ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσοχή στη σειρά προτίμησης

Από τη Δευτέρα ξεκινά η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων

Eurokinissi

Η ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου φτάνει τη Δευτέρα για τους υποψήφιους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής λήγει στις 25 Ιούλη και μετά το τέλος της δε γίνεται κανένα μηχανογραφικό δεκτό.

Υπενθυμίζεται ότι στην παραπάνω προθεσμία μηχανογραφικό θα κληθούν να υποβάλουν όσοι συμμετείχαν είτε ως τελειόφοιτοι της Γ΄ Λυκείου είτε ως απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για το 90% των θέσεων και για το 10% των θέσεων όσοι δεν πήραν μέρος φέτος στις εξετάσεις, αλλά συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου τα έτη 2000, 2001 και 2002.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι υποψήφιοι στη σειρά προτίμησης σχολών ή τμημάτων. Πρέπει να εκφράζει την πραγματική επιθυμία τους, άσχετα από τον αριθμό των μορίων που έχουν συγκεντρώσει. Τη στιγμή που ο κάθε υποψήφιος θα κληθεί να συμπληρώσει το μηχανογραφικό του δελτίο, θα πρέπει επίσης να κλείσει τα αυτιά στα όσα ακούγονται για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις, καθώς πριν από τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών οποιαδήποτε πρόβλεψη δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Αλλωστε οι βάσεις διαμορφώνονται και από την προτίμηση των υποψηφίων, όπως αυτή εκφράζεται στο μηχανογραφικό. Γνώμονας για την επιλογή σχολών πρέπει να είναι η προσωπική επιθυμία και όχι η προπαγάνδα της αγοράς για τα λεγόμενα επαγγέλματα του μέλλοντος, που ιδιαίτερα αυτή την περίοδο οργιάζει.

Ο κάθε υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να δηλώσει όσες σχολές επιθυμεί, ακόμα και όλες, από ένα ή δύο το πολύ επιστημονικά πεδία. Υπενθυμίζεται ότι τα επιστημονικά πεδία είναι τα εξής: Το 1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών που περιλαμβάνει κύρια τις θεωρητικές σχολές όπως φιλολογικές, νομικές κλπ. Το 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών επιστημών που περιλαμβάνει σχολές Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας κλπ. Το 3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας που περιλαμβάνει Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές Σχολές. Το 4ο Επιστημονικό Πεδίο Τεχνολογικών Επιστημών περιλαμβάνει τις Αρχιτεκτονικές, Πολυτεχνικές κλπ. σχολές και το 5ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης που περιλαμβάνει Οικονομικές, Χρηματοοικονομικές κλπ. σχολές.

Ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο ανήκουν, οι σχολές δηλώνονται ανάλογα με την προτίμηση του υποψηφίου. Αν μία σχολή υπάρχει σε δύο επιστημονικά πεδία, τότε αυτή δηλώνεται μία μόνο φορά. Η εισαγωγή στις σχολές και τα τμήματα γίνεται με βάση τα μόρια που προκύπτουν από το άθροισμα των γινομένων του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης και των Βαθμών Πρόσβασης των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας, όπως αναγράφονται στη βεβαίωση πρόσβασης. Υπενθυμίζεται ότι οι συντελεστές είναι 8 για το βαθμό πρόσβασης, 1,3 για το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας και 0,7 για το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, ενώ ξεχωριστοί συντελεστές ισχύουν για τα ειδικά μαθήματα.

Ο υποψήφιος συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής μόνο για τα τμήματα για τα οποία δήλωσε προτίμηση και με βασικό κριτήριο τον αριθμό των μορίων που του δίνουν ο γενικός βαθμός πρόσβασης και των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας.

  • Από 15 Σεπτέμβρη μέχρι και 2 Οκτώβρη θα γίνουν οι εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των τέκνων του Εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό. Εξεταστικά κέντρα θα λειτουργήσουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Απορρίφθηκε η αίτηση πραγματογνωμοσύνης για τα αποτυπώματα

Ουδείς δύναται να ελέγξει τα πορίσματα της Αστυνομίας παραδέχεται ακόμη και η δικαστική έδρα, υπογραμμίζοντας έτσι το τεράστιο πρόβλημα αδιαφάνειας που υπάρχει

Απορρίφθηκε χτες από το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση της «17Ν» το αίτημα της υπεράσπισης του κατηγορούμενου Β. Τζωρτζάτου για διενέργεια δικαστικής πραγματογνωμοσύνης αναφορικά με αποτυπώματα που οι εγκληματολογικές υπηρεσίες της Αστυνομίας ισχυρίζονται ότι είναι δικά του και αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία της ενοχής του. Παρουσιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ο πρόεδρος Μ. Μαργαρίτης είπε ότι θα ληφθούν υπόψη τόσο οι γνωματεύσεις που έχουν γίνει από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας όσο και οι εμπειρικές παρατηρήσεις του συνηγόρου του Β. Τζωρτζάτου, Κ. Παπαδάκη, ο οποίος κάνοντας την ίδια σύγκριση αποτυπωμάτων με αυτή που έκανε η Αστυνομία κατέληξε σε αντίθετα απ' αυτή συμπεράσματα.

Ο Μ. Μαργαρίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κ. Παπαδάκη παραδέχτηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία αντικειμενική - ανεξάρτητη διαδικασία ελέγχου των εκθέσεων περί ταυτοποίησης αποτυπωμάτων που στέλνει η Αστυνομία στα δικαστήρια κι ούτε έχει θεσμοθετηθεί κάποιο νομικό πλαίσιο που να απαιτεί διαπιστωμένες και αναγνωρισμένες επιστημονικές γνώσεις στους αστυνομικούς που ταυτοποιούν αποτυπώματα. «Δεν υπάρχουν τέτοια εργαστήρια εκτός απ' αυτά των Εγκληματολογικών Υπηρεσιών», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου και πρόσθεσε ότι τόσα χρόνια τα δικαστήρια δικάζουν με ένα απλό «σήμα της Αστυνομίας ότι ταυτοποιήθηκαν του τάδε κλέφτη τα αποτυπώματα. Δεν καθόμαστε - κατέληξε - να κάνουμε πραγματογνωμοσύνες»!!! Πρόκειται, δηλαδή, για μια εντελώς διάτρητη και αδιαφανή κατάσταση, όπου η Αστυνομία είναι εντελώς ανεξέλεγκτη, με στεγανοποιημένες εγκληματολογικές υπηρεσίες, που της δίνουν τη δυνατότητα -εφόσον το επιθυμεί- να τυλίγει όποιον θέλει και όποτε θέλει σε μια κόλλα χαρτί.

Μαρτύρων υπεράσπισης συνέχεια

Κατά τ' άλλα, η δίκη συνεχίστηκε με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης. Πρώτος κατέθεσε ο ηλεκτρονικός Κωνσταντίνος Πανουσόπουλος ως μάρτυρας υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου. Στη συνέχεια, ακολούθησε ο δημοσιογράφος Γιώργος Καράμπελας, συγγραφέας του βιβλίου «Το αντάρτικο των πόλεων». Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη δράση της «17Ν» και άλλων παρεμφερών οργανώσεων, υποστήριξε ότι «αποτελούν κομμάτι του λαϊκού κινήματος», χαρακτήρισε πέρα για πέρα πολιτική τη δράση της «17Ν», της απέδωσε ελιτίστικη συμπεριφορά απέναντι στις άλλες οργανώσεις όπως π.χ. ο ΕΛΑ και σημείωσε ότι τέτοιες οργανώσεις δεν έχουν αρχηγό αλλά ηγετική πυραμίδα.

Υπέρ της Αγγελικής Σωτηροπούλου κατέθεσε ο πολιτικός μηχανικός Ηλίας Τσίπηρας που έχτισε το σπίτι του ζεύγους Κουφοντίνα - Σωτηροπούλου στο Βαρνάβα. Ο μάρτυρας μίλησε με κολακευτικά λόγια για την κατηγορούμενη, εξήρε τη συμπεριφορά και τη στάση ζωής του ζευγαριού για όσο διάστημα τους γνώριζε και διαβεβαίωσε ότι το ζευγάρι δεν είχε δαπανήσει για το σπίτι πάνω από 20 εκατ. δρχ.

Τις ψυχικές αντοχές της κατηγορουμένης εξήρε η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα που την είχε εξετάσει στις 30/2/2002 όταν εκείνη έκανε απεργία πείνας στη φυλακή. Η μάρτυρας τόνισε ότι την εντυπωσίασε το γεγονός πως παρά το διασυρμό που είχε υποστεί η Αγγελική Σωτηροπούλου από μερίδα των ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι ήταν φυλακισμένη σε συνθήκες αισθητηριακής απομόνωσης, εντούτοις δεν είχε καταρρεύσει.

Υπέρ της Σωτηροπούλου κατέθεσε επίσης και η δημοσιογράφος Αννα - Μαρία Μπαρσέφσκι, ενώ από την αίθουσα του δικαστηρίου αποχώρησε, στη διάρκεια της κατάθεσης της Κ. Μάτσα, διαμαρτυρόμενος ο Σ. Ξηρός ύστερα από διαπληκτισμό του με τον εισαγγελέα της έδρας.

Δίωξη κατά δημοσιογράφων

Με το σκεπτικό ότι η δημοσίευση ορισμένων στοιχείων της δικογραφίας της «17 Νοέμβρη» μπορούσε να οδηγήσει ίσως στη ματαίωση συλλήψεων υπόπτων που αναφέρονταν σε αυτή, ασκήθηκε χτες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας ποινική δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία κατά των δημοσιογράφων του «Βήματος» και της «Ελευθεροτυπίας» Δέσποινας Μπρούσαλη και Παναγιώτη Στάθη. Η δίωξη αναφέρεται σε δημοσιεύματα στις δύο εφημερίδες το περασμένο καλοκαίρι. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός της δίωξης δημοσιογράφων, δεδομένου ότι είναι γνωστό πως διάφορα στοιχεία «διέρρεαν» τότε από τις αρχές προς τον Τύπο σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και όχι μόνο που παιζόταν.

Η δίωξη κατά των δύο δημοσιογράφων ασκήθηκε ύστερα από την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε στις 24 Ιούλη 2002 ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτήρης Μπάγιας και αφού ελήφθησαν καταθέσεις από δημοσιογράφους, συνηγόρους κατηγορουμένων στη δίκη της «17Ν», αλλά και αστυνομικούς που φέρονται ως παρόντες στις απολογίες ενώπιον της ανακρίτριας Θεώνης Μπούρη, όταν η τελευταία χειριζόταν την υπόθεση.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δυο δημοσιογράφων ανατέθηκε στην όγδοη Πταισματοδίκη Αθήνας, στην οποία και θα απολογηθούν.

Τουρκικές σπουδές στη Φιλοσοφική

Τμήμα Τουρκικών Σπουδών λειτουργεί από φέτος στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι απόφοιτοι μπορούν να το δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους, χωρίς να απαιτείται η γνώση τουρκικής γλώσσας, αφού θα τη διδάσκονται στο ίδιο το Τμήμα, μαζί με τον πολιτισμό και την κοινωνική δομή της σύγχρονης Τουρκίας.

Το Τμήμα είναι τετραετές, οδηγεί σε πτυχίο πανεπιστημίου και ανήκει σε ένα ευρύτερο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, το οποίο στην πλήρη λειτουργία του στο μέλλον θα συμπεριλάβει Ιαπωνικές, Κινεζικές και Ινδικές σπουδές. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, οι απόφοιτοι του Τμήματος θα μπορούν να εργαστούν ως καθηγητές τουρκικής γλώσσας ή σύμβουλοι επιχειρήσεων και Δημοσίων Οργανισμών που ασχολούνται με θέματα της Τουρκίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ