ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Συγκλονιστική η χτεσινοβραδινή κοινή πορεία μεταναστών και ντόπιων εργατών

Σείστηκε χτες το κέντρο της Αθήνας από την ιαχή «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ». Απ' αυτές τις δύο λέξεις, που όλοι πλέον γνωρίζουν πως αποτελούν τη μόνη διέξοδο. «Ολοι μαζί», λοιπόν, χιλιάδες μετανάστες και Ελληνες εργάτες συγκεντρώθηκαν χτες στην Ομόνοια, στο «δικό» τους τόπο, στην πλατεία απ' όπου σχεδόν μια δεκαετία πριν ξεκινούσαν όλα. Τότε, που άνθρωποι απ' όλες τις γωνιές του πλανήτη έφταναν ταλαίπωροι στη χώρα μας για ν' αναζητήσουν τίμια ένα κομμάτι ψωμί. Σήμερα η αγωνία για το μεροκάματο μπορεί να παραμένει ίδια, αλλά το κυρίαρχο αίτημα - έτσι όπως αποδείχτηκε κι απ' τη χτεσινή συγκέντρωσή τους - είναι: «Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών τώρα».

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταναστευτικών Συλλόγων, Κοινοτήτων και Ενώσεων Ελλάδας ήταν χτες κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Χιλιάδες μετανάστες έφτασαν συγκροτημένα στο χώρο του «ραντεβού», με πανό και πικέτες, με συνθήματα γραμμένα στα ελληνικά, αλλά και στις γλώσσες τους. Μαζική ήταν η προσέλευση των Αλβανών μεταναστών, οι οποίοι ξεχώριζαν απ' το πλήθος, μια κι οι περισσότεροι κρατούσαν σημαίες της πατρίδας τους. Η Ομόνοια, αυτή τη φορά, αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει και το πλήθος, αλλά και το πάθος αυτών των ανθρώπων, που δε σταμάτησαν στιγμή να φωνάζουν συνθήματα στη γλώσσα τους, που δεν έπαψαν λεπτό να σφυρίζουν και να χειροκροτούν, που διαρκώς με μια φωνή κατέληγαν στο «Είμαστε ενωμένοι κι αποφασισμένοι».

Ακριβώς στην ώρα που είχε προγραμματιστεί η συγκέντρωση, στις 7.30 μ.μ., ανέβηκε στο βήμα των ομιλητών εκπρόσωπος της Αλβανικής Κοινότητας, ο οποίος τόνισε ότι οι μετανάστες οφείλουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους, ζήτησε νομιμοποίηση όλων των μεταναστών με την εφαρμογή του Ν.2910/01 και χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Στο ίδιο πνεύμα, κινήθηκε και η ομιλία του εκπροσώπου της πακιστανικής κοινότητας, που αναφέρθηκε ιδίως στην απλοποίηση των διαδικασιών που δημιουργούν τη γραφειοκρατία και τις ατέλειωτες ουρές έξω από τις Νομαρχίες. Εκ μέρους των δεκάδων συνδικάτων, που υποστήριξαν με τη συμμετοχή τους το χτεσινό συλλαλητήριο, τοποθετήθηκε ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γ. Θεοδώρου. «Τα προβλήματά μας είναι κοινά, όπως κοινός είναι και ο αντίπαλός μας», είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για την πολιτική της κυβέρνησης, που δε θέλει - όχι δεν μπορεί - να νομιμοποιήσει όλους τους μετανάστες, για τα συμφέροντα που βρίσκονται πάνω από την κυβέρνηση και καθοδηγούν την πολιτική της, συμφέροντα που «θέλουν τον μετανάστη όμηρο, ευάλωτο στις ορέξεις της εργοδοσίας και του κεφαλαίου». Μάλιστα, ο Γ. Θεοδώρου θύμισε και τα θύματα της εργοδοσίας, τους νεκρούς εργάτες, «που κλάψαμε όλα αυτά τα χρόνια μαζί στις οικοδομές, στα εργοστάσια, στα δημόσια έργα» και κάλεσε τους μετανάστες να οργανωθούν στα συνδικάτα και στις Κοινότητές τους, «γιατί μόνον έτσι μπορεί να δυναμώσει η φωνή σας».

Αμέσως μετά ξεκίνησε από τη Σταδίου η πορεία μεταναστών και ντόπιων εργατών, με κυρίαρχο σύνθημα το «Ολοι μαζί». Στα Χαυτεία η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, που ολοκλήρωνε εκείνη την ώρα την πικετοφορία για το ωράριο, ενώθηκε με την πορεία των μεταναστών. Με ρυθμό και ζωντάνια, η πορεία έφτασε έξω από τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής των Μεταναστών - αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι σ' αυτήν συμμετέχουν 25 Κοινότητες - επέδωσε υπόμνημα, στο οποίο αναφέρονται όλα τα αιτήματά τους. Εκτός απ' τη νομιμοποίηση και την απλοποίηση των διαδικασιών, ζητήθηκε η δημιουργία ενιαίου φορέα χορήγησης άδειας εργασίας και παραμονής, αυτές οι άδειες να δίνονται για τρία χρόνια, η σύμβαση εργασίας και τα ένσημα να μην αποτελούν προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση του μετανάστη και να καταργηθεί το παράβολο των 150 ευρώ που απαιτείται σήμερα. Οταν η αντιπροσωπεία βγήκε από τη Βουλή, η πορεία το ίδιο συγκροτημένα κατέβηκε προς την Ομόνοια, από την Πανεπιστημίου και εκεί διαλύθηκε, με την υπόσχεση για νέους αγώνες, για νέες και ακόμα μεγαλύτερες πορείες.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των μεταναστών

Την ώρα που οι μετανάστες βρίσκονταν στους δρόμους για να διεκδικήσουν την επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, το ΚΚΕ κατέθετε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητούσε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να σταματήσει η ομηρία στην οποία τους καταδικάζουν οι προϋποθέσεις νομιμοποίησής τους. Με Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, προς τον υπουργό Εσωτερικών, επισημαίνει ότι «εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ζουν στη χώρα βρίσκονται εκτός της διαδικασίας νομιμοποίησης». Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία «απορρέουν από τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ», ο βουλευτής του ΚΚΕ καταθέτει τα αιτήματα των μεταναστών. Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, οι μετανάστες ζητούν: Η σύμβαση εργασίας και τα ένσημα να μην αποτελούν προϋπόθεση για την παραμονή τους στη χώρα, ενώ η άδεια εργασίας και παραμονής να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για αναζήτηση εργασίας. Να ενοποιηθούν οι δύο αυτές διαδικασίες, για τις οποίες απαιτούνται τα ίδια δικαιολογητικά, έτσι ώστε να μη γιγαντώνεται η γραφειοκρατία και ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση της άδειας παραμονής. Η άδεια παραμονής να ισχύει για τρία χρόνια τουλάχιστον. Να καταργηθεί το παράβολο και να είναι ανοιχτή η διαδικασία νομιμοποίησης, χωρίς αποκλειστικές προθεσμίες, για όλους τους μετανάστες που ήταν μέχρι τις 2 Ιούνη του 2001 στην Ελλάδα. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ανήκουν στην τρίτη ηλικία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Τέλος - όπως σημειώνεται στην Ερώτηση - οι μετανάστες ζητούν να σταματήσει η ιδιότυπη ομηρία για παραμονή μέσα στα σύνορα της Ελλάδας και των νόμιμων μεταναστών, οι οποίοι, αν και έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους, λόγω της αδυναμίας των κρατικών υπηρεσιών να τους χορηγήσουν έγκαιρα την άδεια παραμονής, μένουν "ακάλυπτοι" με αρνητικότατες συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».


Καταγγελίες για τον όμιλο Αυγερινοπούλου

Μηνυτήρια αναφορά κατά της ιδιοκτήτριας του ομίλου Αυγερινοπούλου κατέθεσε χτες η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), με βάση καταγγελίες από μέλη της - εργαζόμενους στα ΙΕΚ του ομίλου. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες, καταγγέλθηκε ότι κατόπιν πιέσεων της διοίκησης της εταιρίας συντάσσονταν εικονικά μαθητολόγια, στα οποία φέρονταν εγγεγραμμένοι ανύπαρκτοι μαθητές και χρησιμοποιούνταν για την είσπραξη δανείων από τον όμιλο, ο οποίος παρουσίαζε στις τράπεζες πλαστά στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση. Παράλληλα, καταγγέλλεται ότι δίνονταν βεβαιώσεις επαγγελματικής κατάρτισης σε σπουδαστές, που δεν ήταν ποτέ γραμμένοι ή που δεν ολοκλήρωναν τις σπουδές τους, ενώ σε σπουδαστές αισθητικής δινόταν η υπόσχεση ότι σε συνεργασία με ιταλικό εκπαιδευτικό φορέα και έναντι αδρής αμοιβής, θα εξασφαλιζόταν η συμμετοχή σε εξετάσεις για την αναγνώριση πτυχίου και απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη μηνυτήρια αναφορά, η διοίκηση του ομίλου ανάγκαζε εκπαιδευτικούς των ΙΕΚ να συνάπτουν καταναλωτικά δάνεια με την Eurobank, ύψους ενός εκατομμυρίου δραχμών, προκειμένου να αγοράσουν μετοχές της εταιρίας «Jurby International», η οποία, όμως, ποτέ δεν εισήχθη στο Χρηματιστήριο. Επιπλέον, καταγγέλλουν ότι η επιχείρηση εξέδιδε από το 1990 μη θεωρημένες από την Εφορία αποδείξεις, ενώ δεν είχε ασφαλιστική ενημερότητα.

ΑΔΕΔΥ
Δε διεκδικεί καν το κατώτερο των 1.050 ευρώ

Την επί της ουσίας στήριξή της στην κυβερνητική πρόταση για το νέο μισθολόγιο των εργαζομένων στο Δημόσιο, που επιφέρει τεράστια μείωση στους μισθούς τους, προσφέρει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ και συγκεκριμένα οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ), παρά την όποια αντίθεσή τους έχουν εκφράσει στα λόγια.

Αυτό προκύπτει και από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, καθώς οι προαναφερόμενες παρατάξεις από τη μια εμφανίστηκαν αντίθετες στην κυβερνητική πρόταση και από την άλλη απέρριψαν την πρόταση της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης (ΤΑΔΗΣΥ), για οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων, με στόχο να αποσυρθεί το νέο μισθολόγιο και να διεκδικηθούν αυξήσεις που θα διαμορφώνουν τον κατώτερο βασικό μισθό στα 1.050 ευρώ με ανάλογες αυξήσεις σε όλα τα κλιμάκια και της κατηγορίες.

Αντίθετα, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ αρκέστηκε σε μια ανακοίνωση που με γενικόλογες εκφράσεις επισημαίνει ότι θα «διατηρεί ανοιχτή τη διαρκή διεκδίκηση και στρατηγική της». Η άρνησή τους να απαιτήσουν ακόμα και την απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης δείχνει ότι ακόμα το αίτημα που αρθρώνουν για 1.050 ευρώ κατώτερο μισθό είναι μόνο στα λόγια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ