ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προετοιμάζεται για πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της ΛΔ Κορέας

Φόβοι για ραδιενεργό σύννεφο που θα πλήξει και τη Ρωσία σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης μέσα στο καλοκαίρι

Οπως γράφει στις 22/7 η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», οι ρωσικές αρχές ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αμερικανικής επίθεσης σε βάρος της ΛΔ της Κορέας. Στην περιοχή της ρωσικής Απω Ανατολής γίνεται ευρύς έλεγχος των καταφυγίων για τον άμαχο πληθυσμό, εξαιτίας της όξυνσης της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο. Αυτό φέρεται να δήλωσε ο Αλεξάντρ Λόσιουκοφ, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και αρμόδιος για τις σχέσεις της χώρας του με τις χώρες της Ασίας. Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος υφυπουργός βρίσκεται σε περιοδεία σε Τόκιο και Σεούλ.

Οπως προκύπτει από το δημοσίευμα, τη Ρωσία ανησυχούν ιδιαίτερα δύο γεγονότα: Πρώτον, το γεγονός ότι την καλοκαιρινή περίοδο έως το Σεπτέμβρη στην περιοχή πνέουν συνήθως άνεμοι νοτιοανατολικοί που πάνω από τη ΛΔ της Κορέας μετατρέπονται σε βόρειους. Σε μια τέτοια περίπτωση αμερικανικής επίθεσης μέσα στο καλοκαίρι η δημιουργία ενός ραδιενεργού σύννεφου θα μπορούσε να πλήξει Κίνα-Ρωσία, ενώ, αντίθετα, μετά το Σεπτέμβρη στην περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί με κατεύθυνση προς τα νοτιοανατολικά, δηλαδή προς τους «συμμάχους» των ΗΠΑ, τη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία. Ο δεύτερος λόγος της ρωσικής ανησυχίας είναι «παντός καιρού» και έχει να κάνει με τη σύνθεση του πληθυσμού στην περιοχή, όπου η Ρωσία φοβάται μια μεγάλη είσοδο Κορεατών προσφύγων στη ρωσική περιοχή της Απω Ανατολής, όπου διαμένουν μόλις 8 εκατομμύρια κάτοικοί της, εκ των οποίων αρκετοί πλέον είναι κορεατικής ή κινεζικής εθνικότητας, κι αυτό τη στιγμή που ο πληθυσμός της ΛΔ της Κορέας ανέρχεται σε 23 εκατομμύρια.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία προγραμματίζει μεγάλα γυμνάσια στην περιοχή της Απω Ανατολής, στα οποία πέρα από τις δυνάμεις του στόλου της του Ειρηνικού Ωκεανού, θα συμμετάσχουν οι συνοριακές δυνάμεις και οι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών. Τα γυμνάσια έχουν προγραμματιστεί το δεκαήμερο 18-28 του Αυγούστου, στα πλαίσια της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας». Η Ρωσία διατηρεί στην περιοχή μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις. Μόνον ο στόλος του Ειρηνικού Ωκεανού αριθμεί πάνω από 100.000 άντρες.

ΛΙΒΕΡΙΑ
Λουτρό αίματος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΚΡΑ - ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Τα πτώματα από την εμφύλια σύγκρουση γεμίζουν την πρωτεύουσα της Λιβερίας, μία πόλη ενός εκατομμυρίου ψυχών, που σφαδάζει από τις μάχες, αλλά και από την έλλειψη τρεχούμενου νερού και και ηλεκτρικού.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταφέροντας τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Λιβερίας, Ντάνιελ Τσία, αναφέρουν ότι περισσότεροι από 600 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες, στις συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες του LURD. Αν και νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος μόλις 90 ανθρώπων.

Εντούτοις, η εικόνα από την πρωτεύουσα της Λιβερίας είναι χαοτική, με πτώματα με κομμένα κεφάλια να έχουν ουσιαστικά αποκλείσει την πρόσβαση στην αμερικανική πρεσβεία. Και φυσικά ουδείς γνωρίζει τι γίνεται στις άλλες πόλεις της χώρας. Το μοναδικό σχετικά ελπιδοφόρο νέο είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του LURD, Τσαρλς Μπένι, κατά το «Reuters», που αναφέρουν ότι οι ανταρτικές τους ομάδες προχωρούν σε κατάπαυση του πυρός. Φυσικά ο Μπένι έριξε το βάρος για τις φονικές μάχες των τελευταίων ημερών στα στρατεύματα που τελούν υπό τις διαταγές του Τσαρλς Τέιλορ.

Στο μεταξύ αναλυτές εκτιμούν ότι η εναπόθεση των σορών των θυμάτων μπροστά στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, είναι ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση της κυβέρνησης Μπους να στείλει στρατεύματα στη χώρα. Εξάλλου, οι πιέσεις τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από τη Γαλλία και τη Βρετανία για άμεση ανάμειξη των Αμερικανών είναι αφόρητες. Ακόμη και χώρες που αντιτάχθηκαν σθεναρά στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, κάνουν έκκληση να παρέμβουν οι ΗΠΑ. Αλλά εάν κάποιος πιστέψει ότι η Ουάσιγκτον θα παρέμβει από ενδιαφέρον για τα αθώα θύματα της σύγκρουσης, που κρατά 14 χρόνια και έχει κοστίσει 200.000 νεκρούς, λανθάνουν...

Ηδη στη Μονρόβια βρίσκονται 41 πεζοναύτες για να εγγυηθούν την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας και την απομάκρυνση όσων Αμερικανών παραμένουν στη Λιβερία, ενώ μετά από διαταγή του Πενταγώνου, άρχισε η μεταφορά από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο περίπου 4.500 πεζοναυτών, ώστε να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην αφρικανική χώρα. Τη σχετική διαταγή έχει ήδη υπογράψει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ωστόσο, ο Πρόεδρος Μπους δεν έχει ακόμα λάβει την απόφαση.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναπτύξουν στρατεύματα «πριν είναι πολύ αργά» και προειδοποίησε τις ανταρτικές οργανώσεις ότι εάν καταλάβουν την εξουσία δεν πρόκειται να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.

ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Συλλήψεις και βασανιστήρια» κατά Τούρκων κομμουνιστών

ΚΑΡΣ.--

Τη σύλληψη και τους βασανισμούς τεσσάρων μελών του, «βάσει κατασκευασμένων κατηγοριών», καταγγέλλει η ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας.

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 2 του Ιούλη, σε εκδήλωση του ΚΚ Τουρκίας για τη 10η επέτειο των τραγικών γεγονότων του Σίβας, όταν ισλαμιστές φονταμενταλιστές έβαλαν φωτιά σε ξενοδοχείο όπου διέμεναν διανοούμενοι της Αριστεράς - με την ανοχή των τουρκικών αρχών, οι οποίες δεν παρενέβησαν αφήνοντας την επίθεση να εξελιχθεί -, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 37 εξ αυτών. Στην εκδήλωση που έγινε στο Καρς, τα μέλη του ΚΚ Τουρκίας τόνισαν εμφαντικά ότι «οι δεσμοί ανάμεσα στο σύστημα και στον φονταμενταλισμό είναι αδιάρρηκτοι, υπό την έννοια ότι το πρώτο μπορεί να χρησιμοποιήσει τον δεύτερο μέσα στα αποδεκτά όρια και άρα υπό τον έλεγχο του συστήματος» και σχολίασαν ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και η κυβέρνησή του είναι στην πραγματικότητα οι «πολιτικοϊδεολογικοί κληρονόμοι» της σφαγής αν και χρησιμοποιούν μια πιο φιλελεύθερη πολιτική γραμμή.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η αστυνομία επιτέθηκε στα παριστάμενα μέλη του ΚΚ Τουρκίας και προσήγαγε 11 εξ αυτών. Οι τέσσερις, οι Μερκάν Ατιτζί, Ταϊφάν Ουνλουτούρκ, Οζκάν Σαλντούζ και Μουσταφά Τζουλχαογκλουγκίλ συνελήφθησαν, με τη χαλκευμένη κατηγορία ότι «επιτέθηκαν στους αστυνομικούς», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚ Τουρκίας. Το ΚΚ Τουρκίας καταγγέλλει την κακομεταχείρισή τους, που χαρακτηρίζει εσκεμμένα «βασανιστήρια», και την «ξεκάθαρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών του».

Το ΚΚ Τουρκίας δηλώνει με σαφήνεια ότι τα γεγονότα αυτά «δε θα σταματήσουν τον αγώνα του εναντίον των φονταμενταλιστικών και αντιδραστικών δυνάμεων», και προειδοποιεί ότι «η αστυνομία του Καρς θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της».

Η ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας καλεί, τέλος, στην ανακοίνωσή της, τα αδελφά κόμματα και κάθε πολίτη να εκφράσουν «την υποστήριξη και αλληλεγγύη τους που είναι υψίστης σημασίας για τους συντρόφους μας, οι οποίοι θα περάσουν από δίκη στις 7 του Αυγούστου 2003».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Δύο βόμβες εξερράγησαν σε ξενοδοχεία στα θέρετρα Αλικάντε και Μπενιντόρμ στην ανατολική Ισπανία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννιά άνθρωποι, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ισπανικής αστυνομίας, που θεωρούν ότι πρόκειται για επιθέσεις της βασκικής αυτονομιστικής ΕΤΑ.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.- Στη δεύτερη εβδομάδα της απεργίας τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα της Βραζιλίας. Περίπου 450.000 εργαζόμενοι, οι μισοί εκ του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, απεργούν κατά του «μεταρρυθμιστικού» συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Λουίς Ινάσιου Λούλα Ντα Σίλβα.

ΤΖΑΜΟΥ.- Νέα επίθεση αυτονομιστών σε στρατιωτική βάση στο τμήμα του Κασμίρ που ανήκει διοικητικά στην Ινδία κόστισε τη ζωή εννέα στρατιωτών και του υποστράτηγου Χάρι Πρασάντ, επικεφαλής των ινδικών ενόπλων δυνάμεων στην επαρχία. Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα μετά τη δολοφονία επτά ινδουιστών προσκυνητών από επίθεση σε ναό.

ΤΖΑΛΑΛΑΜΠΑΝΤ.- Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά κατέστρεψε «πάνω από εκατό» σπίτια και καταστήματα στο κέντρο της Τζαλαλαμπάντ στο Αφγανιστάν. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ανθρώπινα θύματα.

ΠΑΡΙΣΙ.- Ενας άνδρας ανέλαβε χθες εξ ονόματος της οργάνωσης FLNC των αυτονομιστών της Κορσικής την ευθύνη για δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Νίκαια και μία στην Κορσική τις προηγούμενες ημέρες, που τραυμάτισαν 16 άτομα. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί διαμήνυσε ότι «θα καταδιώξουμε και θα τιμωρήσουμε τους δράστες» των επιθέσεων.

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ενέκρινε χθες και τυπικά την ανάπτυξη της δύναμης επέμβασης 2.000 ανδρών στα Νησιά του Σολομώντα. Ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ ισχυρίστηκε ότι η επέμβαση δεν αντανακλά κάποια «ύστερη αποικιοκρατική διάθεση» της Αυστραλίας. Πράγμα που μένει να αποδειχθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ