Παρασκευή 16 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολοκληρώνονται οι καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας

Ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάθεσης μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη της «17Ν» και από την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να αρχίσουν να καταθέτουν οι μάρτυρες υπεράσπισης. Ταυτόχρονα το δικαστήριο θα προχωρήσει και στην εξέταση των ειδικών της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας, αναφορικά με τα πειστήρια, που έχουν βρεθεί στις γιάφκες της οργάνωσης και αλλού, τα οποία υποστηρίζεται από τις διωκτικές αρχές ότι ενοχοποιούν τους κατηγορούμενους. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μ. Μαργαρίτης, έκανε για άλλη μια φορά έκκληση μέσω των ΜΜΕ προς τους μάρτυρες κατηγορίας που υπολείπονται, να πάνε να καταθέσουν και διέταξε τη βίαιη προσαγωγή αρκετών, με ταυτόχρονη επιβολή χρηματικού προστίμου. Είναι κοινή συνείδηση όλων, όμως, ότι οι εναπομείναντες μάρτυρες κατηγορίας δεν έχουν κάτι ουσιαστικό να προσθέσουν στη διερεύνηση της δράσης της «17Ν».

Η χθεσινή ημέρα της δίκης ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση εγγράφων από δικογραφίες δέκα βομβιστικών επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει η «17Ν». Προηγουμένως οι δικαστές είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν μάρτυρες για την υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού πλοιάρχου Τζορτζ Τσάντες και του οδηγού του Νίκου Βελούτσου, που έγινε στις 15 Νοέμβρη του 1983.

Στην κατάθεσή της η κόρη του Αμερικανού πλοιάρχου, Στέφανι Τσάντες, ισχυρίστηκε στηριζόμενη στα στοιχεία της δικογραφίας ότι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του πατέρα της είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος, σημειωτέον, είναι και ο μόνος κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή, αφού παραμένει άγνωστο ποιοι πραγματοποίησαν την ενέργεια. Για την ίδια υπόθεση κατέθεσαν επίσης ο γιος του Τσάντες, Νίκολας Τσάντες, και η κόρη του Νίκου Βελούτσου, Ειρήνη.

Στη συζήτηση αυτή παρενέβη και ο Δ. Κουφοντίνας υποστηρίζοντας ότι η επιλογή του Τζορτζ Τσάντες ήταν πολιτική γιατί ήταν αυτός που πριν έρθει στην Ελλάδα είχε υπηρετήσει στην Ιταλία, όπου είχε επιληφθεί εκεί της εγκατάστασης πυραύλων «Πέρσινγκ». Οταν βέβαια ρωτήθηκε από το δικαστήριο από πού γνωρίζει το στοιχείο αυτό, ο Δ. Κουφοντίνας αρκέστηκε να απαντήσει ότι είχε γραφτεί στον Τύπο.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, αφού αύριο το δικαστήριο δε θα συνεδριάσει, λόγω της 24ωρης αποχής που έχει κηρύξει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας. Τη Δευτέρα, έχουν κληθεί να παραβρεθούν οι μάρτυρες για την υπόθεση της Λουίζης Ριανκούρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ