμε το νέο ελιγμό ενάντια στην Κούβα, υπογράφουν οι παρακάτω νομαρχιακοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης: Χατζησάββας Γρηγόρης, Σπυριδάκης Μιχάλης, Ζιώγας Γιάννης, Αργυρίου Αγγελος, Τοπαρλάκη Μάρα, Καρασαββίδου Συλβάνα, Λεμπετλής Γιάννης, Αλεξανδρίδης Κυριάκος, Ευσταθίου Δώρα, Δάφφας Γιώργος, Ψωμιάδης Διονύσης, Παπαγεωργίου Χάρης, Βαλιανού Χριστίνα. Επίσης ο Τσέκερης Περικλής, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ