Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Τα μυστικά της σαμπάνιας

Οι ημέρες της σαμπάνιας έφτασαν. Είτε ακριβή είναι, είτε φθηνή θα τη γευτούμε. Ελπίζουμε, τουλάχιστον. Ομως θα έπρεπε να γνωρίζουμε μερικά που την αφορούν, αλλά και μας αφορούν. Πρέπει να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για το άνοιγμα και το σερβίρισμα της σαμπάνιας, σύμφωνα πάντα με τους επίσημους κανονισμούς της ιδιαιτέρας πατρίδας της: της Γαλλίας. Λίγα λόγια λοιπόν:

Η σαμπανιέρα πρέπει να είναι γεμάτη με ένα μείγμα νερού και πάγου (μπορούμε να ρίξουμε μια χούφτα αλάτι για να έχουμε σωστό αποτέλεσμα). Επίσης, μια λευκή λινή πετσέτα είναι απαραίτητη για να στεγνώνουμε το μπουκάλι και προσοχή να μη χαλάμε την ετικέτα. Ακόμη: κρατάμε το μπουκάλι πάντα από τη βάση και όχι από το λαιμό, κλίνουμε ελαφρά για να απελευθερώσουμε τον κρίκο του πώματος. Στρίβουμε τον κρίκο για να ξεχωρίσουμε τα δυο μέρη του, αφαιρούμε και τα δύο, κρατάμε το μπουκάλι από την κοιλιά με το ένα χέρι, με το άλλο κρατάμε το πώμα, βάζοντας τον αντίχειρα από πάνω του και τα υπόλοιπα δάχτυλα γύρω από το λαιμό του μπουκαλιού. Αν το πώμα αντιστέκεται, στρίβουμε το μπουκάλι κρατώντας του από τη βάση και πριν σερβίρουμε σκουπίζουμε το λαιμό με την καθαρή πετσέτα. Γεμίζουμε τα ποτήρια μέχρι τα δυο τρίτα το πολύ, ανάλογα με τον αφρό. Καλύτερα να αποφεύγουμε το φαρδύ ποτήρι επειδή το άρωμα της σαμπάνιας διασκορπίζεται. Προσοχή τα ποτήρια της σαμπάνιας ποτέ δεν τα παγώνουμε, όπως κάνουμε με τα ποτήρια της μπίρας και δε χρησιμοποιούμε ποτέ «χτυπητήρια» για να χτυπάμε τη σαμπάνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι λαοί μπορούν να αναπνεύσουν(2020-06-02 00:00:00.0)
Γαστριμαργικές απολαύσεις για προλετάριους!...(2004-12-23 00:00:00.0)
Μπους, ο πραματευτής της «ειρήνης»(2001-06-17 00:00:00.0)
Εις υγείαν...(2000-03-12 00:00:00.0)
Ντέρτια(1999-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ