ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΗΜΩΝ
Απαιτείται διεκδίκηση μαζί με το λαό, για το λαό

Επιστολή του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη κινητοποίηση του Δήμου Νίκαιας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη κινητοποίηση του Δήμου Νίκαιας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Με ξεκάθαρη τη θέση πως η οικονομική επάρκεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να διασφαλιστεί μόνο όταν θα έχει στη δικαιοδοσία της σημαντικά ποσά επί του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού, το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας σε επιστολή της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), σχετικά με την απόδοση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση των πόρων που δικαιούται, υπογραμμίζει την ανάγκη τα συλλογικά όργανα του θεσμού να διαμορφώσουν «μια διεκδικητική αντίληψη μαζί με το λαό, για το λαό».

Αυτή είναι και η μόνη λύση μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο που έχουν περιέλθει σήμερα οι δήμοι, το οποίο η κυβέρνηση προσανατολίζεται να «λύσει» με μια «έκτακτη ενίσχυση» που απλά θα μεταθέσει το πρόβλημα και θα αξιοποιηθεί προεκλογικά (ενόψει και της συνάντησης της ΚΕΔΚΕ με τον πρωθυπουργό, στις 30 Ιούλη).

Το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ εκτιμά πως η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ έχει ικανότατα στελέχη και θα έπρεπε να είχε ήδη «δουλέψει» πάνω στο ζήτημα της κλοπής των πόρων του θεσμού, ώστε να γνωρίζει πόσα είναι, και ακολούθως να διεκδικήσει, καθώς αυτά τα χρήματα λείπουν από έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες. Συγκεκριμένα το Κόμμα εκτιμά πως δε δικαιολογείται η μη διεκδίκηση των κλεμμένων πόρων και χαρακτηρίζει υποκριτική την επιστολή της ΚΕΔΚΕ, «όταν επί σειρά ετών αντιμετωπίζονταν υποτιμητικά οι αιρετοί που πίεζαν για διεκδίκηση των παρακρατηθέντων και αύξηση των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Θυμίζουμε ότι η ΚΕΔΚΕ, με αφορμή το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, έχει στείλει επιστολή σε όλα τα κόμματα, με την οποία ζητά «τα πλήρη απολογιστικά οικονομικά στοιχεία για τη χρονική περίοδο από το 1990 έως και σήμερα από την εφαρμογή των νόμων 1828/89 και 2539/97 που αφορούν την πραγματοποίηση εσόδων και την απόδοσή τους στην ΤΑ από τους ΚΑΠ και τα ΕΠΤΑ για λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες των ΟΤΑ».

Η επιστολή

Το κείμενο του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ έχει ως εξής:

«1. Η κατάθεση αιτήματος με αυτό το περιεχόμενο από τη διοίκηση του κορυφαίου οργάνου της ΤΑ αναδεικνύει:

α) Οτι η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστος συνομιλητής, αφού μέχρι σήμερα και παρά τις τόσες συζητήσεις που έχουν γίνει εδώ και τόσα χρόνια με την ΚΕΔΚΕ δεν έχει καταθέσει τα απαιτούμενα στοιχεία. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την άρνησή της να λειτουργήσει την επιτροπή ελέγχου των εσόδων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που εσείς έχετε επισημάνει.

β) Η κυβέρνηση υποτιμά την ΤΑ και το ανώτατο όργανό της. Αυτή η υποτίμηση δημιουργεί αν όχι τη βεβαιότητα, τουλάχιστον βάσιμες αμφιβολίες για το αν κατατεθούν τα πραγματικά αιτούμενα στοιχεία. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι δεν έχει διάθεση να καταβάλλει τα επιδικασθέντα και σε 2ο βαθμό σε βάρος της και υπέρ δήμων χρέη της.

2. Η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ αποτελείται στη συντριπτική της πλειοψηφία από στελέχη των κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία τα τελευταία 30 σχεδόν χρόνια. Επομένως, έχουν τη δυνατότητα της πληροφόρησης και της συλλογής αυτών των στοιχείων, αφού αυτά αποτελούν βασικά στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής που τα κόμματά τους προβάλλουν και αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν το κόμμα έχει και την κυβερνητική ευθύνη, αφού τότε δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ίχνος δικαιολογίας για την εξεύρεση των στοιχείων και δε θα ήταν σκόπιμο να επαναληφθεί το δήθεν επιχείρημα "άλλο το κόμμα και άλλο η κυβέρνηση".

3. Είναι γνωστό ότι η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ διαθέτει ικανότατα αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη της ΤΑ που θα μπορούσαν (εάν αποφασιζόταν μια τέτοια εργασία) εύκολα να επεξεργαστούν τα στοιχεία των κρατικών προϋπολογισμών και να δώσουν με ικανοποιητική ακρίβεια τα αιτούμενα στοιχεία.

Σε πολλές περιπτώσεις επίσης η ΚΕΔΚΕ έχει χρησιμοποιήσει συνεργάτες πρόσωπα και φορείς για την εκπόνηση μελετών και επεξεργασίας στοιχείων. Για τα οικονομικά της ΤΑ, ούτε μια ενέργεια έχει προωθηθεί. Αντίθετα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας μελέτες και επεξεργασίες στο οικονομικό επίπεδο, όπως η προώθηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), η προώθηση της φορολογικής εξουσίας της ΤΑ κ.ά. Επίσης, υποθέτουμε ότι υπάρχει τεκμηρίωση (γιατί αλλιώς δεν μπορούν παρά να θεωρηθούν σαν εξυπηρετήσεις της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής) για να ληφθούν αποφάσεις αποδοχής από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΚΕΔΚΕ της μεταφοράς αρμοδιοτήτων (παιδικοί σταθμοί, γυμναστήρια) χωρίς τους απαιτούμενους πόρους, αλλά και για να γίνουν οι δηλώσεις για καταβολή του 50% τουλάχιστον της συγκρότησης και λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας από την ΤΑ, ακόμη και για την καταβολή από την ΤΑ τμήματος των εσόδων της για τη λεγόμενη σύγκλιση, αλλά και πολλά άλλα. Δυστυχώς για το λαό όλες αυτές οι μελέτες και οι αποφάσεις κινούνται ενάντια στα συμφέροντα της ΤΑ και των εργαζομένων.

Θα μπορούσαν να αναφερθούν πολλά ακόμη παραδείγματα προώθησης αποφάσεων που συρρικνώνουν τους πόρους της ΤΑ, δηλαδή λείπουν από έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες και τους αναγκάζουν να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Και αυτά μόνο στο οικονομικό επίπεδο αφού υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις των οργάνων της ΤΑ με τις οποίες υποστηρίζονται και εφαρμόζονται ρυθμίσεις με τις οποίες περιορίζονται και ανατρέπονται κοινωνικά, οικονομικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων (π.χ. Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Ανταποδοτικότητα σε κοινωνικές υπηρεσίες - τροφεία κλπ.).

4. Εχει αναδειχτεί και από τα συμπεράσματα και ψηφίσματα συνεδρίων, αλλά και δικές σας συνεντεύξεις:

α) ότι τα έσοδα της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και ιδιαίτερα τους ΚΑΠ είναι ελάχιστα.

β) ότι και από αυτά γίνονται τεράστιες παρακρατήσεις».

Το πρόβλημα δε λύνεται με «ρύθμιση χρεών»

«Ετσι θεωρούμε ότι σήμερα δεν μπορεί να απαιτείται "έκτακτη ενίσχυση" της ΤΑ που δεν αποτελεί πάγια ρύθμιση και βρίσκεται σαν αίτημα πολύ πιο πίσω και από αυτές τις αποφάσεις συνεδρίων για αύξηση των ποσοστών που εισπράττει η ΤΑ από τους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ή τα τέλη κυκλοφορίας.

Το τεράστιο ζήτημα της οικονομικής καχεξίας της ΤΑ δεν μπορεί να λυθεί ούτε με μια "ρύθμιση χρεών". Μια τέτοια ρύθμιση ή ακόμη και μια "έκτακτη" ενίσχυση της ΤΑ θα χρησιμοποιηθούν και προεκλογικά σαν δήθεν παροχή της κυβέρνησης προς την ΤΑ αλλά στην πραγματικότητα διατηρούν το πρόβλημα και απλά το μεταθέτουν και το οξύνουν αφού δεν αλλάζει η πολιτική αντιμετώπισής του.

Επίσης δε νοείται να υπάρχει στην ερώτηση αίτηση - κατάθεσης εγγράφων που προτείνετε με το έγγραφό σας, να καταθέσουμε ερώτηση στον υπουργό "αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί" της ΤΑ για μη απόδοση των ποσών που δικαιούται.

Για τα παρακρατημένα, το κύριο δεν είναι μόνο το ύψος τους (οι εκτιμήσεις μας που έχουν κατατεθεί στη Βουλή στη συζήτηση του προϋπολογισμού κάθε έτους είναι διαφορετικές από αυτές της ΚΕΔΚΕ και πολλαπλάσιες) αλλά το ίδιο το γεγονός της παρακράτησης και ακόμη πιο βασικό το θέμα της αντίδρασης σε αυτές τις κυβερνητικές πρακτικές έγκαιρα και ολοκληρωμένα από τα όργανα της ΤΑ. Γιατί οι ρυθμίσεις και οι πρακτικές αφαίρεσης των πόρων της ΤΑ δεν είναι σημερινές, αλλά ξεκινούν με την εφαρμογή του Ν. 1828/89.

Και φαντάζει υποκριτική η συγκεκριμένη επιστολή όταν επί σειρά ετών σε όλα τα τακτικά συνέδρια της ΚΕΔΚΕ αντιμετωπίζονταν υποτιμητικά από τις διοικήσεις της οι αιρετοί που πίεζαν για διεκδίκηση των παρακρατηθέντων και αύξηση των εσόδων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Τα χρήματα ανήκουν στους δημότες

«5. Πιστεύουμε ότι γίνεται κατανοητό απ' όλους ότι τα χρήματα που παρακρατούνται από τους πόρους της ΤΑ ανήκουν όχι στους αιρετούς αλλά στους δημότες, αφού λείπουν από έργα και υπηρεσίες προς αυτούς και οι αιρετοί απλά τα διαχειρίζονται. Δεν μπορεί επομένως να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο ή μη διεκδίκησή τους από τους εκλεγμένους. Αντίθετα μπορεί να θεωρηθεί και πράξη κολάσιμη, αφού διευκολύνει την παραγραφή αυτών των χρεών του κράτους προς τους δήμους και τις κοινότητες.

Παράλληλα, όμως, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και η μη ενημέρωση των εργαζομένων για τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις και πρακτικές. Ο έγκαιρα και ολοκληρωμένα ενημερωμένος εργαζόμενος, δημότης είναι η βασική δύναμη της ΤΑ. Μιας ΤΑ βέβαια που παλεύει και διεκδικεί και στηρίζει τα δικαιώματά του.

6. Με αυτή την κυβερνητική πρακτική δεν μπορεί να συνεχίζεται ο λεγόμενος διάλογος (και μάλιστα με αφερέγγυους συνομιλητές) που σε όλα τα επίπεδα έχει αποδειχθεί ψευδεπίγραφος, αφού δεν προωθείται τίποτε προς όφελος των εργαζομένων, αλλά αντίθετα:

-- Διευκολύνεται η κυβέρνηση να αποποιηθεί τις ευθύνες της για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων.

-- Μεταφέρονται ευθύνες στην ΤΑ και το οικονομικό κόστος στο λαό».

Αλλοθι...

«Ετσι χρησιμοποιείται από μεγάλο μέρος αιρετών σαν άλλοθι η άρνηση της κυβέρνησης είτε να αυξήσει τα έσοδα της ΤΑ είτε να δώσει τα παρακρατημένα, για να επιβάλλουν νέα βάρη στους δημότες, αλλά και να αναθέσουν αρμοδιότητες σε ιδιώτες. Με αυτόν τον τρόπο η ΤΑ συμβάλλει ώστε να διαμορφώνεται συνείδηση στους εργαζόμενους να αποδέχονται αντιλαϊκές ρυθμίσεις και τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους.

Γίνεται φανερό ότι απαιτείται αλλαγή πλεύσης στην κατεύθυνση, για το ρόλο και τη δράση της ΤΑ, τόσο γενικότερα όσο και στο επίπεδο της οικονομικής της επάρκειας. Η οικονομική επάρκεια της ΤΑ μπορεί να διασφαλιστεί όταν αυτή θα έχει στη δικαιοδοσία της ποσά που θα εκφράζονται σαν σημαντικό ποσοστό επί του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού (σήμερα τουλάχιστον διπλάσιου του σημερινού 2,7%), ώστε να μην μπορούν να αμφισβητούν και να παρερμηνευτούν και θα αυξάνουν, ώστε να αντιστοιχούν στην εύρυθμη λειτουργία και στην υλοποίηση των αρμοδιοτήτων της ΤΑ.

Απαιτείται μια άλλη αντίληψη διεκδίκησης μαζί με το λαό, για το λαό».

Λαϊκό πρόβλημα το οικονομικό αδιέξοδο των δήμων

Συνάντηση είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με το προεδρείο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής

Σε μεγάλο λαϊκό πρόβλημα είναι αποφασισμένο το ΚΚΕ να αναδείξει τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι, προκειμένου να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση, στο πλαίσιο του συστήματος, που δε θα αποβαίνει σε βάρος του πολίτη.

Αυτό έκανε σαφές χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι το ΚΚΕ θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες εντός και εκτός Βουλής, ώστε να περιέλθουν στους δήμους τα ποσά που τους χρωστούν οι κυβερνήσεις από το 1990 μέχρι σήμερα. Ποσά που λείπουν από έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Π. Φιλίππου, σημείωσε πως οι δήμοι βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και εντόπισε τις αιτίες στην παρακράτηση των θεσμοθετημένων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πόρων, αλλά και στη μεταφορά προς τους δήμους αρμοδιοτήτων χωρίς τα αντίστοιχα κονδύλια, ώστε να μπορέσουν να τις ασκήσουν.

Αναλυτικά, η δήλωση της Αλ. Παπαρήγα έχει ως εξής: «Νομίζω ότι η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη, με την έννοια ότι πραγματικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι καταδικασμένη στην οικονομική χρεοκοπία, λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης, αλλά και λόγω των μεγάλων οφειλών του κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού δεν παραδίδει φόρους που έχει παρακρατήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από το 1990 και μετά έχει συσσωρευτεί ένα τεράστιο χρέος.

Το ΚΚΕ ανέδειξε το ζήτημα αυτό και προεκλογικά και αναμφισβήτητα θα μετατρέψουμε, και με τη δική μας προσπάθεια, το πρόβλημα αυτό σε ένα μεγάλο λαϊκό πρόβλημα, διότι τα χρέη του κράτους και προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνδυασμό με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους, δεν είναι τίποτα άλλο παρά βάρη σε βάρος του λαού, σε βάρος των δημοτών. Τα ποσά αυτά δεν είναι ποσά που ανήκουν απλώς στο θεσμό. Μέσω του θεσμού πρέπει να φτάσουν και να μετατραπούν σε κοινωνικές υπηρεσίες καλής ποιότητας και χωρίς κόστος για το λαό. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε τις κανονικές ενέργειες και στη Βουλή, αλλά και εκτός Βουλής».

Τεράστιες οι παρακρατήσεις των πόρων της Αυτοδιοίκησης

Μόλις το 2,74% του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού λαμβάνει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ποσό που - όπως υπογραμμίζει η ΚΕ του ΚΚΕ - δε φτάνει για να λειτουργήσει ο θεσμός ούτε καν σαν απλός διοικητικός μηχανισμός.

Την ίδια ώρα, οι αυθαίρετες παρακρατήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του Νόμου 1828/89, είναι τεράστιες. Αυτό επιβεβαίωσαν, άλλωστε, και δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν δήμους, οι οποίοι είχαν καταθέσει αγωγή κατά του Δημοσίου. Ακόμη δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα στους δήμους που κατέθεσαν την αγωγή.

Σε ειδικό παράρτημα που συνοδεύει στην επιστολή προς την ΚΕΔΚΕ, η ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει συγκεκριμένα ποσά που έχουν παρακρατήσει οι κυβερνήσεις από το 1990 μέχρι σήμερα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα:

  • Οι απώλειες της ΤΑ από το φόρο προηγούμενων ετών ανέρχονται στα 1.308 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 446 δισεκατομμύρια δραχμές).
  • Οι απώλειες από το φόρο επί των τόκων καταθέσεων συνολικά φτάνουν στα 1.523 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 519 δισ. δραχμές).
  • Οι απώλειες από τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται στα 642 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 219 δισ. δραχμές). (Η κυβέρνηση αξιοποίησε την απόφαση της ΚΕΔΚΕ για «συμβολή» της ΤΑ στη λεγόμενη σύγκλιση, αφαιρώντας από το 1997 το 25% των ποσών που αναλογούν στο θεσμό από τα τέλη κυκλοφορίας).
  • Οι παρακρατήσεις από το φόρο εισοδήματος φτάνουν στα 3.500 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δραχμές).
  • Η ΤΑ έχει συμβάλλει στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) με το ποσό των 1.450 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 495 δισεκατομμύρια δραχμές). Το κράτος δεν έχει βάλει δραχμή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ