Παρασκευή 16 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΚΥΤ
Θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων

Τις προτάσεις του ΚΚΕ για το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην Ηλιούπολη παρουσίασε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανοιχτή συγκέντρωση που έγινε απέναντι από το ΚΥΤ προχτές το βράδυ

Κάλεσμα στους κατοίκους της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης να τιμωρήσουν όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που αντιστρατεύονται τις ανάγκες και τα συμφέροντά τους, απηύθυνε η Αχτιδική Οργάνωση Νοτιοανατολικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ σε ανοιχτή συγκέντρωση που έγινε προχτές το βράδυ, στο κατάμεστο θεατράκι δίπλα από το χώρο των έργων. Οι κάτοικοι εξέθεσαν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία τους η εγκατάσταση, ενώ δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Και αυτό γιατί παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις ότι δε θα εγκαθιδρυθεί το ΚΥΤ ξέρουν καλά ότι το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης θα υλοποιηθεί σταδιακά, για να μετριαστούν οι αντιδράσεις.

«Η κυβέρνηση αρνείται να εξετάσει άλλες λύσεις που θα εγκαθιστούν το ΚΥΤ μακριά από κατοικημένες περιοχές, γιατί δε θέλει να αυξήσει το κόστος για την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ και για όσους μεγάλους επιχειρηματίες εποφθαλμιούν τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε στη συγκέντρωση ο γραμματέας της Αχτιδικής Οργάνωσης Κώστας Μπότσης και κάλεσε τους κατοίκους να διευρύνουν το μέτωπο της πάλης τους.

Τη συλλογική αγωνιστική προσπάθεια χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στις βιολογικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και τα προβλήματα ασφάλειας που θα δημιουργηθούν από την παρουσία ΚΥΤ δίπλα σε κατοικημένη περιοχή. Υπογράμμισε, επίσης, τις λύσεις που μπορούν να βρεθούν σε επιστημονικό επίπεδο και αυτές είναι:

  • Η αποφυγή διέλευσης εναέριων γραμμών σε κατοικημένη περιοχή και όπου δεν είναι δυνατόν η χρήση υπόγειων γραμμών.
  • Η ζεύξη των υπόγειων γραμμών με τις εναέριες να γίνεται μέσω διακοπτών και όχι απευθείας.
  • Η απομάκρυνση των ΚΥΤ από κατοικημένες περιοχές σύμφωνα με την αρχή της οριοθέτησης, δηλαδή της τήρησης θεσπισμένων ορίων μέγιστης επιτρεπτής έκθεσης των κατοίκων για το σύνολο των επικίνδυνων παραγώγων.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι υπάρχουν και τεχνικές λύσεις μόνο που η υλοποίησή τους έχει αυξημένο κόστος για το κράτος. Ο Μ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι για το ΚΚΕ η λύση του προβλήματος του ΚΥΤ πρέπει να προωθεί τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών για φτηνή λαϊκή κατανάλωση, μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, προστασία του περιβάλλοντος, ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων, διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων στον τομέα αυτό. «Για να επιτευχθεί το σύνολο αυτών των στόχων, πρέπει ο ενεργειακός τομέας να αποτελεί κοινωνική κρατική ιδιοκτησία. Ο ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να γίνεται από ένα αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα ενέργειας, μηχανισμό μιας λαϊκής οικονομίας, η οποία θα λειτουργεί με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ