ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασφυξία από καύσωνα και νέφος

Eurokinissi

Στους ρυθμούς της ...αποπληξίας έζησαν χτες τα εκατομμύρια των κατοίκων της πρωτεύουσας, με το θερμόμετρο να έχει καρφωθεί στους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ, παράλληλα, η ατμοσφαιρική ρύπανση έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία της.

Η μόνη που απουσίαζε από το σκηνικό αυτό ήταν η κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε να πάρει ακόμη και αυτά τα έκτακτα μέτρα - ασπιρίνες, ενώ την ...«τιμή» της επιχείρησε μάταια να σώσει το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, εκδίδοντας συστάσεις προς ...πνιγομένους!

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, τρεις ρύποι παρουσίασαν και χτες αυξημένες τιμές. Συγκεκριμένα, το όζον έφτασε στο Γαλάτσι στα 223 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο προειδοποίησης τα 180, το διοξείδιο του αζώτου έπιασε τα 240 μικρογραμμάρια στην οδό Αθηνάς, με όριο προειδοποίησης τα 200, ενώ ο «μοντέρνος» και πολύ επικίνδυνος ρύπος των αιωρούμενων σωματιδίων έφτασε στα 96 μικρογραμμάρια, έναντι ορίου επιβολής εκτάκτων μέτρων τα 50 (όριο, όμως, που δεν έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά ακόμη στη χώρα μας).

Νέες συστάσεις

Σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ, η ίδια κατάσταση αναμένεται να επικρατήσει και σήμερα μέχρι το απόγευμα, οπότε ο καιρός θα αρχίσει να χαλάει, ενώ ο καύσωνας, μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, θα μας ξαναεπισκεφτεί στα μέσα της άλλης βδομάδας.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, με αφορμή τις προβλέψεις της ΕΜΥ για υψηλές θερμοκρασίες, εξέδωσε νέο δελτίο ...συστάσεων προς τους πολίτες. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι για την πρόληψη των συμπτωμάτων θερμοπληξίας θα πρέπει: Να αποφεύγουν την άσκοπη έκθεση στον ήλιο και τη βαριά σωματική άσκηση, κυρίως σε υπαίθριους χώρους. Να καταναλώνουν άφθονα νερά. Να αποφεύγουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Η διατροφή τους να αποτελείται από ελαφρά γεύματα. Να κάνουν χρήση καπέλου. Να ντύνονται ελαφρά. Να κάνουν συχνά ντους.

Επίσης επισημαίνεται ότι τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (βρέφη, άτομα άνω των 65 ετών, πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες) θα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα μόνον ύστερα από συνεννόηση με το γιατρό τους. Τέλος, υπόσχεται ότι όλες οι υγειονομικές μονάδες βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Τραμ εναντίον ... ΕΥΔΑΠ!

Ολες τις ευθύνες στους εργολάβους του τραμ ρίχνει, με ανακοίνωσή της, η ΕΥΔΑΠ για τις εκτεταμένες διακοπές που σημειώθηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες στην υδροδότηση της περιοχής του Ελληνικού.

Οπως επισημαίνει η ΕΥΔΑΠ - ζητώντας συγνώμη από τους καταναλωτές που έμειναν χωρίς νερό - οι διακοπές στην υδροδότηση σημειώθηκαν εξαιτίας σοβαρών ζημιών που προκάλεσαν στο δίκτυο ύδρευσης οι εργολάβοι που εκτελούν τα έργα για λογαριασμό της ΤΡΑΜ ΑΕ. Μάλιστα, όπως τονίζει η ΕΥΔΑΠ, όλα αυτά έγιναν παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί όλες οι πληροφορίες και οι οδηγίες στους εκτελούντες το έργο του τραμ, προκειμένου να αποφεύγονται οι ζημιές στα δίκτυά της.

Φαίνεται, όμως, ότι προκειμένου οι εργολάβοι - κάτω από τις οδηγίες της κυβέρνησης - να προλάβουν την ολοκλήρωση του έργου, όπως - όπως, μέχρι τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας, δεν ακολουθούν καμία οδηγία, αφήνοντας ολόκληρες περιοχές χωρίς νερό σε περίοδο καύσωνα...

ΚΟΝΙΤΣΑ
Χωρίς σφαγεία η περιοχή...

Εντονη είναι η δυσαρέσκεια των αγροτοκτηνοτρόφων στην Κόνιτσα ύστερα από την απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να κλείσουν τα σφαγεία εξαιτίας μη τήρησης των κανόνων υγιεινής και μη ύπαρξης των απαιτούμενων εγκαταστάσεων. Στις 22-23/7/2003 ειδική επιτροπή της ΕΕ και του υπουργείου Γεωργίας θα κάνει έλεγχο των σφαγείων.

Ετσι, οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα αναγκάζονται στο εξής να μεταφέρουν με οχήματα τα ζώα τους στα συνεταιριστικά σφαγεία ή σε ιδιωτικά που βρίσκονται στα Γιάννενα. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση με επιπλέον έξοδα και για τη μεταφορά και για τη σφαγή.

Το εν λόγω σφαγείο εξυπηρετούσε την επαρχία της Κόνιτσας αλλά και αυτούς που από τις γύρω περιοχές πηγαίνουν εκεί τα κοπάδια τους τα καλοκαίρια. Ενα ζωικό κεφάλαιο που αριθμεί 16.771 αιγοπρόβατα, 1.250 βοοειδή και 10.000 αιγοπρόβατα που μεταφέρονται το καλοκαίρια.

Η προσωρινή διοίκηση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κόνιτσας σε επαφή με τη δημοτική αρχή ζήτησε να συνεχίσει να λειτουργεί το σφαγείο έως ότου φτιαχτεί σύγχρονο που να τηρεί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και εγκαταστάσεων. Η δημοτική αρχή Κόνιτσας δεσμεύτηκε πως, εάν δεν επιτραπεί η συνέχιση της λειτουργίας του παλιού σφαγείου, θα αγοράσει ψυγείο και φορτηγό για να μεταφέρουν οι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους.

Γραμμή για έκτακτα οδοντιατρικά περιστατικά

Τηλεφωνική γραμμή αντιμετώπισης έκτακτων οδοντιατρικών περιστατικών θα λειτουργήσει και φέτος, από την 1η Αυγούστου για όλο το 24ωρο και τα Σαββατοκύριακα, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής.

Η υπηρεσία θα ενημερώνει το κοινό της Αττικής όλο το 24ωρο για το πώς θα βρει οδοντίατρο κατά τη διάρκεια του Αυγούστου στο 210 94.90.560.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Αύριο Κυριακή, πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις αντιστασιακών:

- Το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση στο Μιτάτο των Βίγλιδων «ΠΟΡΙΑ», το ξακουστό λημέρι των ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας. Οποιοι θέλουν να συμμετάσχουν πρέπει να συγκεντρωθούν στις 9.30 π.μ. στον Ομαλό, στη διακλάδωση για το καταφύγιο του Καλλέργη.

- To Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ και η Κοινότητα Λεοντίου Αχαΐας, ώρα 11 π.μ., πραγματοποιούν εκδήλωση στο Λεόντιο για τη μεγάλη νίκη του ΕΛΑΣ, που συνέτριψε και διέλυσε ένα τάγμα Ιταλών, το λεγόμενο ανταρτοφάγο, στις 13 Ιούλη 1943.

- Στο μνημείο των πενήντα τεσσάρων Ελλήνων πατριωτών απαγχονισθέντων στις 21.7.44 (50 όμηροι του στρατοπέδου Χαϊδαρίου και 4 στελέχη του αντιστασιακών οργανώσεων), από τους Γερμανούς κατακτητές, που είναι στο 19ο χιλιόμετρο του δρόμου Αθήνας - Ραφήνας, η Αδελφότητα των οικογενειών τους πραγματοποιεί μνημόσυνο τιμής, ώρα 10.15 π.μ.

- Το Παράρτημα Γαργαλιάνων Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί, στις 10.30 π.μ., εκδήλωση προς τιμήν των 18 ΕΛΑΣιτών, που έπεσαν ηρωικά στις 19 του Ιούλη 1944 στη μάχη κατά των Γερμανών κατακτητών στο Γεφύρι Μανούσου, μεταξύ Χώρας - Αγορελίτσας (Αμπελόφυτο).

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αλλαγή εφημερίας

Εργασίες σύνδεσης του νέου υποσταθμού ΔΕΗ με τα κτίρια του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας «Αγιος Παντελεήμων» θα πραγματοποιηθούν από 21 έως 25 του Ιούλη 2003 και έτσι το νοσοκομείο δε θα εφημερεύσει στις 23 του Ιούλη, αλλά εκτάκτως στις 31 του Ιούλη.

Η διοίκηση του νοσοκομείου καλεί όσους έχουν προκαθορισμένο ραντεβού για κλινική ή εργαστηριακή εξέταση τις παραπάνω ημερομηνίες στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία να επικοινωνήσουν εκ των προτέρων τηλεφωνικά με τη γραμματεία των ιατρείων στο 210-4933.200, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τη λειτουργία του συγκεκριμένου ιατρείου στο οποίο θέλουν να εξεταστούν.

Επισημαίνει, ακόμα, ότι το ΕΚΑΒ από 20 έως 25 του Ιούλη 2003 δε θα προσκομίζει περιστατικά στο νοσοκομείο και τα περιστατικά που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης θα διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία του Γ΄ ΠεΣΥΠ ή στα υπόλοιπα εφημερεύοντα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ