Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Κοινή πάλη εργαζομένων - ΕΒΕ

Συστάθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με τη συμμετοχή ΕΒΕ και εργαζομένων

Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση των ΕΒΕ
Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση των ΕΒΕ
Αποφασισμένοι να αγωνιστούν σκληρά και συντονισμένα για να αποτρέψουν τα σχέδια κυβέρνησης και πολυεθνικών για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, δηλώνουν οι Επαγγελματίες Βιοτέχνες και Εμποροι, που προχώρησαν στη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι μέσω του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Η απόφαση λήφθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη σύσκεψη που συγκάλεσαν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), η Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Αθήνας (ΟΕΒΕΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), με τη συμμετοχή πολλών ομοσπονδιών και σωματείων του χώρου.

Τόσο εισηγητικά, όσο και από τις τοποθετήσεις, αναδείχτηκε η ανάγκη προγραμματισμού και κλιμάκωσης της πάλης, όχι μόνο για να εμποδιστεί η επέκταση του ωραρίου, αλλά και για να περιοριστεί ακόμη περισσότερο από όσο προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ισχύει από το 1997. Χρησιμοποιώντας τον όρο «ανθρώπινο ωράριο», οι ΕΒΕ μαζί με τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας την πολύτιμη πείρα του παρελθόντος όπου η συμμαχία τους είχε σημαντικά θετικά αποτελέσματα, φιλοδοξούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να υψώσουν αγωνιστικό «τείχος» στη σύμπραξη των πολυεθνικών και της κυβέρνησης.

Μερικά από τα συμπεράσματα της σύσκεψης είναι:

- Η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας έχει σαν στόχο την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

- Τόσο το σημερινό πλαίσιο χρόνου λειτουργίας, όσο και αυτό που οραματίζεται η κυβέρνηση είναι σε βάρος των συμφερόντων των ΕΒΕ και των εργαζομένων. Εκεί που μικρά καταστήματα λειτούργησαν στο πλαίσιο του ισχύοντος ωραρίου, δεν είχαν κανένα κέρδος και ο τζίρος συγκεντρώθηκε πάλι στα μεγάλα καταστήματα.

- Το λεγόμενο Ολυμπιακό ωράριο αποτελεί πρόσχημα και παγίδα, προκειμένου να καμφθούν τα εμπόδια για μια νέα παρέμβαση και να δρομολογηθεί η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου.

- Συνδικαλιστικές παρατάξεις, αλλά και πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το ωράριο και να αναλάβουν την ευθύνη της επιλογής τους.

Ελάχιστοι συνδικαλιστές έθεσαν ζήτημα «ιδιαιτεροτήτων» και πρότειναν την ήπια αντιμετώπιση των κυβερνητικών σχεδίων, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία έκανε ξεκάθαρο ότι η διεκδίκηση αφορά στην εφαρμογή ενός διαφορετικού από το σημερινό, ενιαίου και υποχρεωτικού για όλους, ωραρίου στο πλαίσιο των περίπου 50 ωρών, με τα καταστήματα κλειστά το απόγευμα του Σαββάτου και την αργία της Κυριακής νομοθετικά κατοχυρωμένη.

«Η Ομοσπονδία μας έχει συνειδητοποιήσει ότι η απελευθέρωση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων δε θίγει μόνο τα μικρά εμπορικά καταστήματα», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος, για να προσθέσει: «Πλήττει όλη τη βιοτεχνία, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους».

Από την πλευρά του, ο Δ. Φέτσης, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, τόνισε: «Αντιπαλεύουμε την κοινή υπουργική απόφαση. Το συνδικαλιστικό μας κίνημα, η ΓΣΕΒΕΕ και οι Ομοσπονδίες των ΕΒΕ αντιπαλεύουν πολύ περισσότερο την προσπάθεια για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας». Πρόσθεσε ότι τα μέτρα για το ωράριο αποτελούν μέρος της συνολικής πολιτικής που εφαρμόζεται κατά των ΕΒΕ.

«Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία δέκα - δεκαπέντε χρόνια το ωράριο παίζει το σημαντικότερο ρόλο στα χέρια αυτών που θέλουν να μονοπωλήσουν το εμπόριο και όχι μόνον, επιβάλλοντας τους δικούς τους όρους», τόνισε ο Π. Βαμβακάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. Πρόσθεσε ότι για τους εργαζόμενους η απελευθέρωση μέχρι σήμερα έχει σημάνει ένταση της εκμετάλλευσης, μισθούς πείνας και άθλιες συνθήκες εργασίας.

«Χρησιμοποιούνται έντεχνα ορισμένα προσχήματα από την κυβέρνηση - επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Γ. Καλοχριστιανάκης, γενικός γραμματέας της ΠΟΚΚ - όπως αυτό των τουριστικών περιοχών. Εάν παρατηρήσουμε με προσοχή, θα δούμε ότι πολλές τέτοιες περιοχές έχουν συνδεθεί με τις πόλεις, υπάρχει αστική συγκοινωνία, οι κάτοικοι μένουν μόνιμα χειμώνα - καλοκαίρι».

Ο Ν. Γεωργούλης, γενικός γραμματέας της ΟΕΒΕΑ, επισήμανε ότι η κυβέρνηση συνδέει την απελευθέρωση του ωραρίου με ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας. «Για ποιες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες μιλάνε, όταν η μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρα σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπέρ του κεφαλαίου;», αναρωτήθηκε ο συνδικαλιστής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ