ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχεται ο Κουλούρης!

«Υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας θα διενεργούνται» στο εξής οι έλεγχοι στην αγορά, διαμήνυσε, με το δεύτερο ήδη μήνυμά του χτες, ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης! Κάθε πρωί λοιπόν, θα ενημερώνει με άκρα... μυστικότητα τα κλιμάκια ελέγχου σε ποιες περιοχές θα κατευθύνονται για να πιάσουν στα πράσα τους παραβάτες! Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα θα σαρώσουμε ολόκληρη την Αττική, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στην περιφέρεια»!

Ε, λοιπόν, ο Κ. Κουλούρης, είτε είναι εντελώς φευγάτος από την πραγματικότητα και δε γνωρίζει ότι η κυβέρνηση στην οποία ανήκει τα έχει ήδη «σαρώσει» όλα, είτε νομίζει ότι μπορεί να κοροϊδεύει τον κόσμο. Ο,τι και να ισχύει βέβαια από τα δύο, η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι, που δεινοπαθούν από την ασυδοσία που η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει στην αγορά, δεν τρώνε πια κουτόχορτο.

Πολύ περισσότερο που όπως αποδείχτηκε, την ώρα που ο Κ. Κουλούρης ξιφουλκούσε με τις ανακοινώσεις ότι «θα» και «θα» και «θα», ο προϊστάμενός του, υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, έλεγε σε δημοσιογράφους ότι «δώσαμε σιωπηρή παράταση τριών εβδομάδων στους επιχειρηματίες εμφιαλωμένων αναψυκτικών και νερών για να συμμορφωθούν με την αναγραφή των ενδεικτικών τιμών»!

Μ' άλλα λόγια, δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις ίδιες τις αποφάσεις τους και ο Κουλούρης το... βιολί του.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυταπάτη τα περί «κοινωνικών μέτρων»

Σαφές το μήνυμα Χριστοδουλάκη για όσους δε θέλουν να καλλιεργούν στους εαυτούς τους ψευδαισθήσεις

Μπορεί η κυβέρνηση προεκλογικά να αξιοποιήσει διάφορα κόλπα, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των εργαζομένων, μπορεί να πετάξει διάφορα πυροτεχνήματα για... παροχές και μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, η ουσία όμως της αντιλαϊκής της πολιτικής δεν πρόκειται να αλλάξει στο παραμικρό! Αυτό είναι ουσιαστικά το μήνυμα από τη χτεσινή πολύωρη συνεργασία που είχε ο Κ.Σημίτης με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και από την οποία, ανάλογα με το θέμα, «πέρασαν» και άλλοι υπουργοί όπως ο Χρ. Βερελής και ο Α.Τσοχατζόπουλος.

Η συνεργασία του Ν.Χριστοδουλάκη με τον πρωθυπουργό κράτησε πέντε ώρες. Αμέσως μετά, και θέλοντας να δώσει το ακριβές στίγμα των κυβερνητικών προσανατολισμών, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι «το βασικότερο θέμα της συνεργασίας ήταν η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες έχει ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, η ελληνική οικονομία». Ο καθένας καταλαβαίνει ότι όταν γίνεται λόγος για «διαρθρωτικές αλλαγές» οι οποίες μάλιστα είναι αναγκαίες όσο ποτέ, είναι αυτ(απάτη) να συνδυάζεται το επόμενο χρονικό διάστημα με οποιεσδήποτε παροχές και μέτρα κοινωνικής πολιτικής που θα είναι πράγματι προς όφελος των εργαζομένων.

Οπως εξήγησε ο υπουργός, στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό εξέτασαν τις «διαρθρωτικές αλλαγές», δηλαδή:

  • Την «πορεία αποκρατικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα όμως στην Ολυμπιακή Αεροπορία».
  • Τον τομέα της ενέργειας «όπου προχωρούμε σε αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε να διευκολυνθεί η επένδυση από ιδιώτες παραγωγούς».

Αυτές είναι οι αλλαγές, το ξεπούλημα δηλαδή της δημόσιας περιουσίας και η διευκόλυνση των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου να κερδίσουν από την εκμετάλλευσή της, αλλά όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει να διατείνεται ότι γίνονται για το καλό μας. Για τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», για «να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», «προ πάντων όμως να αυξήσει την απασχόληση». Τώρα, το πώς γίνεται οι ΔΕΚΟ να μειώνουν συνεχώς το προσωπικό τους, οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου να κάνουν τις μαζικότερες απολύσεις των τελευταίων δεκαετιών, η ανεργία να έχει σκαρφαλώσει σε πρωτοφανή επίπεδα και ο υπουργός να υποστηρίζει πως τα πάντα γίνονται... προπάντων για την απασχόληση, μόνο ένα ΠΑΣΟΚ και μια κυβέρνησή του μπορούν να το εξηγήσουν... Ο Ν.Χριστοδουλάκης έσπευσε να προβάλει τα γνωστά στοιχεία της Στατιστικής που αφορούν την ανεργία και σύμφωνα με τα οποία η επίσημη ανεργία κινείται στο 9,9% για να υποστηρίξει ότι μέχρι το τέλος του 2003 η επίσημη ανεργία θα πέσει κάτω από το 9%. Βέβαια, ο υπουργός δεν είπε κουβέντα ότι τα στοιχεία της Στατιστικής όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και πιο αναξιόπιστα, αφού μεγαλώνει με ιδιαίτερα μεγάλους ρυθμούς ο αριθμός των εργαζομένων που δε θεωρούνται άνεργοι, αλλά φυτοζωούν σε ένα απαράδεκτο καθεστώς μισοαπασχόλησης. Αλλωστε, και με βάση τα μαγειρεμένα στοιχεία της Στατιστικής προκύπτει ότι το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα από τον Μάρτη του 2002, όταν ήταν 9,6%.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή Αεροπορία ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κατά την έξοδό του από το μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι «μέσα σε λίγες μέρες θα αποστείλουμε την τροπολογία στη Βουλή, και όταν ψηφιστεί θα ξεκινήσουν οι διεργασίες, προκειμένου να αρχίσει η εταιρία αυτή να στήνεται με ορίζοντα λειτουργίας το τέλος Σεπτεμβρίου». Η δήλωση Βερελή αναφέρεται στη «νέα» Ολυμπιακή, στην απαλλαγμένη από υποχρεώσεις εταιρία δηλαδή που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να βρει αγοραστή να την παραχωρήσει.

Τέλος, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο υπουργός δεν παρέλειψε να κομπάσει για τα 200 εκ. ευρώ κέρδη που είχε το 2002, με στόχο όμως να επαναφέρει την πρότασή του να παραχωρηθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Τράπεζα Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Τράπεζας, βασικός μέτοχος του οποίου είναι το ΤΣΜΕΔΕ (Το Ταμείο των μηχανικών) συνεδρίασε χτες το απόγευμα, αλλά δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση.


Γ. ΔΡΥΣ
«Πέτυχα, πέτυχα, πέτυχα»!

Κυβέρνηση και υπουργείο Γεωργίας εξακολουθούν να απαριθμούν τα συγχαρητήρια που δέχτηκαν για την Προεδρία...

Τόσο πολύ χάρηκε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, από την επιτυχία που σημείωσε η Ελληνική Προεδρία με την έγκριση της νέας ΚΑΠ, που δεν προλαβαίνει να ανακοινώνει, κάθε μέρα σχεδόν, πόσα συγχαρητήρια λαμβάνει από τους ομολόγους του υπουργούς της ΕΕ. Ετσι και χτες, μίλησε στους δημοσιογράφους σχετικά με την έκθεση πεπραγμένων που κατέθεσε προχτές ενώπιον των Επιτροπών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ (για την οποία πάλι είχε μιλήσει μία μέρα πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες). Και, φυσικά, δεν ξέχασε να αραδιάσει μια λίστα ομολόγων του, που μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τα... επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας. Η χαρά του, που υπήρξε πρόεδρος του Συμβουλίου και μάλιστα «πετυχημένος πρόεδρος», είναι τόσο μεγάλη, που χτες εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι «η Ελληνική Προεδρία συνεχίζεται», αφού στο πρώτο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας επί Ιταλικής Προεδρίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιούλη στις Βρυξέλλες, θα συζητηθεί κείμενο της πρότασης που είχε ετοιμάσει η Ελληνική Προεδρία σχετικά με την απασχόληση στον αγροτικό χώρο.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ήδη από τις 2 του Ιούλη η «πορεία στους αγρότες», στην οποία εντεταλμένοι του υπουργείου και της κυβέρνησης μεταφέρουν τα «χαρμόσυνα μαντάτα» της νέας ΚΑΠ, στον αγροτικό κόσμο της χώρας, μοιράζοντας τα... τσουβάλια με τα ευρώ που εξασφάλισε ο... επιτυχημένος Γ. Δρυς. Παράλληλα, αυτό το διάστημα, ο υπουργός Γεωργίας, μαζί με το επιτελείο του, πασχίζει να ολοκληρώσει την επιτυχία του, συντάσσοντας προτάσεις για τις Κοινές Οργανώσεις Αγοράς στο λάδι, το βαμβάκι και τον καπνό, ενόψει των ανακοινώσεων που θα κάνει η Επιτροπή για τα προϊόντα αυτά τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Αν η επιτυχία του και στις ΚΟΑ των παραπάνω προϊόντων είναι αντίστοιχου μεγέθους με την επιτυχία της έγκρισης της νέας ΚΑΠ, τότε είμαστε σίγουροι ότι από το φθινόπωρο και μετά δε θα προλαβαίνει να «μετράει συχαρίκια» από τους αγρότες της χώρας αυτή τη φορά. Και αυτά τα «συχαρίκια» ο υπουργός Γεωργίας θα τα θυμάται περισσότερο από όλα τ' άλλα.


ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Σε απεργία διαρκείας από τη Δευτέρα

Eurokinissi

Σε ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τους βενζινοπώλες, οι οποίοι από την ερχόμενη Δευτέρα βάζουν λουκέτο στα πρατήρια καυσίμων. Ο υφυπουργός Απ. Φωτιάδης, μετά τη χτεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών, επανέλαβε ότι «οι υπόχρεοι πρέπει να έχουν παραγγείλει τις ειδικές φορολογικές ταμειακές μηχανές για τις αντλίες του πετρελαίου, διαφορετικά από την 1η Σεπτέμβρη θα επιβάλλονται κυρώσεις». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) Δ. Μακρυβέλιος δήλωσε ότι δε «δεχόμαστε αυτού του τύπου τις ταμειακές μηχανές, γιατί δε διασφαλίζουν τις απώλειες από τις δεξαμενές, που δημιουργούνται λόγω των θερμοκρασιών που μεταβάλλουν τον όγκο του πετρελαίου».

Η πολιτική ηγεσία αντιπρότεινε ένα ποσοστό ανοχής για την κάλυψη αυτών των απωλειών. Οι βενζινοπώλες δεν το δέχτηκαν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το θεωρούν συναλλαγή» και δεν αποδέχονται τη συνεχή παρουσία του ΣΔΟΕ στα πρατήριά τους. Αντίθετα, προτείνουν την «ηλεκτροποίηση» του συστήματος με βάση το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης. Ούτε αυτό αποδέχτηκε ο Απ. Φωτιάδης, ισχυριζόμενος ότι η εφαρμογή του θα απαιτήσει χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ