Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μέτωπο αγώνα για την υγεία

  Ανακοίνωση της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας - Συνεργαζόμενων Τζανείου

Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων είναι προ των πυλών και το Νομοσχέδιο Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή στην ουσία είναι Νομοσχέδιο για την υγεία του πολίτη, που έχει λεφτά, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα- Συνεργαζόμενοι Τζανείου».

Κι αυτό, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, γιατί: Με τη δημιουργία ανωνύμων εταιριών στις οποίες εκχωρούνται σχεδόν όλες οι λειτουργίες των υγειονομικών μονάδων, ακόμα κι αν το κόστος υπερβαίνει την κάλυψη των αναγκών αυτών υπό δημόσιο έλεγχο και με μόνιμο προσωπικό.

Προωθούν τη δυνατότητα των διευθυντών και υποδιευθυντών των κλινικών να χρησιμοποιούν το δημόσιο νοσοκομείο σαν ιδιωτικό ιατρείο. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί η λεγόμενη «λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων» στα οποία οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Κλείνουν την πόρτα των νοσοκομείων στους ανασφάλιστους (άνεργους, υποαπασχολούμενους, καθώς και τους μετανάστες), καλώντας να πληρώσουν οι ίδιοι τα νοσήλια, μετατρέποντας το γιατρό και το νοσηλευτή σε αστυνομικό όργανο.

Δημιουργούν κρεβάτια διαφορετικών ταχυτήτων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, γι' αυτούς που έχουν να πληρώσουν, ακριβός ξενοδοχειακός εξοπλισμός, για τους υπόλοιπους η υποβαθμισμένη σημερινή πραγματικότητα.

Μέσα σε όλα αυτά, τονίζεται στην ανακοίνωση, έρχονται:

  • Η δημιουργία Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) που θα διοικούνται από ολιγάριθμα διορισμένα άτομα από την εκάστοτε εξουσία, με αποτέλεσμα σε πολλά νοσοκομεία που θα είναι ενταγμένα στη συγκεκριμένη περιφέρεια των ΠεΣΥ, οι εργαζόμενοι, γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί, διοικητικοί, να καλούνται να καλύψουν ανάγκες αυτών των νοσοκομείων και όχι σ' αυτό που εργάζονται.
  • Ο διορισμός μάνατζερ που θα γίνεται από το ΠεΣΥ, ο οποίος, λειτουργώντας ως λογιστής και περικόπτοντας «περιττά» έξοδα αποφασίζοντας ακόμα και για επιστημονικό έργο, θα καταρτίζει τον ετήσιο κλειστό προϋπολογισμό και αλίμονο αν δε φτάσει για όλο το χρόνο. Πετυχημένος μάνατζερ θα είναι αυτός που θα παρουσιάζει έσοδα άσχετα αν αυτό σημαίνει υποβάθμιση του τρόπου περίθαλψης.
  • Η άρση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους γιατρούς και πογκρόμ διώξεων για τους μόνιμους γιατρούς μέσα από τη διαδικασία των συνεχών ταπεινωτικών και κομματικών κρίσεων.

Η απάντηση σ' όλα αυτά, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι η δημιουργία μετώπου -Υγειονομικών μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Τα μέτρα που έρχονται δε θα πλήξουν μόνο τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, αλλά ολόκληρη την κοινωνία και δεν είναι ξεκομμένα από τα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί σε παιδεία - εργασιακές σχέσεις - ιδιωτικοποιήσεις - ασφαλιστικό. Τονίζεται, ταυτόχρονα, η αναγκαιότητα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην ψήφιση του ανθυγιεινού νομοσχεδίου.

Παλεύουμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας, ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Παλεύουμε για δωρεάν δημόσια υγεία για όλο το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ