Παρασκευή 16 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ριζικές αλλαγές με νομοσχέδιο - «σκούπα»

Το «πράσινο φως» για την προώθηση μιας σειράς αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση, οι οποίες φέρνουν τα «πάνω κάτω» στις εργασιακές σχέσεις και στη λειτουργία των υπηρεσιών, έλαβε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κεντρική κατεύθυνση των αλλαγών που θα προωθηθούν με τη μορφή πολυνομοσχεδίου είναι η λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης με δείκτες αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, στους οποίους θα πρέπει να ανταποκρίνονται οι εργαζόμενοι, καθώς θα αξιολογούνται και θα αμείβονται ανάλογα με τη συμμόρφωσή τους σε αυτούς. Με δεδομένη την κυβερνητική πολιτική μείωσης του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών και των κοινωνικών δαπανών, είναι προφανές ότι το βάρος των αλλαγών θα επωμιστούν οι ίδιοι οι πολίτες, πληρώνοντας αυξημένο τίμημα για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται.

Με το πολυνομοσχέδιο, που τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί σε επίπεδο διακομματικής επιτροπής, το υπουργείο θα ανοίξει και το θέμα της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, με το οποίο δημιουργούνται ψευδείς προσδοκίες στους ανέργους ότι θα εξασφαλίσουν εργασία, ενώ στην πραγματικότητα όσοι προσληφθούν θα είναι μερικώς απασχολούμενοι, χωρίς δικαιώματα και ουσιαστική ασφάλιση και φυσικά δέσμιοι των ψηφοθηρικών κυβερνητικών διαθέσεων. Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο θα θεσμοθετούνται δείκτες αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση τους οποίους και θα αξιολογούνται. Προωθείται το νέο βαθμολόγιο, με τους όρους ανέλιξης των υπαλλήλων και αλλαγών στην εσωτερική ιεραρχία των υπηρεσιών. Τέλος, προωθούνται οι υποχρεωτικές μετατάξεις και αποσπάσεις.

Επίσης, τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί σε επίπεδο διακομματικής επιτροπής ο νέος κώδικας δήμων και κοινοτήτων, ενώ ο υπουργός δεν απέκλεισε να τον καταθέσει στη Βουλή μέσα στο μήνα. Την ίδια ώρα, με νομοθετική ρύθμιση, εντός των ημερών, θεσμοθετείται ο προληπτικός έλεγχος της λειτουργίας των δήμων, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο για το σκοπό αυτό θα ενισχυθεί. Ο έλεγχος θα γίνεται στη βάση της συμμόρφωσης των δήμων στην κυβερνητική επιταγή να λειτουργήσουν με ίδια έσοδα, χαρατσώνοντας τους δημότες, αλλά και γενικότερα να συμμορφωθούν με την κυβερνητική πολιτική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε επιχείρηση μετατρέπεται η δημόσια διοίκηση! (2001-09-08 00:00:00.0)
Οι «εγγυήσεις» του 2000 (2000-12-31 00:00:00.0)
Αλλοθι συναίνεσης στην αντιδραστική μεταρρύθμιση (2000-11-21 00:00:00.0)
Στη λαιμητόμο της σύνδεσης μισθού - παραγωγικότητας (2000-11-19 00:00:00.0)
Επιταχύνεται η σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας (2000-10-31 00:00:00.0)
Μπαράζ αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων (2000-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ