Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι «εγγυήσεις» του 2000

Οι «εγγυήσεις» που προώθησε το υπουργείο Εσωτερικών για να υλοποιήσει τους στόχους της κυβέρνησης, επιγραμματικά, είναι:

  • Ο έλεγχος έως προσδιορισμός της δράσης της Αυτοδιοίκησης από τον διορισμένο Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) Περιφέρειας. Μάλιστα, με νόμο, η κυβέρνηση ακύρωσε την όποια δυνατότητα είχαν οι δήμοι να προσβάλλουν αποφάσεις του ΓΓ Περιφέρειας στον υπουργό, καθώς αυτές θεωρούνται τελεσίδικες.
  • Η διατήρηση του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος ανάδειξης των Δημοτικών Συμβουλίων και των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, με προφανή στόχο να μη διαταραχτεί ο δικομματισμός και οι υπηρεσίες που προσφέρει στη διατήρηση του σημερινού συστήματος.
  • Η συνταγματική δυνατότητα των δήμων να επιβάλλουν φόρους και τέλη για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, αλλά και για να αντεπεξέλθουν σε κρατικές αρμοδιότητες που τους μεταφέρονται αναγκαστικά, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους (παιδικοί σταθμοί, γυμναστήρια, συντήρηση και λειτουργία σχολικών κτιρίων).
  • Η συρρίκνωση έως κατάργηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Στην πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος δεν προβλέπεται η κατοχύρωση των ΚΑΠ, αλλά αντίθετα καλείται η ΤΑ να απαγκιστρωθεί από αυτούς.
  • Η κατάργηση της σχετικής αυτονομίας στη δράση των δήμων, με τον έλεγχο της συμπεριφοράς τους με δείκτες αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας. Οι δείκτες αυτοί μετρούν τις δαπάνες του κάθε δήμου, εκλαμβάνοντας ως αναποτελεσματική και σπάταλη την όποια κοινωνική υπηρεσία και αντίθετα αποτελεσματική την υπηρεσία που θα αποφέρει κέρδη (συνήθως γι' αυτό χρειάζεται να χαρατσωθούν άγρια οι δημότες ή να παραδοθούν δημοτικές αρμοδιότητες στους ιδιώτες, που με τη σειρά τους θα χαρατσώσουν το λαό). Οι συγκεκριμένοι δείκτες θα επηρεάσουν τη χρηματοδότηση που θα λαμβάνουν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Η λειτουργία των δήμων ως επιχειρήσεων, ξεπουλώντας υπηρεσίες τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
  • Η απαξίωση των νομαρχιών, αφού τα χρήματα που λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν τους επιτρέπουν να λειτουργήσουν καν σαν διοικητικοί μηχανισμοί διεκπεραίωσης κρατικών υποθέσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ