Σάββατο 16 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Προσπάθησε ο Σιράκ αλλά...

ΠΑΡΙΣΙ.-

Το «βάπτισμα του πυρός», στη μάχη για την έγκριση του «ευρωσυντάγματος» μέσα από το δημοψήφισμα της 29ης Μάη, «πήρε» ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο Ζακ Σιράκ συνομίλησε, το βράδυ της Πέμπτης, σε διακαναλική σύνδεση, με 80 νεαρούς Γάλλους, στους οποίους τόνισε ότι «η ΕΕ οφείλει να παραμείνει ισχυρή και οργανωμένη για να υπερασπίσει τα συμφέροντά της απέναντι σε ΗΠΑ, Ινδία και Κίνα».

Αποπειράθηκε να κατευνάσει τις ανησυχίες της γαλλικής κοινής γνώμης, παραδεχόμενος ότι «το ευρωσύνταγμα όντως δεν αμφισβητεί την οικονομία της αγοράς, αλλά ταυτόχρονα δε θίγει το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική πρόνοια, ενώ προσπαθεί να θεμελιώσει μια Ευρώπη της πολιτικής». Προειδοποίησε ότι αν οι Γάλλοι απορρίψουν το «ευρωσύνταγμα», τότε η Γαλλία «θα γίνει το μαύρο πρόβατο και για κάποιο χρονικό διάστημα θα χάσει την πολιτική της επιρροή, ενώ η ΕΕ θα αντιμετωπίσει σοβαρές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή της». Τέλος, ο Σιράκ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο «επαναδιαπραγμάτευσης» της συνθήκης.

Το κατά πόσον ο Σιράκ κατάφερε να προσφέρει κάτι στην εκστρατεία υπέρ του «ευρωσυντάγματος», μένει να αποδειχτεί. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η πλειοψηφία των τηλεοπτικών του συνομιλητών δήλωσαν ανοιχτά ότι «δεν κατανοούν μεγάλο μέρος του κειμένου του ευρωσυντάγματος, δεν πείθονται ότι δεν απειλείται το κοινωνικό κράτος, και δεν προτίθενται να το ψηφίσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ