ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
«Ερχεται λιτότητα»

«Τέρμα τα "δίφραγκα", σφίχτε το ζωνάρι». Αυτό είναι το νόημα όσων παραδέχτηκε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Λιάνης, προαναγγέλλοντας εποχή λιτότητας και στον αθλητισμό, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες (ΟΑ) της Αθήνας. Και επειδή το επαγγελματικό κομμάτι και οι παράγοντές του, λόγω πολυεπίπεδων και πολύμορφων σχέσεων και καταστάσεων, δεν πρόκειται να πληγούν ιδιαίτερα, θα πληρώσει πολύ περισσότερο τα «σπασμένα» ο (έτσι και αλλιώς παραμελημένος) ερασιτεχνικός αθλητισμός. Οπως μέχρι τώρα, αφού δεν αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, σ' αντίθεση με το εμπορευματοποιημένο και παραδομένο προς εκμετάλλευση στο κεφάλαιο κομμάτι του.

Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός δήλωσε: «Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό πέρα από τα μέτρα της. Και επειδή μετά από τους ΟΑ έρχονται δίσεκτες μέρες η (όπως τη χαρακτήρισε) "συνταγή Σημίτη" μπλοκάκι, μεζούρα, αυστηρότητα, είναι απαραίτητη». Μάλιστα, οριοθέτησε την άσχημη οικονομική πραγματικότητα (σ.σ. που βέβαια δεν ισχύει για όλους): «Από την εποχή Παλαιοκρασσά μέχρι τις μέρες μας συρρικνώθηκαν τα έσοδα του αθλητισμού (σ.σ. και αυξήθηκαν αυτά των εκμεταλλευτών του)». Βέβαια, για να μην αντιμετωπίσει κομματικο-κυβερνητικές επιπλήξεις έσπευσε να δικαιολογήσει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «βασικότερο κομμάτι των εσόδων του ΟΠΑΠ σωστά πήγε για άλλες ίσως σημαντικότερες κοινωνικές ανάγκες». Και εξέφρασε την ελπίδα κάποιο κομμάτι από αυτά τα έσοδα να ξαναδιατεθεί για τον αθλητισμό.

Ομως, ο υφυπουργός άφησε σαφέστατες αιχμές και για (επιεικώς) μη σωστή διαχείριση από κάποιους. Παρότι οι ομοσπονδίες έχουν πάρει το 50% της τακτικής επιχορήγησης, όπως είπε, «συχνά υπάλληλοι σταδίων παραπονιούνται ότι πληρώνονται με καθυστέρηση. Αυτό είναι πολύ σοβαρό». Ενώ αναφερόμενος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου σχολίασε: «Δεν είχαν την οργάνωση που θα έπρεπε παρά το γεγονός ότι είχε δοθεί ένα αξιόλογο ποσό που έφτανε το 1 δισ.»... Αραγε πλην των διαπιστώσεων θα υπάρξει άλλη ενέργεια; Ακόμα ο Γ. Λιάνης παρουσιάστηκε, στην καλύτερη περίπτωση, ουτοπιστής. Εψεξε την εμπορευματοποίηση της ολυμπιακής φλόγας, αναφέροντας με αγανάκτηση ότι στο Λος Αντζελες πουλήθηκε 3.000 δολάρια το χιλιόμετρο. «Ξέχασε», βέβαια, να σχολιάσει ότι αυτό έγινε με την ανοχή αν όχι τη συγκατάθεση της κυβέρνησης στην οποία μετέχει... Και χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της ΔΟΕ στην Αθήνα «τελευταία ευκαιρία» να τεθεί, από την ΕΟΕ, θέμα κατοχύρωσης της φλόγας. Λες και θα αλλάξει κάτι στη φιλοσοφία της ΔΟΕ και των συνεταίρων της πολυεθνικών...

ΑΡΗΣ
Ζητείται ελπίς...

Πρόσωπα σκυθρωπά και απογοητευμένα καθώς και έκδηλη αγωνία για το αύριο ήταν το σκηνικό που επικρατούσε χτες στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Η αποστολή του Αρη ήδη έχει φθάσει μετά από μια ...τριήμερη προετοιμασία (!!!) στην Αυστρία αφού οι σημαντικές διοικητικές και οικονομικές εξελίξεις δεν επέτρεπαν στην ομάδα να μείνει περισσότερο. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε και ο προπονητής της ομάδας, Γιώργος Φοιρός, ακόμα και εκεί να έμεναν μόνον κέντρο προετοιμασίας δεν ήταν αυτό. «Ηταν ένα ακατάλληλο μέρος για προετοιμασία αυτό που πήγαμε και δεν ήταν καν αθλητικό κέντρο». Ο Ελληνας προπονητής εγγυήθηκε ότι παρά τις δυσκολίες δεν πρόκειται τελικά να αφήσει την ομάδα ενώ κάλεσε σε συσπείρωση όλους προκειμένου η ομάδα να παραμείνει όρθια σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Κατά τ' άλλα, μετά τη φυγή Μπενάλι και Ελ Κασίμι ξεκίνησαν προσπάθειες για την ανεύρεση χρημάτων. Από την προσπάθεια αυτή συγκεντρώθηκαν περίπου 300.000 ευρώ, από παλαίμαχους παίκτες και πρώην παράγοντες του συλλόγου, ενώ δεν αποκλείεται να επιδιωχτεί συνάντηση με τον Δημήτρη Κοντομηνά. Πάντως, για να εξασφαλίσει το πιστοποιητικό συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα απαιτούνται περίπου 1 εκατ. ευρώ. Για το θέμα πήρε θέση και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, που δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο ακόμα και τον υποβιβασμό, τονίζοντας ότι αν δε λυθούν τα προβλήματα από τους παράγοντες της ομάδας «ίσως καταλήξουμε σε μια πρωτοφανή λύση».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
«Περίπατος» πριν τη ... μάχη

Χωρίς να δυσκολευτεί καθόλου η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών πέτυχε την πρώτη της νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξάγεται στη Βαρκελώνη. Οι διεθνείς μας έκαναν επίδειξη δύναμης απέναντι στην Κίνα, την οποία νίκησαν με 17-2. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δε συνάντησε καμία δυσκολία από τους αντιπάλους του και δύσκολα μπορούν να βγουν συμπεράσματα όσον αφορά στη συνέχεια. Οπως και να έχει πάντως το ευρύ σκορ προκαλεί ένα ψυχολογικό αβαντάζ ενόψει της συνέχειας. Την Παρασκευή η χώρα μας θα αντιμετωπίσει την Ιταλία στο πλέον κρίσιμο παιχνίδι αφού χρειάζεται μόνον τη νίκη προκειμένου να ελπίζει στην κατάκτηση της πρώτης θέσης του ομίλου. Τα 7λεπτα: 7-0, 10-2, 13-2 ΕΛΛΑΔΑ: Σχίζας, Βλοντάκης 3, Μάζης, Αφρουδάκης 2, Θωμάκος 3, Χατζηθεοδώρου, Καλακώνας 2, Αφρουδάκης, Θεοδωρόπουλος 2, Σάντα. ΚΙΝΑ: Γιου, Χαν.

Εξάλλου τη νίκη προκειμένου να διατηρήσει ακέραιες τις όποιες ελπίδες έχει για πρόκριση θέλει σήμερα η Εθνική γυναικών με αντίπαλο τη Γαλλία (18.15, ΕΤ1), αφού η δεύτερη ήττα από τη Γερμανία με 10-8 έφερε σε δύσκολη θέση το συγκρότημα του Κούλη Ιωσηφίδη.

  • Την απαίτησή τους να φύγουν οι Αμερικανοί κατακτητές από το Ιράκ εκδήλωσαν και επίσημα οι τρεις Ιρακινοί κολυμβητές, που εκπροσωπούν τη χώρα τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Οι Μοχάμαντ Σαρμάντ, Μοχάμεντ Αμπας και Ζαΐντ Σαΐντ μίλησαν για τις δυσκολίες που είχαν στην προετοιμασία τους λόγω του πολέμου, ενώ ζήτησαν από τους Αμερικανούς να αποχωρήσουν από το Ιράκ. «Ζητούμε από τους Αμερικανούς στρατιώτες να εγκαταλείψουν την πατρίδα μας, επειδή οι Ιρακινοί είναι ικανοί να ανοικοδομήσουν τη χώρα», είπε μεταξύ άλλων ο Μοχάμαντ Σαρμάντ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον το θέμα της απόκτησης επιθετικού στον Ολυμπιακό. Μετά τη διακοπή συμβολαίου που επιβλήθηκε στον Λάμπρο Χούτο οι «ερυθρόλευκοι» έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην απόκτηση δύο παικτών που θα στελεχώσουν την επιθετική γραμμή των «ερυθρολεύκων». Στη σχετική λίστα των υποψηφίων βρίσκεται και το όνομα του Ντεμπά Νιρέν. Ο Σουηδός αναμένεται να μείνει ελεύθερος, καθώς του οφείλονται 25.000 ευρώ από τον Αρη, κάτι που τον φέρνει ακόμη πιο κοντά στο λιμάνι. Από την πλευρά του παίκτη, όμως, δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες. Η περίπτωση του Αργεντινού Νάνι όσο περνάνε οι μέρες δείχνει να απομακρύνεται. Οι «ερυθρόλευκοι» τα έχουν βρει σε όλα με τον παίκτη, ο οποίος βλέπει με αρκετά καλό μάτι τη μετακόμισή του στην Ευρώπη και φυσικά τη συμμετοχή του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι απαιτήσεις όμως της Βελέζ κρίνονται εξαιρετικά υψηλές, κάτι που αναγκάζει τους παράγοντες του Ολυμπιακού να εξετάζουν και άλλες περιπτώσεις. Μία από αυτές είναι και αυτή του Χάβι Μορένο, ο οποίος την περασμένη αγωνιστική περίοδο αγωνιζόταν ως δανεικός στην Ατλέτικο Μαδρίτης, από τη Μίλαν.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Την πρόκρισή της στην ημιτελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων εξασφάλισε, ουσιαστικά, η Εθνική Ελλάδας συντρίβοντας και την Τουρκία με 79-58 στο «Αλεξάνδρειο». Χωρίς να συναντήσει δυσκολίες σε κανένα σημείο του αγώνα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στηρίχτηκε για μία ακόμη φορά στον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, αλλά και στην πολύτιμη συνεισφορά των Βασιλειάδη και Βασιλόπουλου. Πλέον η ομάδα του Νίκου Σταυρόπουλου μένει εκτός τετράδας μόνο σε περίπτωση ήττας με 15 και περισσότερους πόντους στο χτεσινό παιχνίδι κόντρα στην Κροατία και εφόσον νωρίτερα (19.00) η Σλοβενία θα έχει νικήσει την Τουρκία. Τα δεκάλεπτα: 21-18, 40-27, 53-42, 79-58.

  • Ο Φώτης Κατσικάρης είναι και τυπικά ο νέος προπονητής της ΑΕΚ. Ο νεαρός κόουτς, άμεσος συνεργάτης τόσο του Ντούσαν Ιβκοβιτς, όσο και του Ντράγκαν Σάκοτα, αναλαμβάνει καθήκοντα πρώτου προπονητή, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ενωσης.
ΠΑΟ
Και επίσημα Σανμαρτεάν

Εστω και με μια μέρα καθυστέρηση ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τελικά και επίσημα την απόκτηση του Ρουμάνου Λουτσιάν Σανμαρτεάν. Ο 23χρονος παίκτης ολοκλήρωσε με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε και το απόγευμα μεταβαίνει στην Ελβετία για να ενσωματωθεί στη νέα του ομάδα. Από την ΠΑΕ, όπως συμβαίνει με όλες τις μεταγραφές, δεν ανακοινώθηκε η χρονική διάρκεια του συμβολαίου, όμως σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για πενταετές συμβόλαιο (3+2) με την Γκλόρια Μπίστριτσα να παίρνει 600.000 ευρώ και τον παίκτη 300.000 ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, έδειξε να συμφωνεί με την πρόταση του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού για ανακατασκευή της Λεωφόρου, όσο δε για το θέμα της αύξησης της χωρητικότητας παραπέμπει το θέμα στους ανθρώπους του «τριφυλλιού». Επίσης, στα πλαίσια των ισορροπιών ο Γιώργος Λιάνης φρόντισε να διευκρινίσει ότι η πολιτεία θα βοηθήσει τον Παναθηναϊκό όπως έγινε και στις περιπτώσεις του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ