Παρασκευή 16 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΟΒΑΡΟΥ ΟΞΕΟΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ
Κύριο ζήτημα η διαλογή πριν την εισαγωγή σε νοσοκομείο

Σοβαρές επισημάνσεις από τους υπεύθυνους των Επιτροπών Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων των 16 νοσοκομείων του Α` Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας Αττικής

 «Φάνηκε ότι το πρόβλημα είναι οξύτερο στις περιπτώσεις των μεγάλων νοσοκομείων και ιδιαίτερα κατά την εφημερία», τονίζουν οι Επιτροπές Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων
«Φάνηκε ότι το πρόβλημα είναι οξύτερο στις περιπτώσεις των μεγάλων νοσοκομείων και ιδιαίτερα κατά την εφημερία», τονίζουν οι Επιτροπές Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων
Τις ανεπάρκειες των σχεδιασμών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ) καταδεικνύουν οι επισημάνσεις των υπευθύνων των Επιτροπών Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΕΛ) των 16 νοσοκομείων αρμοδιότητας του Α` Περιφερειακού Συστήματος Υγείας - Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) Αττικής. Οι 16 επιτροπές κλήθηκαν χτες σε σύσκεψη από τον πρόεδρο του Α` ΠεΣΥΠ Λ. Λιαρόπουλο, με αντικείμενο την ετοιμότητα των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ΣΟΑΣ.

Σε ανακοίνωσή του, το Α` ΠεΣΥΠ αναφέρει επί λέξει: «Από τους υπευθύνους των Επιτροπών Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, αναφέρθηκαν ως κυριότερα ζητήματα, αυτά που σχετίζονται με τη διαδικασία προσφυγής μιας ύποπτης περίπτωσης στο νοσοκομείο, δηλ. της διαλογής της πριν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο και της εκτίμησης της σοβαρότητας της περίπτωσης, πριν αυτή καταλήξει στο νοσοκομείο. Φάνηκε, επίσης, ότι το πρόβλημα είναι οξύτερο στις περιπτώσεις των μεγάλων νοσοκομείων και ιδιαίτερα κατά την εφημερία».

Δηλαδή, οι διαπιστώσεις αυτές ανατρέπουν την καθησυχαστική εικόνα που προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση. Η Διοίκηση του Α` ΠεΣΥΠ Αττικής ανέλαβε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την υποχρέωση να εκτιμήσει τα αποτελέσματα από τη χτεσινή συνάντηση και να κάνει την ανάλογη ενημέρωση προς το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. «Εκτιμήθηκε, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η δυνατότητα των νοσοκομείων να νοσηλευτούν ύποπτες περιπτώσεις SARS, και το συμπέρασμα ήταν ότι η δυνατότητα αυτή αυξάνεται μέρα με τη μέρα».

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, διαπιστώθηκε ότι τα νοσοκομεία είναι έτοιμα για την υποδοχή πιθανού κρούσματος και ότι οι επανειλημμένες προσπάθειες για ενημέρωση προσωπικού των νοσοκομείων έχουν θετικά αποτελέσματα, όσον αφορά στην εξοικείωση του προσωπικού με το πρόβλημα. Ωστόσο, όμως, υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης του προσωπικού των νοσοκομείων και γι' αυτό το λόγο αποφασίστηκε η εκ των υστέρων διεξαγωγή τεστ στα νοσοκομεία για την υποδοχή κρουσμάτων.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποφασίστηκε να διενεργούνται τακτικές συναντήσεις για την εκτίμηση της κατάστασης, όπως επίσης και ενημερωτικές συναντήσεις μεταξύ των υπευθύνων των δύο Κέντρων Υποστήριξης Επιτροπών Νοσοκομειακών Λοιμώξεων («Ευαγγελισμός» και «Λαϊκό») με τα αντίστοιχα νοσοκομεία που υπάγονται σ' αυτά τα Κέντρα Υποστήριξης και στα οποία συμπεριλαμβάνονται μεγάλα νοσοκομεία του Ιδιωτικού Τομέα.

Δυο συσκέψεις υπό τον Κ. Στεφανή

Δυο συσκέψεις έγιναν χτες στο υπουργείο Υγείας υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή για την υγειονομική προστασία της χώρας.

Η πρώτη, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλου και των γενικών γραμματέων των υπουργείων Υγείας Χ. Σοφιανού, Τουρισμού Δ. Γεωργακάκη και υπηρεσιακών παραγόντων και του εκπροσώπου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι εκτός των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί «υπήρξε συμφωνία και αμοιβαίες δεσμεύσεις για παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τα μέτρα αυτά». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δεσμεύσεις κατατείνουν στην υπόδειξη Στεφανή για περιορισμό τουριστών απ' τις χώρες που έχουν επιδημία. Αργά χτες το απόγευμα, έγινε σύσκεψη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ