Σάββατο 16 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Κυβερνητική κρίση

ΡΩΜΗ.-

Δύσκολες ώρες για τον «Καβαλιέρε» καθώς η Ενωση Χριστιανοδημοκρατών (UDC) αποσύρθηκε τελικά από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και αναθεώρηση προγράμματος, μετά την πανωλεθρία των περιφερειακών εκλογών.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του μικρού κυβερνητικού εταίρου UDC, Μάρκο Φολίνι, είχε καλέσει κατ' επανάληψη τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε ανασχηματισμό, υποβολή νέου κυβερνητικού προγράμματος και αναζήτηση κοινοβουλευτικής ψήφου εμπιστοσύνης, μετά τη συντριβή του συνασπισμού στις περιφερειακές εκλογές.

«Η πρότασή μου είναι να αποσύρουμε την αντιπροσωπεία μας από την κυβέρνηση», δήλωσε ο Μάρκο Φολίνι, κατά τη διάρκεια συνεδρίας του UDC το πρωί της Παρασκευής. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος του κόμματος, ο... γνωστός εξ Κομισιόν Ρόκο Μπουτιλιόνε, ανακοίνωνε πως η πρόταση αποχώρησης έγινε δεκτή. Κατά τους αναλυτές, η κίνηση αποχώρησης μετά την κατηγορηματική άρνηση του Καβαλιέρε να υποκύψει στις εκκλήσεις του ηγέτη του UDC, Μάρκο Φολίνι, θεωρείται προσπάθεια εξαναγκασμού αναζήτησης της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με διαφορετική σύνθεση και πρόγραμμα.

Η Ενωση Χριστιανοδημοκρατών, η οποία «κρατούσε» τέσσερις υπουργικούς θώκους, έχει δηλώσει, πάντως, πως θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Συνεπώς, η αποχώρηση του κόμματος αποδυναμώνει αισθητά τον κυβερνητικό συνασπισμό, όμως δεν οδηγεί απαραίτητα σε πρόωρες εκλογές. Κατά το Reuters, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αφού εμφανίζεται αποφασισμένος να ολοκληρώσει την πενταετή θητεία του στην πρωθυπουργία και καλείται τώρα να αποφασίσει εάν θα επιχειρήσει να συνεχίσει με τους τρεις εναπομείναντες μεγάλους εταίρους του ή εάν θα εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την UDC για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Μία μέρα προ της αποχώρησης της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι είχε καλέσει επίσης τον Μπερλουσκόνι να υποβάλει ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου.

Η απώλεια έξι εκ των οκτώ περιφερειών που ήλεγχε ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας στις εκλογές του Μάρτη ερμηνεύτηκε ως προσωπική ήττα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η «Forza Italia» απέσπασε μόλις το 18,4% των ψήφων, το χειρότερο ποσοστό από την ίδρυση της παράταξης Μπερλουσκόνι το 1994... Συνολικά 13 περιφέρειες εισήλθαν στην αναμέτρηση για την ανάδειξη των νέων τοπικών συμβουλίων. Η κεντροδεξιά κατόρθωσε να διατηρήσει μόνο τις δύο - τη Λομβαρδία και τη Βενετία - εκ των οκτώ περιφερειών που ήλεγχε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι τριγμοί (2013-09-27 00:00:00.0)
Αστικά πολιτικά «μαγειρέματα» (2012-12-21 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεων συνέχεια (2008-01-29 00:00:00.0)
Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης (2005-04-23 00:00:00.0)
«Φιλί της ζωής» για Μπερλουσκόνι (2005-04-19 00:00:00.0)
Διαφωνούν όλοι με όλους για τον νέο Πρόεδρο (1999-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ