Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Πρωτοχρονιά πρόκλησης και φτώχειας

Γυναίκα, ετοιμάσου για το πρωτοχρονιάτικο «ρεβεγιόν». Εχει δίκιο ο πρωθυπουργός μας. Η φτώχεια τρώει τον παρά και ο παράς τη φτώχεια.

- Και, πού θα πάμε, άντρα μου. Εκεί στο κουτουκάκι στο Κερατσίνι, με τα μπακαλιαράκια και το «μπεκρή μεζέ»;

- Γυναίκα, ετοιμάσου σου λέω. Πάμε γι' αλλού φέτος. Το λέει και ο προϋπολογισμός. Ρεβεγιόν ευκαιρίας και ευημερίας, σε βορινό προάστιο και όχι μόνο - με μόλις 85.000 δραχμές το άτομο, χώρια το κρασί και το πούρο των 100.000 δραχμών το τεμάχιο. Και με την αντιστοιχία σε ευρωνόμισμα, για την απαραίτητη προπόνηση εναρμόνισης.

Το πρωτοχρονιάτικο αυτό δείπνο περιλαμβάνει οχτώ πιάτα και ανάμεσά τους «κονσομέ κότας με σαντιγί από αχινό», αστακό Βρετάνης, φαγκρί Αγίου Ορους (με τις ευλογίες του), στήθος χωριάτικης πουλάδας και «καπάκι» την... παραδοσιακή πια για την Ελλάδα γαλλική κρεμμυδόσουπα.

Ενα ευπρεπές δείπνο της Πρωτοχρονιάς, όπως το προαναφερόμενο, προϋποθέτει μαζί με το κρασί, τα φιλοδωρήματα και ένα πούρο των 100.000 (εκατό χιλιάδων δραχμών) το τεμάχιο, το μισθό ενός μήνα, για όσους έχουν τέτοια ευτυχία.

Ο διάλογος ήταν φανταστικός, οι τιμές όμως πραγματικές.

Αν πάλι θέλετε να μείνετε στο σπίτι, μπορείτε ν' αρχίσετε με αυθεντικό μαύρο χαβιάρι του οξύρρυγχου της Κασπίας, ρώσικο ή περσιάνικο (το καλύτερο) προς 35.000 δρχ. τα 50 γραμμάρια, δηλαδή προς εφτακόσιες χιλιάδες (700.000 δρχ.) το κιλό. `Η με τρούφες μαύρες (είδος εκλεκτών μανιταριών), προς 95.000 δρχ. το κιλό, ή τρούφες λευκές προς 395.000 δρχ. το κιλό (λόγω φυλετικών διακρίσεων)!

Αν πάλι δεν έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τίποτα απ' αυτά, μπορείτε να σταθείτε στη μακριά ουρά, μπροστά στις κάμερες που εξευτελίζουν τους πεινασμένους, για να πάρετε ένα χαρτόκουτο με φτηνό γεύμα που προσφέρεται για την επίδειξη οίκτου και τύψης από τους φιλάνθρωπους των ημερών.

Πρωτοχρονιά του 2001 και 800 εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε, ενώ οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν περιουσία μεγαλύτερη απ' όση έχουν 50 χώρες με πληθυσμό 600 εκατομμυρίων. Και μην ξεχάσετε να μετρήσετε τον καινούριο χρόνο με το διαφημιζόμενο - και σε μας - ρολόι των τριάντα πέντε εκατομμυρίων δραχμών!


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ