Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλαγιοκοπούν μισθούς και μεροκάματα

Στις αυξήσεις των μισθών - συντάξεων ανακάλυψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τις αιτίες αναζωπύρωσης του πληθωρισμού

Τις αντιλαϊκές θεωρίες και συνταγές που συνδυάζουν την αύξηση του τιμαρίθμου με τις αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα των εργαζόμενων, επανέφερε χτες η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια «παρέμβασης» ενόψει και της διαπραγμάτευσης για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Ο διοικητής της ΤτΕ Ν. Γκαργκάνας, μετά από συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, απέδωσε την αύξηση του πληθωρισμού στην αύξηση των αμοιβών εργασίας. Συγκεκριμένα, πρόβαλε το επιχείρημα πως οι μισθοί στην Ελλάδα αυξάνουν με «ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι στη ζώνη του ευρώ», αποσιωπώντας όμως το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης του επίσημου τιμαρίθμου στην Ελλάδα (που προκαλείται από τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών που επιβάλλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες στα είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης) είναι σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το ίδιο ισχυρίστηκε και για το «κατά μονάδα κόστος εργασίας».

Ο Ν. Γκαργκάνας προσπάθησε να πλαγιοκοπήσει τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων και συνταξιούχων, δίνοντας τις εξής δυο «λύσεις», που και οι δυο στοχεύουν στη μείωση του κόστους εργασίας:

  • Να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγικότητα. Ο ίδιος θεωρεί αυτόν τον τρόπο «προτιμότερο». Γεγονός είναι ότι η αύξηση της παραγωγικότητας βαδίζει πλάι πλάι με την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
  • Σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ, ο δεύτερος τρόπος είναι «να συμβαδίζει η αύξηση των μισθών με την παραγωγικότητα».

Ο Ν. Γκαργκάνας παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός «ήταν υψηλότερος» από αυτόν που περίμεναν και τον απέδωσε κυρίως «στη μεγάλη αύξηση στις τιμές των φρούτων και λαχανικών». Γεγονός είναι ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (για τον μήνα Ιούνη), προκύπτουν ετήσιες ανατιμήσεις σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Για παράδειγμα, τα φρούτα ανατιμήθηκαν 35%, τα λαχανικά 26,4% οι πατάτες 65% κλπ. Σύμφωνα με την ΤτΕ από τον Αύγουστο και μετά «θα υπάρξει κάποια υποχώρηση» και σε ετήσια βάση θα κλείσει «γύρω στο 3,5%» κατά 1,5% πάνω από τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.

Ο Ν. Γκαργκάνας, χωρίς να τηρήσει ούτε καν τα στοιχειώδη προσχήματα, έβαλε πλάτη στην τοκογλυφική πολιτική των εμπορικών τραπεζών για τις προμήθειες και τα άλλα χαράτσια που χρεώνουν στα στεγαστικά δάνεια. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου, ισχυρίστηκε ότι αυτή «αφορά ένα συγκεκριμένο άτομο». Σε μια επίδειξη πυγμής αναφέρθηκε στην πράξη διοικητή της ΤτΕ που αφορά υποτίθεται στη «διαφάνεια των συναλλαγών με τις τράπεζες» και την οποία προσπαθούν να αναβαθμίσουν σε μοναδικό νόμο για τις συναλλαγές δανειοληπτών και τραπεζών. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη απόφαση της ΤτΕ δίνει το ελεύθερο στους τραπεζίτες και κατοχυρώνει την ασυδοσία τους σε βάρος των πελατών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ