ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναντήσεις αλλά και ισραηλινές υπαναχωρήσεις

Παλαιστίνιοι φοιτητές βρήκαν αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων από το Ισραήλ

Associated Press

Παλαιστίνιοι φοιτητές βρήκαν αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων από το Ισραήλ
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ξεχωριστές συναντήσεις είχαν, χτες, στην Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Σιλβάν Σαλόμ με τον Παλαιστίνιο υπουργό Πληροφόρησης, Ναμπίλ Αμρ και ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Γιόσεφ Λαπίντ με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Αμπντέλ Καρίμ Αμπού Σάλαχ και τον Παλαιστίνιο υπουργό αρμόδιο για θέματα Παλαιστινίων αιχμαλώτων Χισάμ Αμπντέλ Ραζίκ. Στην πρώτη συνάντηση, αντικείμενο ήταν ο συντονισμός των προσπαθειών «κατά της υποκίνησης του μίσους και της βίας». Στη δεύτερη φέρεται να συζητήθηκε το φλέγον ζήτημα των αιχμαλώτων. Μετά το τέλος της δεύτερης συνάντησης, ο Χισάμ Αμπντέλ Ραζίκ, σε άπταιστα εβραϊκά, δήλωσε ότι η Π. Αρχή «επιθυμεί σφόδρα να επιτύχει ο οδικός χάρτης, αλλά θα πρέπει να συνεργαστούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές».

Μια μέρα νωρίτερα, ανάλογη συνάντηση είχαν ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ με τον Παλαιστίνιο υπουργό αρμόδιο για τα θέματα ασφαλείας, Μοχάμαντ Ντάχλαν. Ο Μοφάζ χαρακτήρισε «θετικές» τις συνομιλίες και εκτίμησε πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Παλαιστίνιοι αρχίζουν να μάχονται κατά της τρομοκρατίας». Ο Ντάχλαν, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι η παλαιστινιακή πλευρά επιθυμεί την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων και την ταχύτερη δυνατή παράδοση του ελέγχου των αυτόνομων εδαφών σε παλαιστινιακά χέρια.

Χτες, οι παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας μια 18χρονη Παλαιστίνια που ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας. Είχαν προηγηθεί οι συλλήψεις άλλων 5 Παλαιστινίων ενόπλων, την Κυριακή, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν έγινε γνωστό, αν οι συλληφθέντες ανήκουν σε κάποια οργάνωση. Πάντως, το Σάββατο ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός πραγματοποίησε «εθιμοτυπική», όπως είπε, επίσκεψη στον πνευματικό ηγέτη της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν, ενώ έχει διαρκώς αλλεπάλληλες συναντήσεις με ηγετικά στελέχη των οργανώσεων που έχουν συναινέσει στην εκεχειρία. Την Κυριακή, πάντως, άλλη μια οργάνωση, οι «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης», η οποία αποτελείται από αποχωρήσαντα μέλη πολλών άλλων οργανώσεων, ανακοίνωσε ότι προσχωρεί στην τρίμηνη εκεχειρία υπό τον όρο ότι «το Ισραήλ θα απελευθερώσει τους Παλαιστινίους αιχμαλώτους, θα σταματήσει τις επιδρομές και τον αποκλεισμό και θα επιτρέψει τις ελεύθερες μετακινήσεις στον Παλαιστίνιο ηγέτη».

Εμπλοκή με τις απελευθερώσεις

Την απελευθέρωση όσων Παλαιστινίων κρατουμένων δεν έχουν σχεδιάσει ή εμπλακεί σε δολοφονίες Παλαιστινίων («δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αριέλ Σαρόν) ενέκρινε με 13 ψήφους υπέρ και 8 κατά, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης συνεδρίασής του. Λίγες ώρες αργότερα, απελευθερώθηκαν άλλοι 350 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, εκ των οποίων οι 215 είναι διοικητικοί, δηλαδή κρατούνταν χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία συγκεκριμένη κατηγορία. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας κατέστησε σαφές ότι οι απελευθερώσεις θα γίνονται «σταδιακά και κατά μικρούς αριθμούς, ανάλογα με το πόση πρόοδο έχουν πετύχει οι παλαιστινιακές αρχές στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Εντούτοις, η ισραηλινή απόφαση, ουσιαστικά, αποκλείει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης για χιλιάδες μέλη των οργανώσεων «Χαμάς», «Τζιχάντ», «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», καθώς και μόνο η ιδιότητα του μέλους τούς καθιστά συνενόχους σε επιθέσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι οργανώσεις τους. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι, αν δεν απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, η εκεχειρία κινδυνεύει να καταρρεύσει. Χτες, ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, επανέλαβε την ίδια προειδοποίηση. Προειδοποίηση, όμως, εξέδωσε και η «Τζιχάντ», της οποίας ηγετικό στέλεχος συνελήφθη, χτες, στην περιοχή της Τζενίν, στη Δ. Οχθη, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν άλλες 15 συλλήψεις.

Αφανισμό των Τσετσένων αυτονομιστών εξήγγειλε ο Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.- Τη «συντριβή» των Τσετσένων αυτονομιστών εξήγγειλε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας, που συγκλόνισε τη Μόσχα το Σάββατο και μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή 17 ατόμων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε σαφές το ποιους θεωρεί ένοχους για την τραγωδία του Σαββάτου και δε δίστασε να συνδέσει τη δράση τους μ' αυτό που αποκάλεσε «διεθνή τρομοκρατία». Χαρακτηριστικά ο Πούτιν, στη διάρκεια συνάντησης με τα κυριότερα μέλη της κυβέρνησης, ανέφερε: «Μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις, μπορούμε να πούμε ότι οι ληστές που δρουν στην Τσετσενία δε συνδέονται απλώς με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά αποτελούν τμήμα τους, ίσως το πιο επικίνδυνο τμήμα του διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου». Επίσης, ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε: «Πρέπει να τους βγάλουμε από τις σπηλιές, στις οποίες κρύβονται έως σήμερα και να τους συντρίψουμε. Κύριος στόχος τους είναι να σαμποτάρουν τη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης του προβλήματος στην Τσετσενία».

Η διπλή επίθεση αυτοκτονίας έλαβε χώρα το Σάββατο λίγο πριν τις 3.00, κοντά στις εισόδους του υπαίθριου ροκ φεστιβάλ «Κρίλια», που πραγματοποιούνταν στο χώρο του μικρού αεροδρομίου Τούσινο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο γυναίκες, ζωσμένες με εκρηκτικά, ανατινάχτηκαν με διαφορά 15 λεπτών η μία από την άλλη, σκορπίζοντας το θάνατο στους παρευρισκόμενους. Πενήντα εννιά άτομα μεταφέρθηκαν με τραύματα σε νοσοκομεία και 40 νοσηλεύονται ακόμη.

Πάντως, καμία ομάδα αυτονομιστών δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, ενώ οι αρχές υποστηρίζουν ότι βρήκαν την ταυτότητα μιας από τις καμικάζι στο χώρο των εκρήξεων. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την υπογραφή από τον Ρώσο Πρόεδρο διατάγματος που προβλέπει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Τσετσενία στις 5 Οκτώβρη.

Παράλληλα, την Κυριακή ελικόπτερο του ρωσικού στρατού συνετρίβη στην Τσετσενία, σκοτώνοντας 5 στρατιώτες και τραυματίζοντας ακόμη 10. Το ελικόπτερο πιθανώς να κατερρίφθη από αυτονομιστές αντάρτες, όπως μετέδωσε χτες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.

ΡΩΣΙΑ
Απεργία πείνας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
  • Χωρίς αποτέλεσμα οι ενέργειες απελπισίας των εργαζομένων
  • Με επιτυχία εφαρμόζεται το «διαίρει και βασίλευε» σε βάρος των εργαζομένων

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η μαζική απεργία πείνας στην οποία είχαν προχωρήσει εδώ και έξι μέρες οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της περιοχής Βολογκντά της Ρωσίας. Να σημειωθεί ότι με βάση το νέο «εργατικό κώδικα», που σημαντικά έχει περιορίσει τις δυνατότητες προκήρυξης απεργίας στην καπιταλιστική Ρωσία, τα κλαδικά συνδικάτα στη Ρωσία δεν έχουν το δικαίωμα προκήρυξης απεργίας! Σε απεργία μπορεί να κατεβαίνουν μόνο μεμονωμένα επιχειρησιακά σωματεία. Πέρα όμως από αυτό το «διαίρει και βασίλευε» σε βάρος των εργαζομένων, που προβλέπει η παραπάνω αντεργατική νομοθεσία, για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχει καταργηθεί το απεργιακό δικαίωμα!

Την απόφασή τους να προχωρήσουν σε μαζική αποχή από την τροφή, ανακοίνωσαν πριν 6 μέρες οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή Βολογκντά, διεκδικώντας αύξηση μισθών 10%, κι όχι 1,7% που προέβλεπε η διεύθυνση της αρμόδιας δημόσιας εταιρίας για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ρωσίας. Στόχος των εργαζομένων ήταν να τεθούν από τους γιατρούς «ακατάλληλοι εργασίας», λόγω αδυναμίας τους, με στόχο να πιέσουν τους αρμόδιους. Πράγματι 3 μέρες μετά την απεργία οι γιατροί έθεσαν τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας «ακατάλληλους για εργασία», με αποτέλεσμα εδώ και 3 μέρες να έχουν σταματήσει οι αεροπορικές συγκοινωνίες πάνω από αυτή την περιοχή της Κεντρικής Ρωσίας. Υπολογίζεται ότι αυτό οδήγησε στην ακύρωση, είτε στην αλλαγή των δρομολογίων έως 350 πτήσεων που καθημερινά διέρχονταν πάνω από τον εναέριο χώρο αυτής της περιοχής.

Το γεγονός όμως του κινδύνου για την ίδια την υγεία των εργαζομένων από την απεργία πείνας, μπροστά και στην αδυναμία τους να συνεχίσουν αυτή τη μορφή αγώνα για περισσότερες μέρες, αλλά και να συντονιστούν με τους συναδέλφους τους στις άλλες περιοχές της Ρωσίας, οδήγησε στην αναστολή της απεργίας.

Ο εναέριος χώρος της περιοχής της Βολογκντά παραμένει πάντως κλειστός έως ότου συνέλθουν οι εργαζόμενοι από την απεργία πείνας και πιάσουν και πάλι δουλιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ