ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλληλεγγύη στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο της «νέας τάξης»

Συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ

ΚΥΠΡΟΣ (της απεσταλμένης μας Ελένης ΜΑΥΡΟΥΛΗ).--

Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια είχε χτες το απόγευμα στη Λευκωσία η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κύπρο καθ' οδόν προς Συρία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τα μέτρα που η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει και θα επεκτείνει όσον αφορά τους Τουρκοκυπρίους.

Από την πλευρά της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημέρωσε τον Δημήτρη Χριστόφια για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η χώρα έχει εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αναφέρθηκε επίσης στο σκοπό του ταξιδιού της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Συρία, τονίζοντας ότι αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης σε λαούς και χώρες που τίθενται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο στόχαστρο της νέας τάξης.

Επίσης, συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή και κατοχή. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Αντρος Κυπριανού, μέλος του ΠΓ και η Βέρα Πολυκάρπου, μέλος της ΚΕ και εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, όπως και ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Διεθνούς Τμήματος της ΚΕ.


Πόλεμος εκδοτών στο MEGA

Κρίση ξέσπασε στο MEGA μεταξύ των εκδοτών, όπως φαίνεται από τις χτεσινές ανακοινώσεις των Χρήστου Λαμπράκη και Χρήστου Τεγόπουλου, με αφορμή την παραίτηση που υπέβαλε ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Ραγδαίες ήταν χτες οι εξελίξεις στο MEGA με αφορμή την υποβολή παραίτησης του Νίκου Χατζηνικολάου, μετά την ανακοίνωση του Χρήστου Λαμπράκη, σύμφωνα με την οποία το ΔΣ αποφάσισε πως την ευθύνη του ειδησεογραφικού τομέα δε θα την έχει αποκλειστικά ο Νίκος Χατζηνικολάου, αλλά διευθυντήριο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν οι Γιάννης Πρετεντέρης και Αλέξης Παπαχελάς. Ο Νίκος Χατζηνικολάου μετά από την «κηδεμονία» που του επέβαλαν υπέβαλε την παραίτησή του. Λίγη ώρα αργότερα, όμως, με ανακοίνωσή του ο άλλος μέτοχος του MEGA, ο Χρήστος Τεγόπουλος, διέψευδε τον Χρήστο Λαμπράκη, δηλώνοντας πως δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση στο ΔΣ του «Τηλέτυπου».

Χαρακτηριστικές για την κρίση των εκδοτών και τις εξελίξεις στο MEGA είναι οι ανακοινώσεις των μετόχων του σταθμού Χρήστου Λαμπράκη και Χρήστου Τεγόπουλου. «Τακτικά - αναφέρει ο Χρήστος Λαμπράκης - δημοσιεύματα για τη λειτουργία των τηλεοπτικών καναλιών βλέπουν το φως της δημοσιότητας χωρίς να είναι πάντα επαρκώς ηλεγμένες οι πληροφορίες όπως συνέβη με την αναδιάρθρωση του MEGA». Το ΔΣ «προβαίνει σε μελέτη αναδιοργάνωσης των προγραμμάτων του καναλιού έτσι ώστε κατά το μήνα Σεπτέμβριο να γίνει έναρξη ανανεωμένης σειράς προγραμμάτων». Ο Χρήστος Λαμπράκης φθάνοντας στην ουσία του ζητήματος τονίζει και διευκρινίζει ότι στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του ενημερωτικού τομέα «με τη συνεργασία των Ν. Χατζηνικολάου (που παραμένει γενικός διευθυντής ειδήσεων), Παπαχελά, Πρετεντέρη, Παναγιωτόπουλου, Λιαρέλη και Δελατόλα, θα συζητούνται και θα προετοιμάζονται επί καθημερινής βάσεως (και όχι όπως εσφαλμένα εγράφη "όποτε κριθεί σκόπιμη η συζήτηση αυτή") τα θέματα στρατηγικής και αξιολόγησης των ειδήσεων έτσι ώστε η κάλυψη να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερη ενόψει μάλιστα της προεκλογικής περιόδου».

Λίγο αργότερα σε δήλωσή του ο Χρήστος Τεγόπουλος δήλωνε πως «καμία απόφαση του ΔΣ δεν έχει ληφθεί για το θέμα της αναδιοργάνωσης» και ότι το «ΔΣ έχει πρόσφατα εκφράσει την εμπιστοσύνη του στο γενικό διευθυντή ειδήσεων Νίκο Χατζηνικολάου». Μετά από αυτές τις εξελίξεις δεν αποκλείεται να συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως το ΔΣ του «Τηλέτυπου» ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα εάν ή όχι γίνει αποδεκτή η παραίτηση του Νίκου Χατζηνικολάου.


ΠΑΣΟΚ - ΕΓ
Σε «εκλογική διάταξη»

Συνεδρίασε χτες, υπό τη νέα του σύνθεση, το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, όπου τέθηκε και επισήμως σε εκλογική διάταξη ο κομματικός μηχανισμός.

Ο Κ. Σημίτης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, αφού επιτέθηκε στη ΝΔ και χαρακτήρισε «υβριστική» την αντίδραση του Κ. Καραμανλή στις «πρωτοβουλίες» που είχε ανακοινώσει το πρωί για «πόθεν έσχες» και τον εκλογικό νόμο, είπε ότι η κυβέρνηση «θα προχωρήσει απευθυνόμενη στους πολίτες». Πρόσθεσε, φυσικά, ότι είναι αισιόδοξος για τη νίκη του κόμματός του στις επόμενες εκλογές, λέγοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι «ώρα για δουλιά».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, από την πλευρά του, προσδιόρισε το ρόλο του ΠΑΣΟΚ σαν «μακρύ χέρι» της κυβερνητικής πολιτικής. Οπως είπε, βασικό του μέλημα θα είναι η «ανάδειξη και προβολή του κυβερνητικού έργου» και προανήγγειλε επισκέψεις από κοινού με τον πρωθυπουργό ανά την επικράτεια. Παράλληλα, ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα τίθεται σε «εκλογική διάταξη» και προανήγγειλε «νέο πολιτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ», που θα παρουσιαστεί το Γενάρη σε εθνική κομματική συνδιάσκεψη. Πρόγραμμα, που, όπως είπε, «μήτρα του θα είναι η χάρτα σύγκλισης», που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το Σεπτέμβρη. Από αρχές Σεπτέμβρη, επίσης, και μάλιστα «εντατικά» όπως δήλωσε, θα αρχίσει η κατάρτιση των νέων ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ. Τον ίδιο μήνα, θα συνέλθει και η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για να εγκρίνει τις νέες κατευθύνσεις.

Το πρωί, δε, υπήρξε συνάντηση Χρυσοχοΐδη - Λαλιώτη, μετά το πέρας της οποίας ο δεύτερος δήλωσε ότι το 20μηνο της θητείας υπήρξαν θετικά βήματα του ΠΑΣΟΚ, που η νέα ηγεσία πρέπει να «αξιοποιήσει και να διαφυλάξει». Οσο για το νέο μέλος του ΕΓ Γ. Παναγιωτακόπουλο, προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι η θέση του Κ. Λαλιώτη στην ΚΕ πρέπει να μείνει «κενή», επικαλούμενος τη δήλωση του Κ. Σημίτη, ότι στο ΠΑΣΟΚ «δεν περισσεύει κανένας»...


Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο Μεσσιανισμός υπερεξουσίας

Προοδευτικά αποστερήθηκε, όπως φαίνεται, από τους προσωπικούς του συμβούλους που θα του έλεγαν ότι οι πρόσφατες προσωπικές επιλογές του, η καρατόμηση και η αποπομπή του λαλίστατου, οι μεταβολές στο Εκτελεστικό Γραφείο, η προώθηση του νέου γραμματέα, έστω και με την απώλεια μιας σημαντικής μερίδας ψήφων, και η συγκρότηση ενός άλλου μωσαϊκού κυβέρνησης, με την προσθήκη αριστερο-αναθεωρητικών «καρυκευμάτων», θυμίζουν, γι' άλλη μια φορά, τον Λουδοβίκο 14ο, τον επονομαζόμενο βασιλιά-ήλιο.

Αυτός, λοιπόν, ο Λουδοβίκος έλεγε με κυνική έπαρση: L' etat c' est moi (Το κράτος είμαι (είναι) εγώ. Και μετά από μένα, ο όλεθρος). Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του τέως σοσιαλ-ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη μεσσιανική αντίληψη ότι βρίσκεται στην εξουσία για να μας σώσει. Και στη γεμάτη ρητορικά ερωτήματα ομιλία του, τρομάζει τους μέλλοντες ψηφοφόρους, ότι κατά την «υψηλού ρίσκου» προεκλογική περίοδο, διακυβεύεται η εξουσία του κόμματος και της κυβέρνησής του, γιατί μετά απ' αυτούς έρχεται κατακλυσμός.

Η όλη υπόθεση υπενθυμίζει «επανίδρυση», την οποία είχε προαναγγείλει ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Αλλαγή, δηλαδή, τίτλων, συμβόλων και ενίσχυσης της νεοφιλελεύθερης συνταγής στα πλαίσια της ευρω-νέας τάξης. Ενα βασικό συμπέρασμα είναι η επιβεβαίωση ότι η εξουσία φθείρει και διαφθείρει.

Με τα νέα δεδομένα και το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι ο περίφημος ήλιος του ΠΑΣΟΚ, που προβλήθηκε ως ανατέλλων, θα μπορούσε να σημαίνει τη δύση του, μετά από μια προεδρία των ευρω-συνενόχων, που περιφέρεται ως προεκλογικό τρόπαιο και κράχτης ψήφων.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ