Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυταπάτη τα περί «κοινωνικών μέτρων»

Σαφές το μήνυμα Χριστοδουλάκη για όσους δε θέλουν να καλλιεργούν στους εαυτούς τους ψευδαισθήσεις

Μπορεί η κυβέρνηση προεκλογικά να αξιοποιήσει διάφορα κόλπα, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των εργαζομένων, μπορεί να πετάξει διάφορα πυροτεχνήματα για... παροχές και μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, η ουσία όμως της αντιλαϊκής της πολιτικής δεν πρόκειται να αλλάξει στο παραμικρό! Αυτό είναι ουσιαστικά το μήνυμα από τη χτεσινή πολύωρη συνεργασία που είχε ο Κ.Σημίτης με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και από την οποία, ανάλογα με το θέμα, «πέρασαν» και άλλοι υπουργοί όπως ο Χρ. Βερελής και ο Α.Τσοχατζόπουλος.

Η συνεργασία του Ν.Χριστοδουλάκη με τον πρωθυπουργό κράτησε πέντε ώρες. Αμέσως μετά, και θέλοντας να δώσει το ακριβές στίγμα των κυβερνητικών προσανατολισμών, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι «το βασικότερο θέμα της συνεργασίας ήταν η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες έχει ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, η ελληνική οικονομία». Ο καθένας καταλαβαίνει ότι όταν γίνεται λόγος για «διαρθρωτικές αλλαγές» οι οποίες μάλιστα είναι αναγκαίες όσο ποτέ, είναι αυτ(απάτη) να συνδυάζεται το επόμενο χρονικό διάστημα με οποιεσδήποτε παροχές και μέτρα κοινωνικής πολιτικής που θα είναι πράγματι προς όφελος των εργαζομένων.

Οπως εξήγησε ο υπουργός, στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό εξέτασαν τις «διαρθρωτικές αλλαγές», δηλαδή:

  • Την «πορεία αποκρατικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα όμως στην Ολυμπιακή Αεροπορία».
  • Τον τομέα της ενέργειας «όπου προχωρούμε σε αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε να διευκολυνθεί η επένδυση από ιδιώτες παραγωγούς».

Αυτές είναι οι αλλαγές, το ξεπούλημα δηλαδή της δημόσιας περιουσίας και η διευκόλυνση των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου να κερδίσουν από την εκμετάλλευσή της, αλλά όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει να διατείνεται ότι γίνονται για το καλό μας. Για τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», για «να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», «προ πάντων όμως να αυξήσει την απασχόληση». Τώρα, το πώς γίνεται οι ΔΕΚΟ να μειώνουν συνεχώς το προσωπικό τους, οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου να κάνουν τις μαζικότερες απολύσεις των τελευταίων δεκαετιών, η ανεργία να έχει σκαρφαλώσει σε πρωτοφανή επίπεδα και ο υπουργός να υποστηρίζει πως τα πάντα γίνονται... προπάντων για την απασχόληση, μόνο ένα ΠΑΣΟΚ και μια κυβέρνησή του μπορούν να το εξηγήσουν... Ο Ν.Χριστοδουλάκης έσπευσε να προβάλει τα γνωστά στοιχεία της Στατιστικής που αφορούν την ανεργία και σύμφωνα με τα οποία η επίσημη ανεργία κινείται στο 9,9% για να υποστηρίξει ότι μέχρι το τέλος του 2003 η επίσημη ανεργία θα πέσει κάτω από το 9%. Βέβαια, ο υπουργός δεν είπε κουβέντα ότι τα στοιχεία της Στατιστικής όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και πιο αναξιόπιστα, αφού μεγαλώνει με ιδιαίτερα μεγάλους ρυθμούς ο αριθμός των εργαζομένων που δε θεωρούνται άνεργοι, αλλά φυτοζωούν σε ένα απαράδεκτο καθεστώς μισοαπασχόλησης. Αλλωστε, και με βάση τα μαγειρεμένα στοιχεία της Στατιστικής προκύπτει ότι το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα από τον Μάρτη του 2002, όταν ήταν 9,6%.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή Αεροπορία ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κατά την έξοδό του από το μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι «μέσα σε λίγες μέρες θα αποστείλουμε την τροπολογία στη Βουλή, και όταν ψηφιστεί θα ξεκινήσουν οι διεργασίες, προκειμένου να αρχίσει η εταιρία αυτή να στήνεται με ορίζοντα λειτουργίας το τέλος Σεπτεμβρίου». Η δήλωση Βερελή αναφέρεται στη «νέα» Ολυμπιακή, στην απαλλαγμένη από υποχρεώσεις εταιρία δηλαδή που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να βρει αγοραστή να την παραχωρήσει.

Τέλος, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο υπουργός δεν παρέλειψε να κομπάσει για τα 200 εκ. ευρώ κέρδη που είχε το 2002, με στόχο όμως να επαναφέρει την πρότασή του να παραχωρηθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Τράπεζα Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Τράπεζας, βασικός μέτοχος του οποίου είναι το ΤΣΜΕΔΕ (Το Ταμείο των μηχανικών) συνεδρίασε χτες το απόγευμα, αλλά δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ