Σάββατο 16 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ευχολόγια και λεκτικές «καταδίκες» από τον ΟΗΕ

ΓΕΝΕΥΗ - ΥΨΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΑΝ.-

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε, χτες, με σχετική πλειοψηφία το Ισραήλ για χρήση υπερβολικής βίας σε βάρος Παλαιστινίων πολιτών. Το κείμενο της συγκεκριμένης απόφασης προκάλεσε την έντονη ισραηλινή αντίδραση καθώς δεν εμπεριέχει καμία αναφορά για «παλαιστινιακή βία κατά Ισραηλινών», ενώ επισημαίνει την ανάγκη να «αποτραπεί η βία των εποίκων κατά των Παλαιστινίων».

Η απόφαση λήφθηκε με 29 ψήφους υπέρ, 14 αποχές, ενώ 10 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Καναδάς, ψήφισαν κατά. Επίσης, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υιοθέτησε με 39 ψήφους υπέρ, 12 αποχές και 2 κατά (ΗΠΑ, Αυστραλία) ένα ακόμη ψήφισμα το οποίο καλεί το Ισραήλ να τερματίσει άμεσα την πολιτική του εποικισμού.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, χτες, ότι συνέλαβε έναν νεαρό Παλαιστίνιο ένοπλο, ο οποίος εισήλθε στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν και άνοιξε πυρ κατά αποθήκης καυσίμων. Ο νεαρός φέρεται να δήλωσε μέλος της «Φατάχ» και προέρχεται από τον προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ, στη Συρία. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέρριψαν την ευθύνη στη Συρία, αποφεύγοντας, όμως, να υψώσουν πολύ τους τόνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ