ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Ανέξοδες φαμφάρες για δήθεν ελέγχους

Αφού δεν μπορούμε να βάλουμε διατίμηση, μπορούμε να βρίσκουμε μία ...τρίχα στο μαγαζί, λέει ο προσφάτως εκσυγχρονισθείς Κουλούρης, αποκαλύπτοντας τα κυβερνητικά όπλα κατά της ακρίβειας

Ο απροκάλυπτος εμπαιγμός του ελληνικού λαού είναι το μόνο όπλο που διαθέτει πλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην ασθμαίνουσα προσπάθειά της να τιθασεύσει την ογκούμενη αγανάκτηση την οποία προκαλούν η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, που εξανεμίζουν το εισόδημα των χαμηλών λαϊκών στρωμάτων. Το θέμα της ακρίβειας απασχόλησε χτες την κυβέρνηση, η οποία, διαπιστώνοντας πλέον ότι με την εφαρμοζόμενη πολιτική δεν έχει κανένα περιθώριο αντίδρασης, αποφάσισε να αντιμετωπίσει το ζήτημα με φθηνή προπαγάνδα, αλλά και με αστυνομικού χαρακτήρα εκβιασμούς.

Το όλο θέμα απασχόλησε χτεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, στην οποία, εκτός από τον Κ. Σημίτη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (Α. Τσοχατζόπουλος, Κ. Κουλούρης, Δ. Γεωργακόπουλος), για ευνόητους προπαγανδιστικούς λόγους πήρε μέρος και ο νέος γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Μ. Χρυσοχοΐδης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, αποφασίστηκε το άνοιγμα μετώπου κατά της ακρίβειας. Το μέτωπο αυτό θα περιλαμβάνει τη θέσπιση «Συνηγόρου του καταναλωτή» (!), που θα καταγράφει τα παράπονα, την ενημέρωση των καταναλωτών, τη διεύρυνση των παρατηρητηρίων τιμών και άλλα «μέτρα», που για τον εργαζόμενο δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, αμέσως μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο «θα καθορίζει τη λειτουργία όλων των αγορών προϊόντων (το εμπόριο, τις λαϊκές αγορές, το στάσιμο και το κινητό εμπόριο)». Αυτό το «όλων των αγορών» δεν πρέπει να δημιουργεί την παραμικρή ψευδαίσθηση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Αυτό που η κυβέρνηση έχει υπόψη της δεν είναι «όλες οι αγορές», αλλά οι αγορές ...προϊόντων, τα οπωρολαχανικά και τα φρούτα δηλαδή, για τα οποία οι αρμόδιοι εδώ και δυο-τρία χρόνια δίνουν όρκους ότι θα ελέγξουν τις τιμές τους. Στην πραγματικότητα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τα βάλει με τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, στους οποίους επιρρίπτει ευθύνες για κερδοσκοπία. Στο πλαίσιο αυτό, έχει εξαγγείλει ότι θα υποχρεώσει τους αγρότες να κόβουν τιμολόγια για την ποσότητα, την ποιότητα και την τιμή των προϊόντων. Το εν λόγω μέτρο είναι το μοναδικό που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση, προκαλώντας έτσι ένα ακόμη χτύπημα στους αγρότες, αφού το υπόλοιπο κύκλωμα της αγοράς θα μπορεί ανεξέλεγκτα να κερδοσκοπεί.

Σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, στις τουριστικές περιοχές θα υπάρχουν κλιμάκια ελέγχου της Τουριστικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ και άλλων υπηρεσιών και «οι έλεγχοι πλέον θα διενεργούνται συντονισμένα σε όλες τις περιοχές για την αντιμετώπιση του κλίματος που δημιουργείται από εντυπώσεις(!) στη διάρκεια του θέρους από τη διάθεση προϊόντων ευρύτατης κατανάλωσης όπως είναι το εμφιαλωμένο νερό». Ετσι, για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Ανάπτυξης θεωρεί εντυπώσεις τη γενικευμένη ακρίβεια.

Η ...τρίχα!

Βέβαια, όλα αυτά που στα λόγια διατυμπανίζουν οι κυβερνώντες είναι απλά λόγια, μια και κανενός είδους ουσιαστικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει στην αγορά, αφού οι διαδικασίες ελέγχου έχουν καταργηθεί με νόμους του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικές για την κυβερνητική κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων είναι και οι απαντήσεις που έδωσε χτες ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα εμπορίου. Ο Κ. Κουλούρης κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα δημοσιογράφων για το πώς η κυβέρνηση μπορεί να πατάξει την ακρίβεια, αφού η αγορά είναι ελεύθερη και ο κάθε επιχειρηματίας είναι ελεύθερος να πουλάει σε ό,τι τιμή θέλει, απάντησε: «Εάν, π.χ., ένας πουλάει τον καφέ 5 ευρώ, σίγουρα δεν μπορούμε να του βάλουμε διατίμηση και να τον υποχρεώσουμε να πουλάει σε χαμηλότερη τιμή. Μπορούμε όμως να βρούμε μία τρίχα στο μαγαζί και να του δημιουργήσουμε άλλο πρόβλημα»! Αυτή ήταν η καταπληκτική απάντηση του υφυπουργού, ο οποίος σημείωσε ότι στα μέτρα θα περιλαμβάνονται φορολογικοί και άλλοι έλεγχοι!

Δηλαδή, αφού οι νόμοι δεν επιτρέπουν τον έλεγχο στις τιμές, η συγκράτηση της ακρίβειας - την οποία πράγματι μπορεί η κυβέρνηση να επιδιώκει προεκλογικά - θα έρθει μέσα από τον εκβιασμό και την ποικιλόμορφη τρομοκρατία καθώς και τις γνωστές «συμφωνίες κυρίων» που θα επιδιώξει ο υφυπουργός σε συναντήσεις με εκπροσώπους διαφόρων φορέων της αγοράς. Βέβαια, όπως είναι ολοφάνερο, ο προσφάτως εκσυγχρονισθείς Κουλούρης όλη τη σταυροφορία για την ακρίβεια τη βλέπει να εξαντλείται στα όρια του εκφοβισμού και του εκβιασμού των καταστηματαρχών και, μάλιστα, των μικρών, αφού έχοντας στην προμετωπίδα των επιλογών του την απελευθέρωση των τιμών, μόνον μπροστά σε μικρούς καφετζήδες μπορεί να υψώσει το ανάστημά του, μια και οι διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες συγκαταλέγονται στους συνεργάτες της κυβέρνησης.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως επίκειται η αναγραφή των ενδεικτικών τιμών στα εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά, χωρίς όμως να αποκαλύψει και ποιο θα είναι το ύψος της ενδεικτικής τιμής. Αντίθετα, ανέφερε ότι η ενδεικτική τιμή πώλησης δεν είναι υποχρεωτική συστήνοντας στους καταναλωτές να διεκδικούν χαμηλότερη! Δηλαδή, αν π.χ., για τα εμφιαλωμένα νερά η ενδεικτική τιμή καθοριστεί στα 40 λεπτά, κατά τη λογική του Κ. Κουλούρη, ο καταναλωτής θα πρέπει να κάνει παζάρι με τον περιπτερά ώστε να το αγοράσει φθηνότερα!

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλαγιοκοπούν μισθούς και μεροκάματα

Στις αυξήσεις των μισθών - συντάξεων ανακάλυψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τις αιτίες αναζωπύρωσης του πληθωρισμού

Τις αντιλαϊκές θεωρίες και συνταγές που συνδυάζουν την αύξηση του τιμαρίθμου με τις αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα των εργαζόμενων, επανέφερε χτες η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια «παρέμβασης» ενόψει και της διαπραγμάτευσης για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Ο διοικητής της ΤτΕ Ν. Γκαργκάνας, μετά από συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, απέδωσε την αύξηση του πληθωρισμού στην αύξηση των αμοιβών εργασίας. Συγκεκριμένα, πρόβαλε το επιχείρημα πως οι μισθοί στην Ελλάδα αυξάνουν με «ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι στη ζώνη του ευρώ», αποσιωπώντας όμως το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης του επίσημου τιμαρίθμου στην Ελλάδα (που προκαλείται από τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών που επιβάλλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες στα είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης) είναι σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το ίδιο ισχυρίστηκε και για το «κατά μονάδα κόστος εργασίας».

Ο Ν. Γκαργκάνας προσπάθησε να πλαγιοκοπήσει τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων και συνταξιούχων, δίνοντας τις εξής δυο «λύσεις», που και οι δυο στοχεύουν στη μείωση του κόστους εργασίας:

  • Να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγικότητα. Ο ίδιος θεωρεί αυτόν τον τρόπο «προτιμότερο». Γεγονός είναι ότι η αύξηση της παραγωγικότητας βαδίζει πλάι πλάι με την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
  • Σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ, ο δεύτερος τρόπος είναι «να συμβαδίζει η αύξηση των μισθών με την παραγωγικότητα».

Ο Ν. Γκαργκάνας παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός «ήταν υψηλότερος» από αυτόν που περίμεναν και τον απέδωσε κυρίως «στη μεγάλη αύξηση στις τιμές των φρούτων και λαχανικών». Γεγονός είναι ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (για τον μήνα Ιούνη), προκύπτουν ετήσιες ανατιμήσεις σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Για παράδειγμα, τα φρούτα ανατιμήθηκαν 35%, τα λαχανικά 26,4% οι πατάτες 65% κλπ. Σύμφωνα με την ΤτΕ από τον Αύγουστο και μετά «θα υπάρξει κάποια υποχώρηση» και σε ετήσια βάση θα κλείσει «γύρω στο 3,5%» κατά 1,5% πάνω από τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.

Ο Ν. Γκαργκάνας, χωρίς να τηρήσει ούτε καν τα στοιχειώδη προσχήματα, έβαλε πλάτη στην τοκογλυφική πολιτική των εμπορικών τραπεζών για τις προμήθειες και τα άλλα χαράτσια που χρεώνουν στα στεγαστικά δάνεια. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου, ισχυρίστηκε ότι αυτή «αφορά ένα συγκεκριμένο άτομο». Σε μια επίδειξη πυγμής αναφέρθηκε στην πράξη διοικητή της ΤτΕ που αφορά υποτίθεται στη «διαφάνεια των συναλλαγών με τις τράπεζες» και την οποία προσπαθούν να αναβαθμίσουν σε μοναδικό νόμο για τις συναλλαγές δανειοληπτών και τραπεζών. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη απόφαση της ΤτΕ δίνει το ελεύθερο στους τραπεζίτες και κατοχυρώνει την ασυδοσία τους σε βάρος των πελατών τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Η ΑΕΠΙ εκμεταλλεύεται τους καλλιτέχνες

Πρόστιμο της τάξεως των 500.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), εκτιμώντας ότι η ΑΕΠΙ, κατέχοντας δεσπόζουσα θέση στην αγορά, εκμεταλλεύεται τους καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού «απειλεί» την ΑΕΠΙ με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης στα νέα δεδομένα που πλέον προσδιορίζονται για τις σχέσεις συνεργασίας, που έχει ήδη ή που πρόκειται να αναπτύξει με τους δημιουργούς. Η ΑΕΠΙ υποχρεώνεται επίσης σε τρίμηνο διάστημα να διαμορφώσει τις παρακρατήσεις - προμήθειες που επιβάλλει στους αντισυμβαλλομένους της δημιουργούς για την είσπραξη των μηχανικών και ειδικότερα των φωνογραφικών τους δικαιωμάτων κατά ανώτατο όριο στο 15% επί των εισπράξεων.

Η Επιτροπή απευθύνει, τέλος, σύσταση στην ΑΕΠΙ, για τη βελτίωση της πληροφόρησης δημιουργών και χρηστών, να δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο αφ' ενός τα εκάστοτε ισχύοντα αμοιβολόγια και τον κανονισμό διανομής και αφ' ετέρου τα ποσά που προκύπτουν βάσει συμφωνιών αμοιβαιότητας από την παρακράτηση 10% επί των δικαιωμάτων δημόσιας εκτέλεσης που η ΑΕΠΙ εισπράττει για λογαριασμό αλλοδαπών οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και τα κριτήρια διάθεσής του για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ