ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Κατηγορίες και απειλές από Ισραήλ - ΗΠΑ - ΕΕ
  • «Απειλή για όλον τον κόσμο» χαρακτηρίζει το Ιράν ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ
  • Η Τεχεράνη «φιλοξενεί τρομοκράτες», διατείνεται ο Αμερικανός Πρόεδρος
  • «Είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε», τονίζει ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Κάτω από έναν πίνακα που απεικονίζει τον Σ. Χουσεΐν ο Π. Γούλφοβιτς απευθύνει νέες απειλές προς το Ιράν

Associated Press

Κάτω από έναν πίνακα που απεικονίζει τον Σ. Χουσεΐν ο Π. Γούλφοβιτς απευθύνει νέες απειλές προς το Ιράν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΤΕΛ ΑΒΙΒ και ΚΡΟΦΟΡΝΤ.--

«Ο λαός μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τη χώρα μας και τα συμφέροντά μας οπουδήποτε», δήλωσε την Κυριακή ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο Χαμενεΐ μίλησε κατά την τελετή παράδοσης στους Φρουρούς της Επανάστασης του βαλλιστικού πυραύλου «Shahab-3» (Σαχάμπ σημαίνει «πεφταστέρι» στα περσικά), που έχει βεληνεκές 1.300 χιλιομέτρων -και άρα, μπορεί να πλήξει και το έδαφος του Ισραήλ- καθώς και ελικοπτέρων και ρωσικής κατασκευής μαχητικών «Σουκόι-25». Η αντίδραση του Ισραήλ ήρθε χθες, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ, που μετά από συνάντησή του με το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες χαρακτήρισε το Ιράν «απειλή για τη σταθερότητα όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου». Ο Σαλόμ αναφερόταν όχι μόνο στο νέο βαλλιστικό πύραυλο του Ιράν, αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχειρεί -διαμέσου του ΟΗΕ- να καταστρέψει.

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ συνεχίζει να πιέζει το Ιράν να υπογράψει το «συμπληρωματικό πρωτόκολλο» της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (ΝΡΤ), που θα επέτρεπε σε επιθεωρητές της να κάνουν «απροειδοποίητους» και αυστηρότερους ελέγχους στα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που λειτουργεί.

Ο Ισραηλινός ΥπΕξ υποστήριξε στις Βρυξέλλες ότι το Ιράν «κάνει τα πάντα προκειμένου να αποκτήσει πυρηνικά όπλα (... ώστε να) μπορεί να βλάψει και να απειλήσει όχι μόνο τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και το νότιο τμήμα της Ρωσίας»! Κάλεσε την ΕΕ να κινητοποιηθεί ώστε να ακυρωθεί η «απόκτηση τέτοιων δυνατοτήτων» από την κυβέρνηση της Τεχεράνης.

Από πλευράς Βρυξελλών εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν των επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών - μελών της ΕΕ, που αξιώνει από το Ιράν «άμεση και χωρίς προϋποθέσεις αποδοχή» του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της ΝΡΤ, και «αναθεώρηση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Ιράν το Σεπτέμβρη, κυρίως υπό το φως της νέας έκθεσης της ΙΑΕΑ και του διευθυντή της Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι». Ουσιαστικά, με άλλα λόγια, απειλούν με μέτρα σε βάρος του Ιράν...

Η κυβέρνηση του Ιράν έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει και στρατιωτικό σκέλος. Χθες, επέτρεψε την είσοδο επιθεωρητών της ΙΑΕΑ για ελέγχους στη χώρα, ενώ το Σάββατο, διέψευσε τις πληροφορίες περί εύρεσης δειγμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου από την Υπηρεσία. «Το θέμα είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμο και αναμένουμε να μας διασαφηνιστεί από την ΙΑΕΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥπΕξ, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί.

Κατηγορεί ο Μπους, απειλεί ο Γούλφοβιτς

Από το Κρόφορντ του Τέξας, ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους εκτόξευσε χθες -μετά τη συνάντησή του με τον προεδρεύοντα της ΕΕ, Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι- και νέες κατηγορίες σε βάρος της Τεχεράνης, υποστηρίζοντας ότι «το Ιράν συνεχίζει να υποθάλπει την τρομοκρατία και βλάπτει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή», πράγμα που ο χαρακτήρισε «απαράδεκτη συμπεριφορά». Το ίδιο, υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος, κάνει «και η Συρία»...

Συμπληρώνοντας τις αμερικανικές απειλές, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Πολ Γούλφοβιτς, από τη Μοσούλη όπου βρίσκεται, απείλησε εμμέσως το Ιράν, τη Συρία και τους άλλους γείτονες του Ιράκ: «οι ξένοι πρέπει να σταματήσουν να ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ» (!), είπε. Από μόνη της, η δήλωση του ενός από τους αρχισχεδιαστές της κατοχής του Ιράκ είναι απίστευτη...

ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Κλιμακώνεται η κινδυνολογία
  • Αμερικανικές πηγές: «Υπάρχει και δεύτερο» πυρηνικό εργοστάσιο στη ΛΔ Κορέας
  • Την πρόταση σύναψης «συμφώνου μη επίθεσης» με τις ΗΠΑ διατυπώνει η Πιονγιάνγκ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ, ΣΕΟΥΛ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Πρόταση υπογραφής Συμφώνου Μη Επίθεσης με τις ΗΠΑ διατύπωσε χτες η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας, διαμέσου του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της χώρας, KCNA. Το πρακτορείο ανέφερε ότι «αν οι ΗΠΑ αποποιηθούν την εχθρική πολιτική τους έναντι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βορείου Κορέας και νομικά δεσμευτούν ότι δε θα επιτεθούν, η χώρα μας είναι έτοιμη να διαψεύσει τις αμερικανικές ανησυχίες». Πρόκειται για αίτημα το οποίο είχε διατυπώσει από τον προηγούμενο Οκτώβριο η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας, ένας όρος που η Ουάσινγκτον στο παρελθόν είχε, εμμέσως πλην σαφώς, απορρίψει.

Η είδηση έρχεται μετά από δημοσίευμα νοτιοκορεατικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο προγραμματίζεται στην κινεζική πρωτεύουσα την 6η Σεπτεμβρίου πολυμερής συνάντηση για την επίλυση της «κρίσης» --που προκαλεί η αξίωση των ΗΠΑ να ανασταλεί το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας. Στις συνομιλίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα συμμετάσχουν η ΛΔ Κορέας, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η εντατική διπλωματία του Πεκίνου για την επίλυση της κρίσης μέσω συνομιλιών απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από πλευράς Κόλιν Πάουελ την περασμένη βδομάδα. Υπέρ της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης τάχτηκε με παρέμβαση του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Λοσιούκοφ και η κυβέρνηση Πούτιν.

Την ένταση στη διαμάχης ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας αύξησε δημοσίευμα στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς κατά το οποίο «είναι πολύ πιθανό» να υπάρχει και δεύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών. Αισθητήρες στα σύνορα της ΛΔ Κορέας, υποστήριξε το δημοσίευμα επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ανιχνεύουν «αυξημένα» επίπεδα του Κρύπτον 85, αερίου που εκπέμπεται όταν πυρηνικά καύσιμα μετατρέπονται σε πλουτώνιο, τα οποία προέρχονται «πιθανώς από μυστικό αντιδραστήρα». Στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τα στοιχεία αυτά «πολύ ανησυχητικά».

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Ρο Χιου Μουν, πάντως, χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές «ασαφείς και αβάσιμες», πιθανολογώντας ότι η δημοσιοποίησή τους στόχο έχει να «βλάψει την οικονομία μας»...

ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ
Καταφθάνουν οι δυνάμεις επέμβασης...

«Αδεια να σκοτώνουν» εν λευκώ (!) θα διαθέτουν οι στρατιώτες της δύναμης υπό την ηγεσία Αυστραλίας, που επεμβαίνει στα Νησιά του Σολομώντα για να «επιβάλει τάξη»

Associated Press

ΚΑΜΠΕΡΑ και ΧΟΝΙΑΡΑ.--

Το πλοίο «HMAS Manoora» αναχώρησε χθες από την Τάουνσβιλ της Αυστραλίας μεταφέροντας εκατοντάδες άνδρες και τεθωρακισμένα, που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της δύναμης επέμβασης στα Νησιά του Σολομώντα. Το πολεμικό αναμένεται να ελλιμενιστεί στην πρωτεύουσα της χώρας, Χονιάρα, την Πέμπτη. Η δύναμη, που υπολογίζεται να έχει συνολικά 3.500 άνδρες (εκ των οποίων οι 2.000 θα είναι Αυστραλοί στρατιωτικοί και αστυνομικοί), καλείται να «επιβάλει το νόμο και την τάξη» στη χώρα.

Η δύναμη επέμβασης --στην οποία πέρα από την Αυστραλία συμμετέχουν επίσης δυνάμεις από τη Νέα Ζηλανδία, τα νησιά Φίτζι, την Παπούα Νέα Γουινέα, τη Σαμόα και την Τόνγκα-- έχει λάβει την «ευλογία» του κοινοβουλίου των Νήσων, το οποίο παραχώρησε στα μέλη της εκ των προτέρων και πλήρη ατιμωρησία (!) για ό,τι διαπράξουν «κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Το ότι η δύναμη αυτή θα χρησιμοποιήσει βία είναι δεδομένο. Ο υπουργός Αμυνας της Αυστραλίας, Ρόμπερτ Χιλ, το ξεκαθάρισε: αν οι άνδρες της κρίνουν ότι «απειλείται η ζωή τους, αν συναντούν αντίδραση με βαριά όπλα, οι στρατιώτες θα είναι σε θέση να αντιδρούν αναλόγως και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει θανάσιμη ισχύ»... Σήμερα, Τρίτη, η Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας της Αυστραλίας πρόκειται να επικυρώσει την αποστολή των δυνάμεων και τους κανόνες εμπλοκής της.

Η δράση συμμοριών στα νησιά του Σολομώντα έχει «παραλύσει» την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλαν Κεμακέζα, ο οποίος δέχεται «με μεγάλη ευγνωμοσύνη» (ναι...) την άφιξη της δύναμης επέμβασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ