Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απορρίφθηκε η αίτηση πραγματογνωμοσύνης για τα αποτυπώματα

Ουδείς δύναται να ελέγξει τα πορίσματα της Αστυνομίας παραδέχεται ακόμη και η δικαστική έδρα, υπογραμμίζοντας έτσι το τεράστιο πρόβλημα αδιαφάνειας που υπάρχει

Απορρίφθηκε χτες από το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση της «17Ν» το αίτημα της υπεράσπισης του κατηγορούμενου Β. Τζωρτζάτου για διενέργεια δικαστικής πραγματογνωμοσύνης αναφορικά με αποτυπώματα που οι εγκληματολογικές υπηρεσίες της Αστυνομίας ισχυρίζονται ότι είναι δικά του και αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία της ενοχής του. Παρουσιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ο πρόεδρος Μ. Μαργαρίτης είπε ότι θα ληφθούν υπόψη τόσο οι γνωματεύσεις που έχουν γίνει από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας όσο και οι εμπειρικές παρατηρήσεις του συνηγόρου του Β. Τζωρτζάτου, Κ. Παπαδάκη, ο οποίος κάνοντας την ίδια σύγκριση αποτυπωμάτων με αυτή που έκανε η Αστυνομία κατέληξε σε αντίθετα απ' αυτή συμπεράσματα.

Ο Μ. Μαργαρίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κ. Παπαδάκη παραδέχτηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία αντικειμενική - ανεξάρτητη διαδικασία ελέγχου των εκθέσεων περί ταυτοποίησης αποτυπωμάτων που στέλνει η Αστυνομία στα δικαστήρια κι ούτε έχει θεσμοθετηθεί κάποιο νομικό πλαίσιο που να απαιτεί διαπιστωμένες και αναγνωρισμένες επιστημονικές γνώσεις στους αστυνομικούς που ταυτοποιούν αποτυπώματα. «Δεν υπάρχουν τέτοια εργαστήρια εκτός απ' αυτά των Εγκληματολογικών Υπηρεσιών», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου και πρόσθεσε ότι τόσα χρόνια τα δικαστήρια δικάζουν με ένα απλό «σήμα της Αστυνομίας ότι ταυτοποιήθηκαν του τάδε κλέφτη τα αποτυπώματα. Δεν καθόμαστε - κατέληξε - να κάνουμε πραγματογνωμοσύνες»!!! Πρόκειται, δηλαδή, για μια εντελώς διάτρητη και αδιαφανή κατάσταση, όπου η Αστυνομία είναι εντελώς ανεξέλεγκτη, με στεγανοποιημένες εγκληματολογικές υπηρεσίες, που της δίνουν τη δυνατότητα -εφόσον το επιθυμεί- να τυλίγει όποιον θέλει και όποτε θέλει σε μια κόλλα χαρτί.

Μαρτύρων υπεράσπισης συνέχεια

Κατά τ' άλλα, η δίκη συνεχίστηκε με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης. Πρώτος κατέθεσε ο ηλεκτρονικός Κωνσταντίνος Πανουσόπουλος ως μάρτυρας υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου. Στη συνέχεια, ακολούθησε ο δημοσιογράφος Γιώργος Καράμπελας, συγγραφέας του βιβλίου «Το αντάρτικο των πόλεων». Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη δράση της «17Ν» και άλλων παρεμφερών οργανώσεων, υποστήριξε ότι «αποτελούν κομμάτι του λαϊκού κινήματος», χαρακτήρισε πέρα για πέρα πολιτική τη δράση της «17Ν», της απέδωσε ελιτίστικη συμπεριφορά απέναντι στις άλλες οργανώσεις όπως π.χ. ο ΕΛΑ και σημείωσε ότι τέτοιες οργανώσεις δεν έχουν αρχηγό αλλά ηγετική πυραμίδα.

Υπέρ της Αγγελικής Σωτηροπούλου κατέθεσε ο πολιτικός μηχανικός Ηλίας Τσίπηρας που έχτισε το σπίτι του ζεύγους Κουφοντίνα - Σωτηροπούλου στο Βαρνάβα. Ο μάρτυρας μίλησε με κολακευτικά λόγια για την κατηγορούμενη, εξήρε τη συμπεριφορά και τη στάση ζωής του ζευγαριού για όσο διάστημα τους γνώριζε και διαβεβαίωσε ότι το ζευγάρι δεν είχε δαπανήσει για το σπίτι πάνω από 20 εκατ. δρχ.

Τις ψυχικές αντοχές της κατηγορουμένης εξήρε η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα που την είχε εξετάσει στις 30/2/2002 όταν εκείνη έκανε απεργία πείνας στη φυλακή. Η μάρτυρας τόνισε ότι την εντυπωσίασε το γεγονός πως παρά το διασυρμό που είχε υποστεί η Αγγελική Σωτηροπούλου από μερίδα των ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι ήταν φυλακισμένη σε συνθήκες αισθητηριακής απομόνωσης, εντούτοις δεν είχε καταρρεύσει.

Υπέρ της Σωτηροπούλου κατέθεσε επίσης και η δημοσιογράφος Αννα - Μαρία Μπαρσέφσκι, ενώ από την αίθουσα του δικαστηρίου αποχώρησε, στη διάρκεια της κατάθεσης της Κ. Μάτσα, διαμαρτυρόμενος ο Σ. Ξηρός ύστερα από διαπληκτισμό του με τον εισαγγελέα της έδρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντάσεις και αντεγκλήσεις προκάλεσε η πολιτική αγωγή (2003-07-12 00:00:00.0)
Ολοκληρώνονται οι καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας (2003-05-16 00:00:00.0)
Συνέχεια με τις υποθέσεις ληστειών (2003-05-03 00:00:00.0)
Ανέβηκαν οι τόνοι (2003-04-22 00:00:00.0)
Δεύτερη βδομάδα με κατάλογο μαρτύρων (2003-03-12 00:00:00.0)
Καταθέτει ο Παλαιοκρασσάς (2002-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ