Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ «ΚΡΗΤΙΚΟΣ»
Μαχητική διαδήλωση για το δικαίωμα στη δουλιά

  Στον «πρωτοχρονιάτικο μποναμά» της  ανεργίας από την εργοδοσία απαντούν με αγώνα

Με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας που πραγματοποίησαν χτες το πρωί, εκατοντάδες εργαζόμενοι της κλωστοϋφαντουργίας «Κρητικός», απάντησαν στην προκλητική ενέργεια της εργοδοσίας, να προχωρήσει - πρωτοχρονιάτικα - στο κλείσιμο της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλείσιμο της εταιρίας αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά από τη γενική συνέλευση των μετόχων της κι ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε εορταστική άδεια. Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης της έβαλαν «λουκέτο», στερώντας από τους 280 εργαζόμενους το δικαίωμα στην εργασία, ενώ οι εργαζόμενοι και με τη χτεσινή μαζική τους κινητοποίηση και την κατάληψη, που πραγματοποιούν από προχτές στο εργοστάσιο, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, απαιτώντας την άμεση επαναλειτουργία του.

Οι διαδηλωτές εργαζόμενοι ξεκίνησαν από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Ε. Βενιζέλου. Με συνθήματα όπως «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη», κατέληξαν στη νομαρχία, όπου παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Μαζί τους ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, ενώ από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους βρέθηκε η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

«Στα πλαίσια των οικονομικών δυσκολιών της επιχείρησης κάναμε υποχωρήσεις», μάς είπε ο πρόεδρος του σωματείου του «Κρητικού» Βασίλης Ρουμελιώτης. «Γίναν εθελούσιες έξοδοι, εντατικοποίηση της δουλιάς, παρ' όλα αυτά μας πέταξαν στο δρόμο. Θέλουμε να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστουφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Δήμος Θεοδώρου επέρριψε ευθύνες για το κλείσιμο του εργοστασίου στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση «που εκτελώντας επιταγές της ΕΕ εφαρμόζει πολιτική συρρίκνωσης του κλάδου και τη μεταφορά του σε άλλες χώρες με φτηνότερο κόστος. Αίτημα των εργαζομένων είναι να μην κλείσει η επιχείρηση. Ο εργοδότης να βρει χρήματα από τα υπερκέρδη που συσσώρευε τόσα χρόνια».

«Μας άφησε χωρίς λεφτά στο δρόμο. Τι θα κάνουμε χωρίς δουλιά εμείς και οι οικογένειές μας; Θέλουμε να λειτουργήσει το εργοστάσιο», μάς λέει η εργάτρια Ελισάβετ Δραγούτη.

Τον Απρίλη η εργοδοσία εκβίαζε τους εργαζόμενους ότι θα βάλει «λουκέτο» αν δεν πάρει δάνειο για αγορά πρώτων υλών. Απαίτησε την αφαίρεση των πριμ παραγωγής και άλλων επιδομάτων. Ζήτησε την εφαρμογή και τέταρτης βάρδιας, δηλαδή την κατάργηση του πενθήμερου και εντατικοποίηση της δουλιάς. Το Σεπτέμβρη επανήλθε, απειλώντας με απόλυση 60 εργαζόμενους. Τελικά η εργοδοσία έκλεισε την επιχείρηση που είχε γίνει μέσα από τις επιχορηγήσεις και τις επιδοτήσεις, δηλαδή με τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Οι εργαζόμενοι στο ψήφισμά τους που κατέθεσαν εκτός από τη Νομαρχία και στα ίδια τα γραφεία της επιχείρησης του «Κρητικού» καταγγέλλουν τη στάση της εργοδοσίας για τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου και μάλιστα την τελευταία ημέρα του χρόνου, που όπως σημειώνουν «οι δυνατότητες παρέμβασης είναι ανύπαρκτές», προσθέτοντας ότι «το κλείσιμο της επιχείρησης προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των κλεισμένων επιχειρήσεων της περιοχής που επιβάλλει σε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Και το ψήφισμα καταλήγει: «Οι οικογένειες των 280 εργαζομένων εισέπραξαν ως πρωτοχρονιάτικο μποναμά το δρόμο της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού περιθωρίου» γι' αυτό και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τον «κατήφορο της αποβιομηχάνισης της περιοχής» και όλους τους φορείς να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ