Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Λουτρό αίματος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΚΡΑ - ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Τα πτώματα από την εμφύλια σύγκρουση γεμίζουν την πρωτεύουσα της Λιβερίας, μία πόλη ενός εκατομμυρίου ψυχών, που σφαδάζει από τις μάχες, αλλά και από την έλλειψη τρεχούμενου νερού και και ηλεκτρικού.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταφέροντας τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Λιβερίας, Ντάνιελ Τσία, αναφέρουν ότι περισσότεροι από 600 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες, στις συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες του LURD. Αν και νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος μόλις 90 ανθρώπων.

Εντούτοις, η εικόνα από την πρωτεύουσα της Λιβερίας είναι χαοτική, με πτώματα με κομμένα κεφάλια να έχουν ουσιαστικά αποκλείσει την πρόσβαση στην αμερικανική πρεσβεία. Και φυσικά ουδείς γνωρίζει τι γίνεται στις άλλες πόλεις της χώρας. Το μοναδικό σχετικά ελπιδοφόρο νέο είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του LURD, Τσαρλς Μπένι, κατά το «Reuters», που αναφέρουν ότι οι ανταρτικές τους ομάδες προχωρούν σε κατάπαυση του πυρός. Φυσικά ο Μπένι έριξε το βάρος για τις φονικές μάχες των τελευταίων ημερών στα στρατεύματα που τελούν υπό τις διαταγές του Τσαρλς Τέιλορ.

Στο μεταξύ αναλυτές εκτιμούν ότι η εναπόθεση των σορών των θυμάτων μπροστά στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, είναι ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση της κυβέρνησης Μπους να στείλει στρατεύματα στη χώρα. Εξάλλου, οι πιέσεις τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από τη Γαλλία και τη Βρετανία για άμεση ανάμειξη των Αμερικανών είναι αφόρητες. Ακόμη και χώρες που αντιτάχθηκαν σθεναρά στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, κάνουν έκκληση να παρέμβουν οι ΗΠΑ. Αλλά εάν κάποιος πιστέψει ότι η Ουάσιγκτον θα παρέμβει από ενδιαφέρον για τα αθώα θύματα της σύγκρουσης, που κρατά 14 χρόνια και έχει κοστίσει 200.000 νεκρούς, λανθάνουν...

Ηδη στη Μονρόβια βρίσκονται 41 πεζοναύτες για να εγγυηθούν την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας και την απομάκρυνση όσων Αμερικανών παραμένουν στη Λιβερία, ενώ μετά από διαταγή του Πενταγώνου, άρχισε η μεταφορά από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο περίπου 4.500 πεζοναυτών, ώστε να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην αφρικανική χώρα. Τη σχετική διαταγή έχει ήδη υπογράψει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ωστόσο, ο Πρόεδρος Μπους δεν έχει ακόμα λάβει την απόφαση.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναπτύξουν στρατεύματα «πριν είναι πολύ αργά» και προειδοποίησε τις ανταρτικές οργανώσεις ότι εάν καταλάβουν την εξουσία δεν πρόκειται να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ