Παρασκευή 18 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Συγκλονιστική η χτεσινοβραδινή κοινή πορεία μεταναστών και ντόπιων εργατών

Σείστηκε χτες το κέντρο της Αθήνας από την ιαχή «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ». Απ' αυτές τις δύο λέξεις, που όλοι πλέον γνωρίζουν πως αποτελούν τη μόνη διέξοδο. «Ολοι μαζί», λοιπόν, χιλιάδες μετανάστες και Ελληνες εργάτες συγκεντρώθηκαν χτες στην Ομόνοια, στο «δικό» τους τόπο, στην πλατεία απ' όπου σχεδόν μια δεκαετία πριν ξεκινούσαν όλα. Τότε, που άνθρωποι απ' όλες τις γωνιές του πλανήτη έφταναν ταλαίπωροι στη χώρα μας για ν' αναζητήσουν τίμια ένα κομμάτι ψωμί. Σήμερα η αγωνία για το μεροκάματο μπορεί να παραμένει ίδια, αλλά το κυρίαρχο αίτημα - έτσι όπως αποδείχτηκε κι απ' τη χτεσινή συγκέντρωσή τους - είναι: «Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών τώρα».

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταναστευτικών Συλλόγων, Κοινοτήτων και Ενώσεων Ελλάδας ήταν χτες κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Χιλιάδες μετανάστες έφτασαν συγκροτημένα στο χώρο του «ραντεβού», με πανό και πικέτες, με συνθήματα γραμμένα στα ελληνικά, αλλά και στις γλώσσες τους. Μαζική ήταν η προσέλευση των Αλβανών μεταναστών, οι οποίοι ξεχώριζαν απ' το πλήθος, μια κι οι περισσότεροι κρατούσαν σημαίες της πατρίδας τους. Η Ομόνοια, αυτή τη φορά, αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει και το πλήθος, αλλά και το πάθος αυτών των ανθρώπων, που δε σταμάτησαν στιγμή να φωνάζουν συνθήματα στη γλώσσα τους, που δεν έπαψαν λεπτό να σφυρίζουν και να χειροκροτούν, που διαρκώς με μια φωνή κατέληγαν στο «Είμαστε ενωμένοι κι αποφασισμένοι».

Ακριβώς στην ώρα που είχε προγραμματιστεί η συγκέντρωση, στις 7.30 μ.μ., ανέβηκε στο βήμα των ομιλητών εκπρόσωπος της Αλβανικής Κοινότητας, ο οποίος τόνισε ότι οι μετανάστες οφείλουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους, ζήτησε νομιμοποίηση όλων των μεταναστών με την εφαρμογή του Ν.2910/01 και χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Στο ίδιο πνεύμα, κινήθηκε και η ομιλία του εκπροσώπου της πακιστανικής κοινότητας, που αναφέρθηκε ιδίως στην απλοποίηση των διαδικασιών που δημιουργούν τη γραφειοκρατία και τις ατέλειωτες ουρές έξω από τις Νομαρχίες. Εκ μέρους των δεκάδων συνδικάτων, που υποστήριξαν με τη συμμετοχή τους το χτεσινό συλλαλητήριο, τοποθετήθηκε ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γ. Θεοδώρου. «Τα προβλήματά μας είναι κοινά, όπως κοινός είναι και ο αντίπαλός μας», είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για την πολιτική της κυβέρνησης, που δε θέλει - όχι δεν μπορεί - να νομιμοποιήσει όλους τους μετανάστες, για τα συμφέροντα που βρίσκονται πάνω από την κυβέρνηση και καθοδηγούν την πολιτική της, συμφέροντα που «θέλουν τον μετανάστη όμηρο, ευάλωτο στις ορέξεις της εργοδοσίας και του κεφαλαίου». Μάλιστα, ο Γ. Θεοδώρου θύμισε και τα θύματα της εργοδοσίας, τους νεκρούς εργάτες, «που κλάψαμε όλα αυτά τα χρόνια μαζί στις οικοδομές, στα εργοστάσια, στα δημόσια έργα» και κάλεσε τους μετανάστες να οργανωθούν στα συνδικάτα και στις Κοινότητές τους, «γιατί μόνον έτσι μπορεί να δυναμώσει η φωνή σας».

Αμέσως μετά ξεκίνησε από τη Σταδίου η πορεία μεταναστών και ντόπιων εργατών, με κυρίαρχο σύνθημα το «Ολοι μαζί». Στα Χαυτεία η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, που ολοκλήρωνε εκείνη την ώρα την πικετοφορία για το ωράριο, ενώθηκε με την πορεία των μεταναστών. Με ρυθμό και ζωντάνια, η πορεία έφτασε έξω από τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής των Μεταναστών - αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι σ' αυτήν συμμετέχουν 25 Κοινότητες - επέδωσε υπόμνημα, στο οποίο αναφέρονται όλα τα αιτήματά τους. Εκτός απ' τη νομιμοποίηση και την απλοποίηση των διαδικασιών, ζητήθηκε η δημιουργία ενιαίου φορέα χορήγησης άδειας εργασίας και παραμονής, αυτές οι άδειες να δίνονται για τρία χρόνια, η σύμβαση εργασίας και τα ένσημα να μην αποτελούν προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση του μετανάστη και να καταργηθεί το παράβολο των 150 ευρώ που απαιτείται σήμερα. Οταν η αντιπροσωπεία βγήκε από τη Βουλή, η πορεία το ίδιο συγκροτημένα κατέβηκε προς την Ομόνοια, από την Πανεπιστημίου και εκεί διαλύθηκε, με την υπόσχεση για νέους αγώνες, για νέες και ακόμα μεγαλύτερες πορείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ