ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
Σελ. /28
Ευρω - τυφώνας ενόψει...

Η γενική έφοδος που πραγματοποιείται ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΕΕ, δείχνει πεντακάθαρα τι περιμένει τους εργαζόμενους και στη χώρα μας μετεκλογικά. Οφείλουν, λοιπόν, να το πάρουν υπόψη τους και στην κάλπη...

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Ο πυκνός κουρνιαχτός, που σηκώνουν με τις σικέ προεκλογικές μονομαχίες τους, οι ηγεσίες του δικομματισμού δεν επιτρέπει να φανεί καθαρά ο αντιλαϊκός τυφώνας που πλήττει τους τελευταίους κυρίως μήνες τους εργαζόμενους στις χώρες της ΕΕ. Κυβέρνηση και ΝΔ έχουν κάθε λόγο να κρατήσουν αμέριμνους και ανυποψίαστους τους εργαζόμενους, ώστε να υφαρπάξουν πιο εύκολα την ψήφο τους. Στήνουν μάλιστα και υποκριτικές παραστάσεις για να πείσουν για την «κοινωνική ευαισθησία» τους... Ομως, η γενική έφοδος, που πραγματοποιείται ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΕΕ, δείχνει πεντακάθαρα τι περιμένει τους εργαζόμενους και στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές. Οφείλουν, λοιπόν, να το πάρουν υπόψη τους στην κάλπη...

Οι κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις, συμμεριζόμενες απόλυτα το ίδιο όραμα του «αμερικάνικου μοντέλου» στην οικονομία, έχουν αρχίσει να ξηλώνουν με συστηματικό τρόπο ό,τι με αίμα και αγώνες δεκαετιών κατέκτησαν οι εργαζόμενοι. Ο εργάσιμος χρόνος επιμηκύνεται στα 40 - 42 χρόνια(!), περικόπτονται τα επιδόματα ανεργίας, καταργείται το 8ωρο και ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις, επεκτείνεται η μερική απασχόληση, Υγεία και Παιδεία «εγκαταλείπονται» προς όφελος των μονοπωλίων, κ.ο.κ. Ας το ξαναπούμε. Το γκρέμισμα του «κράτους πρόνοιας» είναι μια στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή, η οποία υπαγορεύτηκε από την έλλειψη του «αντίπαλου δέους». Το «κράτος πρόνοιας» εξυπηρετούσε πολιτικούς στόχους θωράκισης του συστήματος απέναντι στη Σοβιετική Ενωση, που τώρα εκλείπουν...

Η «κρίση αντιπροσώπευσης», όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης σε «κυβέρνηση και κόμματα», δεν ενοχλεί διόλου το σύστημα - την αντέχει... Το (μόνιμο) αίσθημα της «ανασφάλειας», ο φόβος για την ανεργία και ο εφιάλτης της εξαθλίωσης, είναι απαραίτητα εργαλεία για την επιβολή ακόμα πιο άγριων αντιλαϊκών μέτρων. Η μοιρολατρία και ο «ρεαλισμός» μόνο τα λαϊκά συμφέροντα δεν υπηρετούν.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΤΟ «ΤΕΛΟΣ» ΤΟΥ «ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ»

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ «ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ»...: «H συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα περίθαλψης, η οποία συνήφθη μεταξύ γερμανικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, επέχει μείζονα σημασία. Οι ίδιες οι προτάσεις, που συμπεριλαμβάνονται σ' αυτήν, αποτελούν το ελάχιστο, που χρειάζεται για να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται το κόστος και οι ανεπάρκειες ενός από τα πλέον πολυδάπανα συστήματα περίθαλψης στον κόσμο. Επιπλέον, η συμφωνία σηματοδοτεί ένα ψυχολογικό σημείο καμπής για τη Γερμανία, υποδηλώνοντας ότι η χώρα ολοένα και περισσότερο αποδέχεται την ανάγκη να αναθεωρήσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και να απορυθμίσει την οικονομία της. O Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αντελήφθη την αλλαγή κλίματος τον Μάρτιο, οπότε και παρουσίασε το πακέτο μέτρων με την επωνυμία "Ατζέντα 2010", στο οποίο πακέτο περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις για την περίθαλψη... Οι προτάσεις, με τις οποίες στόχος είναι και η εξοικονόμηση 23,1 δισ. ευρώ έως το 2007, θα συμβάλουν στο να μειωθούν οι εξουθενωτικά υψηλές μη μισθολογικές δαπάνες - όπως η κάλυψη των υπηρεσιών περίθαλψης, η σύνταξη και τα επιδόματα ανεργίας» (ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»-ΕΞΠΡΕΣ: «Με την Ευρώπη να διανύει τη χειρότερη οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, οι αλλαγές, οι από μακρού καθυστερημένες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος στη συνείδηση των λαών και των κυβερνήσεων. Στη Γαλλία (...) η κυβέρνηση, η οποία συνήθιζε στο παρελθόν να υποχωρεί στις πιέσεις των συνδικάτων, επιμένει αυτή τη φορά και προωθεί τη μεταρρύθμιση του απλόχερου συστήματος υγείας της χώρας. Στη Γερμανία, το ισχυρότερο συνδικάτο στην Ευρώπη εγκατέλειψε πρόσφατα την προσπάθεια να μειωθούν οι ώρες της εβδομαδιαίας απασχόλησης, αναγνωρίζοντας ότι η κοινή γνώμη στρέφεται εναντίον του. Και στη Γερμανία, η πολιτική ηγεσία έχει αρχίσει να "πριονίζει" τα θεμέλια των πυλώνων του μεταπολεμικού κράτους πρόνοιας, στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερης προσπάθειας μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας. Σε άλλες γωνιές της Ευρώπης, μικρότερες χώρες, οι οποίες τόλμησαν μεταρρυθμίσεις εν όψει της συμμετοχής τους στο ευρώ, συνεχίζουν τώρα να τις εφαρμόζουν με τους ίδιους, ταχείς ρυθμούς» (ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ ΧΕΡΑΛΝΤ ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ...: «Αυξημένα κατά 72,2% εμφανίζονται τα συνολικά προ φόρων κέρδη παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων φαρμάκων το 2002 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα του "Βήματος", σύμφωνα με την οποία οι εν λόγω επιχειρήσεις εμφάνισαν συνολικά κέρδη της τάξεως των 238,4 εκατομμυρίων ευρώ» (Σπ. Κτενάς -ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΙ ΑΓΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΕΚΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ κ.λπ.

ΤΑ ΝΕΑ: Νεκροί οι δύο γιοι του Σαντάμ - ΤΟΥΣ «ΚΑΡΦΩΣΕ» Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΡΥΒΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: (γιατροί ΙΚΑ) -ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΟ: ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ.

ΕΘΝΟΣ: ΒΕΝΖΙΝΗ «ΜΠΟΜΠΑ» ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΙΧ.

ΧΩΡΑ: ΣΟΥΠΕΡ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ναυάγιο «Εξπρές Σαμίνα» - ΜΕΘΟΔΕΥΣΑΝ ΠΟΡΙΣΜΑ - ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟΥΣ 80 ΝΕΚΡΟΥΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΑΠΑΤΗ ΑΛΑ ΠΑΣΟΚ - Προσφέρει σε ΚΚΕ-Συνασπισμό 3 έδρες!

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ 200 «ΛΑΔΙΑΡΗΔΕΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 4.138 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ 7.500 ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ανεργία-φτώχεια...: «Η ανεργία και η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τα προβλήματα που απασχολούν περισσότερο τους Ελληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης "ευρωβαρόμετρο", που πραγματοποιήθηκε την Ανοιξη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οπως προκύπτει από την έρευνα το 98% των Ελλήνων θεωρεί ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας και το 97% της φτώχειας... Οι Ελληνες σε ποσοστό 62% θεωρούν ότι η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σημειώνεται ότι, μεταξύ των άλλων συμπερασμάτων της έρευνας, περιλαμβάνονται διαπιστώσεις όπως ότι το 53% των Ελλήνων δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ενώ ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα η δημοκρατία στη χώρα δεν θεωρείται ικανοποιητικός για το 51% των ερωτηθέντων» (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

Κέρδη τραπεζο-ληστών...: «Μετά μία διετία μειωμένης κερδοφορίας, οι τράπεζες αντιστρέφουν την τάση. Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, τα αποτελέσματα όλων των τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς θα εμφανίσουν σημαντική βελτίωση. Η αρχή θα γίνει από την Εθνική Τράπεζα, που αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της αύριο Πέμπτη και εκτιμάται ότι τα κέρδη του ομίλου θα έχουν αύξηση κοντά στο 15% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Το «μήνυμα» Φίσερ...: «Ο υπουργός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα επίσκεψη στις ΗΠΑ και παρουσίασε τις απόψεις του για το μέλλον του κόσμου. Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, θα πρέπει να έμεινε εμβρόντητος. Το μήνυμα ήταν ότι η Γερμανία έχει τις δικές της ιδέες για τη διεθνή πολιτική, τελείως αντίθετες με τη μεγάλη ιδέα του Ζακ Σιράκ για μια ενωμένη Ευρώπη που θα αναδειχθεί σε ανταγωνιστή των ΗΠΑ... Ο κ. Σιράκ απομονώθηκε. Η Γερμανία δεν συμμερίζεται τις απόψεις του για έναν πολυπολικό κόσμο, αποτελούμενο από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κίνα. Η ιστορία έχει διδάξει ότι η πολυπολικότητα έχει οδηγήσει σε ανταγωνισμούς δυνάμεων και τελικά σε αιματηρούς πολέμους» (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΡΝΑΛ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ