Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
«Ερχεται λιτότητα»

«Τέρμα τα "δίφραγκα", σφίχτε το ζωνάρι». Αυτό είναι το νόημα όσων παραδέχτηκε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Λιάνης, προαναγγέλλοντας εποχή λιτότητας και στον αθλητισμό, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες (ΟΑ) της Αθήνας. Και επειδή το επαγγελματικό κομμάτι και οι παράγοντές του, λόγω πολυεπίπεδων και πολύμορφων σχέσεων και καταστάσεων, δεν πρόκειται να πληγούν ιδιαίτερα, θα πληρώσει πολύ περισσότερο τα «σπασμένα» ο (έτσι και αλλιώς παραμελημένος) ερασιτεχνικός αθλητισμός. Οπως μέχρι τώρα, αφού δεν αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, σ' αντίθεση με το εμπορευματοποιημένο και παραδομένο προς εκμετάλλευση στο κεφάλαιο κομμάτι του.

Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός δήλωσε: «Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό πέρα από τα μέτρα της. Και επειδή μετά από τους ΟΑ έρχονται δίσεκτες μέρες η (όπως τη χαρακτήρισε) "συνταγή Σημίτη" μπλοκάκι, μεζούρα, αυστηρότητα, είναι απαραίτητη». Μάλιστα, οριοθέτησε την άσχημη οικονομική πραγματικότητα (σ.σ. που βέβαια δεν ισχύει για όλους): «Από την εποχή Παλαιοκρασσά μέχρι τις μέρες μας συρρικνώθηκαν τα έσοδα του αθλητισμού (σ.σ. και αυξήθηκαν αυτά των εκμεταλλευτών του)». Βέβαια, για να μην αντιμετωπίσει κομματικο-κυβερνητικές επιπλήξεις έσπευσε να δικαιολογήσει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «βασικότερο κομμάτι των εσόδων του ΟΠΑΠ σωστά πήγε για άλλες ίσως σημαντικότερες κοινωνικές ανάγκες». Και εξέφρασε την ελπίδα κάποιο κομμάτι από αυτά τα έσοδα να ξαναδιατεθεί για τον αθλητισμό.

Ομως, ο υφυπουργός άφησε σαφέστατες αιχμές και για (επιεικώς) μη σωστή διαχείριση από κάποιους. Παρότι οι ομοσπονδίες έχουν πάρει το 50% της τακτικής επιχορήγησης, όπως είπε, «συχνά υπάλληλοι σταδίων παραπονιούνται ότι πληρώνονται με καθυστέρηση. Αυτό είναι πολύ σοβαρό». Ενώ αναφερόμενος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου σχολίασε: «Δεν είχαν την οργάνωση που θα έπρεπε παρά το γεγονός ότι είχε δοθεί ένα αξιόλογο ποσό που έφτανε το 1 δισ.»... Αραγε πλην των διαπιστώσεων θα υπάρξει άλλη ενέργεια; Ακόμα ο Γ. Λιάνης παρουσιάστηκε, στην καλύτερη περίπτωση, ουτοπιστής. Εψεξε την εμπορευματοποίηση της ολυμπιακής φλόγας, αναφέροντας με αγανάκτηση ότι στο Λος Αντζελες πουλήθηκε 3.000 δολάρια το χιλιόμετρο. «Ξέχασε», βέβαια, να σχολιάσει ότι αυτό έγινε με την ανοχή αν όχι τη συγκατάθεση της κυβέρνησης στην οποία μετέχει... Και χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της ΔΟΕ στην Αθήνα «τελευταία ευκαιρία» να τεθεί, από την ΕΟΕ, θέμα κατοχύρωσης της φλόγας. Λες και θα αλλάξει κάτι στη φιλοσοφία της ΔΟΕ και των συνεταίρων της πολυεθνικών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ